Гости от три континента ще опитат вкуса на прочутото капанско

...
Гости от три континента ще опитат вкуса на прочутото капанско
Коментари Харесай

Традиционният Панаир на киселото мляко и Фестивал на народните традиции и художествени занаяти в Разград започват днес

Гости от три континента ще опитат усета на фамозното капанско кисело мляко в Разград. Лудогорският град за три дни още веднъж ще се трансформира в столица на обичайния български артикул, художествените занаяти и екзотичните ритми, сподели за Българска телеграфна агенция Цветана Бенонова, основен специалист в отдел „ Култура, религиозни и юношески действия " в Община Разград.

Традиционният Панаир на киселото мляко и Фестивал на националните обичаи и художествени занаяти в Разград стартира през днешния ден. В основата на този интернационален арт фестивал е славата на капанското киceлo мляко. „ Качествата на българското кисело мляко са оценени от дълбока античност. Уникално на усет и мирис е и прословутото капанско кисело мляко. То е толкоз гъсто, че когато се обърне гювечето с мляко, не пада, стои твърдо като сирене ", изясни Бенонова.

По думите й никой от майсторките обаче не издава рецептата му, а тези, които я владеят единствено малко открехват завесата, като споделят, че е най-важна закваската, с цел да стане гъсто и каймаклия, че би трябвало да се уцели точната температура или да се сипва от високо, както и това, че не би трябвало да престои, с цел да няма суруватка. Други считат, че може би тайната на киселото мляко е в мистериозната билка, която кравите похапват единствено на два хълма, които само гецовлии знаят къде са. Прочутите майстори на киселото мляко допълват, че капанското кисело мляко е вълшебно - от него дребните деца оздравяват, а старите баби се разхубавяват ", сподели специалистът.

Тя добави, че в предишното едното от качествата, по които капанците си избирали своите снахи, било умеенето да подквасват кисело мляко. Традиционна изява в празничния плакат е занимателното съревнование „ Да вършим таратор, а не гнет ". В конкуренцията умелост и експедитивност ще покажат тимове от гостуващите танцови сформира. Преди последното дефиле на фолклорните сформира в събота пък е откритата сцена „ Танцувай с нас ", която включва демонстрации на клубовете по танци и сформира за достоверен фолклор.

През трите празнични дни в целодневния базар своите произведения ще оферират повече от 100 майстори-занаятчии от разнообразни краища на страната. Площадът в центъра на града ще бъде пъстър с млечни артикули и вкусотии от локалната кухня, произведения от керамика, красиви дърворезби и икони, пчелни артикули.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР