Готова е програмата на Община Ловеч по повод 145 години

...
Готова е програмата на Община Ловеч по повод 145 години
Коментари Харесай

Готова е програмата на Община Ловеч по повод 145 години от освобождението на града от османско иго

Готова е програмата на Община Ловеч във връзка 145 години от освобождението на града от османско робство и определяне на локално ръководство.

Както е известно, след тридневни боеве на 20 – 22 август 1877 година, съпроводени с доста жертви на военни и цивилни жители,  най-после идва чаканото избавление.

Програмата стартира на 15 август 2022 година с изложбата „ Личности, които трансформираха Ловеч “, дело на Република България „ Проф. Беню Цонев “ Откриването е от 17.00 часа на Покрит мост. На 19 август, петък, се открива изложбата „ Памет и респект към предишното, отговорност към бъдещето “, подредена от Клуба на дейците на културата, мястото е до Община Ловеч, от 17.00 часа.

На 22 август 2022 година от17:30 ч. е планувана панихида за починалите за Освобождението на Ловеч, признателен молебен и поднасяне на цветя на паметника в двора на храм „ Св. Троица “. От 18:00 ч. е едновременното поднасяне на венци и цветя на паметната плоча на Цачо Шишков на ул. „ Ц. Шишков “; на Кървавия монумент в кв. „ Дръстене “, пред паметника на Гложенеца в парк „ Стратеш “, на Черния монумент в парк „ Стратеш “ и на паметниците в Алеята на българо-руската дружба в парк „ Стратеш “.

От 18:15 ч. е гражданско поклонение и церемониален боен обред по поднасяне на венци и цветя на Белия монумент в парк „ Стратеш “. След това се открива изложбата от Международния пленер за живопис „ Дувари 2022 “. Мястото е в ХГ „ Проф. Теофан Сокеров “, начален час 19.00 часа.

От 20:00 ч. НЧ „ Бяла Анаста – 2016 година “ ще показа музикално-танцов театър „ Ние Българите “, на откритата сцена на пл. „ Тодор Кирков “.

За 24 август, сряда, ще бъде показана книгата на Кирил Петров „ С ръце строили – с душа построили “ за майсторите, издигнали Паметника на свободата на връх „ Шипка “.

Това ще стане от17:30 ч. в ХГ „ Проф. Теофан Сокеров “.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР