Готова е програмата за тазгодишното издание на традиционния турлашкия фолклорен

...
Готова е програмата за тазгодишното издание на традиционния турлашкия фолклорен
Коментари Харесай

Хайде на купон! Кеба ще пее на турлашкия събор в Чупрене

Готова е програмата за тазгодишното издание на обичайния турлашкия фолклорен събор „ Када кум прасе и ти вречу “, който ще се организира от 10 до 12 юни в село Чупрене, научи организация BulNews.
Звездата на събитието тази година е сръбският реализатор Драган Коич – Кеба. Той ще радостни гостите на събора в събота вечерта /11 юни/. Освен него на сцената ще се изявят Румяна Попова, Невена Цонева и Берковската духова музика. Специален посетител ще бъде Георги Низамов.
Турлашкият събор се организира по традиция всяка година в средата на юни. Тази година е 16-ото му издание. Кметът на община Чупрене Анжело Добричов изясни какво тъкмо значи определения за надпис израз от турлашкия акцент „ Када кум прасе и ти вречу “- „ Всичко би трябвало да се прави незабавно, а не да се отсрочва в бъдеще. Когато на сватбата кумът обещае на младоженците прасе, ти незабавно донеси чувала да си го вземеш “. Той добави, че запазената марка на събора са всички прояви, свързани с турлашката просвета, обичай, фолклор, обичаи и традиции. Сръбската кухня и обичайните ястия още веднъж ще са един от акцентите. Местни и гостуващи производители ще имат опция да изложат своите артикули и екологично чиста продукция.
Турлашкият фолклорен събор „ Када кум прасе и ти вречу” датира от 2006 година. От самото си основаване той няма конкурсен темперамент. Целта му е да спомогне за съхраняването и популяризирането на богатия турлашки фолклор и обичай, както и традициите и културните полезности на другите етнически и етнографски група в страната.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР