Готова е актуализацията на бюджета на София за 2020 г.,

...
Готова е актуализацията на бюджета на София за 2020 г.,
Коментари Харесай

София свива бюджета с над 23 млн. лева заради кризата

Готова е актуализацията на бюджета на София за 2020 година, която се постанова да създадем поради понижените доходи на общината. Това заяви през днешния ден столичният кмет Йорданка Фандъкова.

След въвеждане на изключителното състояние спадът на приходите единствено за месец март е 18.9 млн. лева, като прогнозите са, че той ще продължи. Очаква се, че част от приходите ще бъдат наваксани във втората половина на годината, само че друга, обвързвана с налога за придобиване на имущество и таксите за услуги, ще продължат да понижават до края на 2020 година

По тази причина бюджетът се актуализира с 23,4 млн. лева понижение на приходите, разпределени по следния метод:

- 12,1 млн. лева понижение на данъчните доходи - с 8 млн. лева понижаване на приходите от налога за възмездно придобиване на имущество, с 3,5 млн. лева - налога върху транспортните средства и 600 000 лева спад на туристическия налог.

- 11,3 млн. лева е понижението на приходите от такси и други доходи. Най-съществен спад се чака от таксата за детски градини и ясли - 3,9 млн. лева, 2,6 млн. лева по-малко от такса " битови боклуци ", 1,4 млн. лева спад от таксите за прилагане на тротоарно право и пазари, 1,4 млн. лева на приходите от наеми и продажба на услуги и артикули и 2 млн. лева по-малко от таксите за механически услуги.

- С 23,4 млн. лева се понижават разноските, с цел да се извърши законовото условие за уравновесен бюджет.

- С 13,3 млн. лева се понижават средствата в капиталовата стратегия и с 12,8 млн. лева - настоящите разноски.

- Общото понижение на финансовата стратегия по отношение на към този момент гласуваната е малко под 3%.

Запазват се плануваните средства за стратегическите цели - метрото, транспортните връзки от вътрешния кръг и връзките с околовръстния път, строителството на нови детски градини и ясли, средствата за разчистване, вложенията в общински лечебни заведения и ДКЦ-а, както и издръжката на обществените услуги.

Намаляват се с 6,7 млн. средствата за няколко инфраструктурни обекта, които още не са стартирали. Очаква се тази година да приключи проектирането на Чепинско шосе, на ул. " Николай Коперник ", ул. " Атанас Узунов " и транспортния тунел на НДК, а строителните действия ще могат да стартират следващата година. Намаляваме средства за създаване на местни платна на ССТ и на улици в м. " Къро " поради продължаващи процедури по отчуждаване. Изцяло се стопира рехабилитацията на ул. " Народно хоро " в регион " Овча купел " по искане от кмета на региона за препроектиране.

С 2,6 млн. лева се понижават средствата за нови обекти за оползотворяване на боклуци - резервира се финансирането единствено за планиране на център за биомаса и цех за преправка на едрогабаритни боклуци.

С 1,9 млн. лева се понижават средствата за ремонт на градски градини и паркове. Реконструкциите на парка " Заимов " и градината " Св. Георги " остават за 2021 година

Намаляват се заложените средства за разширение на централния гробищен парк с 400 000 лева Реконструкцията на банята в " Горна Баня ", както и построяването на дубльора на Ляв Владайски колектор ще стартират през последваща година.

Отчита се сериозен спад на приходите от градския превоз - както поради понижената продажба на билети и карти, по този начин и поради неработещите зони за платено паркиране. Фандъкова уточни, че по предварителни оценки доникъде на май ще са нужни 9,5 млн. лева, с които да се обезпечи действието на градския превоз. На този стадий тези средства ще бъдат покрити от заложените в бюджета 135,5 млн. лева, а при идната оценка на бюджета може да се обезпечи и в допълнение финансиране.

Сериозен спад се регистрира и в приходите на общинските лечебни заведения, както поради спомагателните разноски за лекуване на пациенти с COVID-19, по този начин и поради понижената активност. Затова се планува даване на заеми за заведенията за доболнична помощ в размер на 1 млн. лева

Очакванията на специалистите са рецесията да се задълбочи и да има отражение върху обществените финанси и през 2021 година По тази причина кметът акцентира, че е значимо да се мисли за бюджет 2021 още занапред. Затова Фандъкова ще предложи да се обмисли концепцията за капиталов заем за създаване на изчезналите стратегически сектори от вътрешния градски кръг - бул. " Тодор Каблешков ", бул. " Филип Кутев " и връзките с околовръстния път - Източна дъга, Ломско шосе, бул. " Рожен ".

В средата на годината ще се направи повторна оценка на бюджета с подготвеност за втора актуализация. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР