Готов съм веднага да преразгледам мораториума за лекарствата и, ако

...
Готов съм веднага да преразгледам мораториума за лекарствата и, ако
Коментари Харесай

Борисов: Готов съм веднага да преразгледам мораториума върху лекарствата

Готов съм незабавно да преразгледам мораториума за медикаментите и, в случай че в 1/3 от страните в Европейски Съюз едно лекарство се използва, да го доставим . Това съобщи пред публицисти в Брюксел министър председателят Бойко Борисов по тематиката с наложения мораториум от Народното събрание върху новите медикаменти у нас.

Припомняме, че през вчерашния ден (14 декември) депутатите одобриха още веднъж цялостния текст на Закона за бюджета на НЗОК, като ветото на президента Румен Радев беше отхвърлено със 126 гласа " за " и 95 " срещу ". Ветото беше върху параграф 6, съгласно който през идната година Здравната каса няма да покрива разноските за нови скъпи лечения.

Мораториумът над нови лечения е най-съществената смяна в работата на Касата за следващата година. Той визира към 20 нови молекули за пациенти с онкологични, автоимунни и разнообразни редки болести.

" Не съм склонен най-малко от това, което лекарите са ми говорили за медикаментите. Всички смятат, че точно в новите медикаменти е лобизмът . И се приложи румънският модел. Ние сме прогнозируемо държавно управление. 1/3 от 28-те страни (страните членки на Европейски Съюз - бел. ред.), в случай че го има обещано лекарство, ще го платим незабавно . Това е просто грижа за хората. Не е човешко по този начин да се приказва ", безапелационен бе Борисов.

На всеки, като не му харесва нещо, на шест месеца ще вършим избори ли? Тя алтернативата е ясна - Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи. България беше отличена за границата в Турция. Говорихме по време на нашето председателство да се направи и една среща на върха с Турция . Ние носим нашата отговорност и я носим добре. Сложили сме я тематиката, моя е концепцията и на сътрудника Ципрас. Той благодари на България за реакцията за Лозанския контракт, влезе Борисов в тематиките с миграцията, Западните Балкани и връзките ЕС-Турция.

Друго е един формат с Европейската комисия, и то на наша територия, означи министър-председателят.

Знам какво приказва Юнкер, Меркел, Макрон, Ципрас. Всички са безапелационни: би трябвало да запазим моста с Турция, тъй като всички тези бежанци, които са там, ще тръгнат през Гърция и България , сподели още Бойко Борисов.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР