Гостуващият в София премиер на Северна Македония Димитър Ковачевски беше

...
Гостуващият в София премиер на Северна Македония Димитър Ковачевски беше
Коментари Харесай

Радев смело пита Ковачевски за българското малцинство в РСМ

Гостуващият в София министър председател на Северна Македония Димитър Ковачевски беше признат през днешния ден и от президента Румен Радев.

Държавният глава изрази очакване нарасналото доверие сред София и Скопие да улесни работата по нерешените политически въпроси, които попречват началото на договаряния на югозападната ни съседка за участие в Европейския съюз.

Заедно с работата по въпросите на икономическото съдействие, културата и образованието президентът Румен Радев чака София и Скопие да извърнат внимание на нерешените политически въпроси сред двете страни.

След среща на четири очи с премиера Димитър Ковачевски Радев сложи въпроса за правата на жителите на РСМ с българско съзнание и вписването им в конституцията на югозападната ни съседка:

" Вписването на тези македонски българи в конституцията, гарантирането на тяхното пълноправие, паралелно с другите елементи от нации, ще даде кураж и опция България да отвори вратата за началото на договарянията за участие. Заедно, несъмнено, с тези механизми, които сме обсъждали и преди в пакета 5+1, към този момент 4+1, тъй че да имаме необратимост и ясни механизми, които да подсигуряват и унищожаване на езика на омразата и от двете страни ", сподели президентът.

„ Ако успеем да решим, а съумяваме да ги решаваме - както икономическите, по този начин и другите проблеми от действителния живот, ние ще преодолеем политическите проблеми, а вие знаете, че аз персонално се застъпвам за отстояване на равни права и равни благоприятни условия за всички жители на Република Северна Македония “, сподели Ковачевски.

Българският президент се надява да има времеви график с краткосрочните задания, които София и Скопие би трябвало да решат преди страната ни да даде „ зелена светлина “ за начало на договаряния с Брюксел на югозападната ни съседка.

Премиерът на Република Северна Македония счита, че отвореният и откровен разговор може да докара до решение на противоречивите политически въпроси сред София и Скопие:

„ Мисля, че тези въпроси могат да бъдат разисквани в духа на добросъседско съдействие, на основата на европейските полезности, при което, естествено, ние ще запазим достолепието както на жителите на Република България, по този начин и на жителите на Република Северна Македония “, сподели Димитър Ковачевски.

Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР