Гост е министърът на здравеопазването д-р Костадин Ангелов. Интервюто ще

...
Гост е министърът на здравеопазването д-р Костадин Ангелов. Интервюто ще
Коментари Харесай

Костандин Ангелов: "Нека да ме чуят много ясно всички директори на лечебни заведения в София и в страната. Няма да има прошка"

Гост е министърът на опазването на здравето доктор Костадин Ангелов. Интервюто ще е от отдалеченост, защото той се самоизолира заради контакт с министър-председателя Борисов, който както знаете е болен от КОВИД-19. Добро утро, господин министър.

Костадин Ангелов: Добро утро на вас и на вашите фенове. Честит празник на всички български будители.

- Честит празник в действителност. Сега към нещата, които ни тревожат. Разбирам, че Министерство на здравеопазването ревизира събитията, при които е умрял този млад 33-годишен мъж, който по този начин и не дочака колата за спешна помощ да пристигна. Кога ще завършите тази инспекция и ще бъдете подготвен да оповестите резултатите?

Костадин Ангелов: Максимално бърза ще бъде инспекцията и желая да ви кажа, че няма да се двоумя, в случай че има хора, които са надвишили правата си и не са си изпълнили отговорностите, да си получат съответните санкции. Няма да бъда отегчителен пред вас, не очаквайте да кажа сега кой е отговорен, в противен случай, ще изчакам инспекцията и всеки, който е превишил правата си, ще си понесе отговорността.

Няма да има галеници. А видяхте през вчерашния ден, че желаех и оставката на шефа на 4-та градска болница и мога да ви кажа за какво. На мен ми трябваха 20 секунди, с цел да схвана, че там няма организация. Не мога да възприема обстоятелството за обикновено една кола за спешна помощ да стои пред болничното заведение, чиято врата е затворена, не знам дали е заключена, да чака с часове да бъде свален болният. В същото време да има човек, който на в 33 година чака кола за спешна помощ.

Не мога да го възприема за обикновено. Или пък да слязат хора, защитата, или пък някакъв санитар и да каже, че желаят PCR, нещо за което неведнъж съм заявявал, че не може да бъде мотив за постъпване в лечебно заведение. От 1 август цените на пътеките са увеличени с 20 лева, всеки четвърти сега е съвсем със признаци, има потребност от PCR, т.е. 80 лева имаме обезпечени за този човек по клиничните пътеки да бъде проучен и ние ще желаеме PCR на входа. Не може, който нарушава разпоредбите не е за тази система. Не мога да се съглася, че ще има не схванал шеф, ще има не чул шеф, ще има шеф, който си прави свои правила. Това е.

- Д-р Ангелов, желая единствено да припомня, че вие сте здравен министър сега и в действителност от вас зависи тази организация сред лечебните заведения и реда, по който в действителност пациентите по най-хубавия метод да получават нужната им помощ. Това зависи от вас.

Костадин Ангелов: Да, това зависи от мен. Заповедите, които зависят от мен са издадени и още веднъж виждаме, че някой желае PCR тест. Затова се нервирам. Това е безусловно неправилно.

- Каква ще е ориста на доктор Аркадий Иванов? Вие поискахте оставката му, госпожа Фандъкова, сподели че праща Медицински одит. Тя не може да прати, само че би желала Медицински одит да ревизира 4-та градска болница, какво ще се случи в болничното заведение?

- Щом госпожа Фандъкова желае инспекция, такава инспекция ще бъде назначена. Пак споделям, на мен инспекция не ми е задоволителна, от нещата, които видях. Какво чакаме да покаже тази инспекция? Има ли някъде документ, че тази кола за спешна помощ е стояла 2 часа пред болничното заведение? Няма. Има ли заповед, че се желае PCR? Няма. Т.е. още веднъж инспекцията ще покаже, че нямаме някакви нарушавания, тъй като няма писмени заповеди. Ако мине, мине. Пак споделям, разпоредбите са идентични за всички и те ще се съблюдават. И не може кола за спешна помощ да чака пред болничното заведение и болният да стои в колата за спешна помощ. Болният се смъква в лечебното заведение, там се прецизира. Аз съм работил доста дълги години и на кола за спешна помощ, и в незабавно поделение, и в шокова зала. И знам защо става въпрос. Не може някой да чака в колата за спешна помощ. Сваля се в незабавно поделение, вършат му се проучвания, прави се фотография, преценя се положението му и в случай че този човек е за болница, се настанява. Не може да стои в колата за спешна помощ и да чака. Абсурдно е.

- Господин министър, представителят на Спешна помощ Катя Сунгарска от дни наред споделя пред медиите, че Спешната помощ в София безусловно изнемогва, че работещите там са на ръба на силите си. Как като министър ще помогнете на Спешната помощ? Можете ли да осигурите повече екипи, можете ли да осигурите повече коли за спешна помощ, може ли да осигурите повече техника?

Костадин Ангелов: Екипите са обезпечени. Сега ще ви кажа по какъв начин. Преди това ще ви кажа няколко числа. Ще ми позволите да погледна надолу, тъй като нощес цяла вечер сме говорили с сътрудниците и доктор Гелев, с сътрудниците от РЗИ. Вчера за денем имаме 414 повиквания. Снощи има 284 повиквания. 205 са изпълнени, 53 от тях са КОВИД, 19 са настанени в лечебни заведения. Ситуацията е извънредно напрегната. Имаме потребност от още коли.

Тези коли сме ги обезпечили от системата на Министерство на вътрешните работи, където са обезпечени 25 рейса. В понеделник ще направя среща с всички частни коли за спешна помощ на територията на София, които по мои предварителни данни са към 100. След това ще създадем среща и с таксиметрова компания, която би могла да даде в допълнение количества коли. Идеята е тези хора да бъдат оптимално бързо доведени до лечебните заведения. Паралелно с това пред огромните лечебни заведения ще желая да бъдат изкарани огромни фургони, в които да бъдат поставени, да се прави пробонабиране, да се прави обзор на пациенти, които не могат да се срещнат с доктор по една или друга причина.

Аз не мога да приема, че по телефона би трябвало да бъде лекуван някой пациент или че би трябвало да му бъде давана лечението, само че това е един доста по-дълъг диалог, който сега не можем да решим с вас. Всички пациенти, които имат потребност, да знаят че могат да отидат пред лечебното заведение, че могат да получат бърза диагностика, могат да получат бързо лекуване и така нататък По отношение на бързите проби желая да кажа нещо, което е доста значимо. Започнахме организация за отпущането на средства в Центровете за незабавна здравна помощ. Но има нещо, което към момента не е изяснено на територията на България.

От Националния център за заразни и паразитни заболявания не ни дават изрично решение, че тези проби могат да бъдат опция на PCR. Също по този начин цените в България на тези проби са извънредно разнообразни. Ние сме създали пазарно изследване в петък. С безусловно всички вносители на територията на България и сме получили цени като започнете от 10 лева до 23 лева Затова се ангажира Министерство на здравеопазването да обезпечи най-евтините и най-ефикасните проби на сътрудниците, които са на първа линия, с цел да могат да правят скрининг. Тези проби не могат да заместят на този стадий PCR-те. Това прави Министерство на здравеопазването бих споделил непрекъснато.

- Д-р Ангелов, апелирам ви да се върнем към лечебните заведения, тъй като това ми се коства сега извънредно тревожна тематика. И от образеца с 33-годишното момче, което си отиде, и от този образец, който показахме при започване на нашия диалог, аз съм леко смутена - ние, в случай че сме заболели или имаме съмнение, че сме инфектирани, или в случай че наши близки са инфектирани с КОВИД-19, аз ли би трябвало да прозвъня всички лечебни заведения, с цел да видя къде има свободно място?

Костадин Ангелов: Не, изрично.

- Но това се случва, разбирате ли. Хората звънят по лечебните заведения, с цел да си намерят свободно място.

Костадин Ангелов: Искам да ви кажа, че от нощес на територията на София проблем с леглата няма. Може да звъннете в Центъра за незабавна здравна помощ, нощес до 12 часа сме разкривали спомагателни количества кревати на територията на София. И отново да кажа още нещо - не мога да възприема обстоятелството, че в положение, в което здравният министър е издал заповед за прекъсване на плановия банкет, за прекъсване на плановите интервенции, всички които споделят, че лечебните заведения са празни и нямат активност, и надали не ще пострадат човешки животи, нещо което е безусловно погрешно, в това време тези лечебни заведения да нямат опция да разкрият спомагателни кревати. Това е нонсенс.

Затова дано да ме чуят доста ясно всички шефове на лечебни заведения в София и в страната. Няма да има амнистия за безусловно никой. След като в лечебното заведение има свободни кревати, няма планови пациенти, няма планова хоспитализация, няма планови интервенции, да разкриват оптимален брой кревати. Органите на НЗОК през днешния ден са на работа всички.

Ще подписват контракти до понеделник ще бъдат изчистени всички неудачи. Но не може лечебно заведение да изяснява, че няма планова активност, тъй като имаше една декларация скоро тук на частните лечебни заведения, по какъв начин видите ли когато министър забранил плановата активност и плановите интервенции, щели хората да бъдат лишени от помощ. Абсолютно погрешно изказване. Лекар съм бил, шеф на лечебно заведение съм бил, по какъв начин бихте ми споделили вие ще бъде стеснен приемът, когато неотложният банкет не е неразрешен, незабавният банкет не е неразрешен, психиатричният не е неразрешен, ражданията не са неразрешени, онкологичните болести не са неразрешени, по какъв начин тъкмо ще пострадат пациентите? Или някой желае някоя бенка да я вкара в лечебно заведение, с цел да може да има избор на екип, платени медицински услуги и така нататък Не. Първо ще си разкриеш КОВИД конструкция и ще осигуриш лекуване на българските жители, които желаят в този момент. И по-късно ще мислиш за тези другите частни услуги.

- Господин министър, през вчерашния ден във „ Facebook " бяхте много краен, краен сте апропо и в този момент или най-малко прочувствен, казахте, че лечебните заведения, които си вършат оглушки и не разкриват КОВИД кревати, персонално вие ще внесете, най-малко по този начин разбрах от написаното, законови промени, с които ще отрежете общественият запас на тези лечебни заведения, т.е. те няма да работят със Здравната каса. Това страст ли е, това изстрел във въздуха ли е или сте безусловно сериозен в това желание?

Костадин Ангелов: Изобщо в никакъв случай не съм имал желание страстта да ме води във вземането на решения. Напротив. Решението, което ви споделих е завършено, това решение ще бъде импортирано в Народното събрание и ще чакам решението на българските депутати. И още нещо, не може в едно лечебно заведение, когато лекарите нямат планова активност, медицинските сестри нямат работа надлежно в тези клиники, да обясняваме по какъв начин няма искащи да се включат в лекуването на тези хора. За какво предпочитание приказваме в тази обстановка? Елате да видите в страната защо става въпрос.

- Какво бихте споделили като министър на опазването на здравето на тези ваши сътрудници, които отхвърлят да лекуват заболели от КОВИД-19, които напущат работните си места и подават оставки?

Костадин Ангелов: Вижте, отново споделям, страхът не може да ни води във вземането на решенията. Аз желая да приказвам за огромните лечебни заведения. Сигурно в страната има дребни лечебни заведения, общински лечебни заведения, които както споделих, ще бъдат ангажирани последни. Нека първо приказваме за университетските структури, регионалните структури, по-късно приказваме за общинските лечебни заведения. Категорично, безусловно не мога да се съглася, че страхът би трябвало да ни води. Да, тези хора, в случай че са избрана възраст, могат да имат своите учредения и да изоставен.

Но в огромните лечебни заведения, в университетските структури, изключително в София да споделят, че няма искащи да се включат в лекуването на пациентите с КОВИД, за мен остава неясно и отново казвам- обсъждаме с нашия екип и тук да вкараме законова смяна и да няма опция лекарят, който е полагал Хипократова клетва, нашите лекари са виновни ни с помощта на тях лечебният развой върви в лечебните заведения.

Но не може някой да се смята за любимец, за повторно употребявам тази дума, и да споделя аз няма да вляза в лечебното заведение. Ти си доктор, ти имаш контракт с лечебното заведение, ти си положил Хипократова клетва. Ако толкоз нямаме лекари, които да влязат, аз ще вляза, дружно, ще прикани българските депутати, които са лекари в Народното събрание, да си смъкват костюмите, да облекат екипите и да влезем в лечебните заведения, откакто всички считат, че е толкоз ужасно. Влизал съм и в КОВИД отделението, и в КОВИД структурата, и като доктор, и като шеф, и в този момент като министър непрестанно обикалям страната.

Не видях някой доктор, който съблюдава прецизно разпоредбите за персонални защитни средства за стерилизация да е получил някакви съществени увреждания. Ако бъдем прецизни, в случай че бъдем прецизни, в случай че бъдем дисциплинирани, в случай че бъдем рационални, това може да бъде следено. Но не може страхът да ни води или страстта.

- Господин министър, виждате какво се случва в прилежаща Гърция, виждате какво се случва във Франция, виждате какво се случва във Англия, където беше оповестена нова 4-седмична национална карантина. Ясно е какви ограничения подхващаме ние като страна. Но предвид на това, което се случва в цяла Европа, обмисляте ли към този момент надалеч по-строги ограничения от тези, които работят сега?

Костадин Ангелов: В момента не обмисляме такива строги ограничения. Единственото нещо, върху което ще се съсредоточим са в две направления. Първата посока е спазването на актуалните ограничения и стоманен надзор на ограниченията. Ангажирани са органите на полицията, в РЗИ ще разтеглим хората, ще командировам в понеделник чиновници в РЗИ от Националния център по публично здраве и разбори, с цел да можем да подсилим органите на РЗИ.

Но отново споделям, тези ограничения, в случай че се съблюдават от всички, нещата ще си дойдат на мястото. Няма по какъв начин ние да сме споделили, че нощните заведения няма да работят, и медиите да разгласяват клипчета, където някой пуши наргиле и споделя тук корона няма, всичко е наред. Това ли е съзнанието на българите, това ли е съответното решение на хората? Така ли би трябвало да вършим, да търсим по какъв начин да заобиколим закона? Това обикновено държание ли е? Защото аз не мога да го схвана сега. Нали приказваме за взаимност, приказваме за народ, приказваме за нация, нали единството сякаш прави силата, къде е това единение сега?

- Искам единствено да ви попитам като здравен министър, мислите ли че имате надзор върху системата, към този момент 15 минути говорите за това по какъв начин заповедите ви, които са прецизни, написани, ясни, не се извършват, по какъв начин ние като общество явно си вършим оглушки, имате ли надзор върху системата?

Костадин Ангелов: Отговорът ми е изрично да. В понеделник, когато се връщам на работа, желая още веднъж дебело да подчертая, всички лечебни заведения, изключително на територията на София, където натискът е доста огромен, ще извърша инспекции персонално в лечебните заведения, където нямаме към момента разкрити КОВИД структури, персонално ще видя с очите си, и в случай че би трябвало ще наложим спомагателни наказания на тези лечебни заведения.

Нека да ме чуят доста деликатно болничните шефове на територията на София. Щом има болница за интензивно лекуване с позволение за активност и има заповед за здравния министър за откриване на 10% от потенциала на лечебното заведение, това би трябвало да бъде реалност. Не да търсим причина по какъв начин то няма да се случи, тъй като видите ли нямал съм хора да церя, или пък имам реанимация, само че моите хора не желаят да лекуват, имам вътрешно поделение, само че пък съм нямал инфекционисти, да търсим под вола телето, с цел да не сключим контракт по тази пътека и да не можем да лекуваме пациентите си, това е неприемливо.

Всеки обича на хляба мекото, на работата лекото, само че не е време за това. Пак споделям, ние водим една борба. Тази борба се печели с ясно написани правила, които както виждате сега някои се пробват да не ги съблюдават по разнообразни аргументи. Е, това няма да продължи повече, няма по какъв начин да продължи повече.

- Господин министър, в края на това изявление ще напомня едни ваши думи от времето, когато бяхте началник на Александровска и изрекохте тези думи в навечерието на Великден, ще ги напомня - „ Виждате ли сте по какъв начин майка не може да погребе детето си? Аз съм виждал, видях го с очите си. Виждали ли сте, когато поръчвате чували за трупове, да ви кажат, че има единствено 200 броя? Когато подготвяте хладилните камери в лечебните заведения, да ги напълните с трупове и да знаете, че има единствено 100 места? " Това казахте на 12 април. Какво ще кажете в този момент на хората, ваши сътрудници и жители, които ви гледат?

Костадин Ангелов: Искам на хората да кажа, че би трябвало да съблюдават ограниченията. Това е най-важното, което те би трябвало да вършат сега, да осъзнаят персоналната си отговорност. Когато приказваме, че ние сме забранили на гимназистите и на студентите да не вървят в университетите, всички ми споделят, те са в моловете.
Къде са техните родители? Защо ги пускат в моловете, за какво ги пускат в заведенията? Защо вървят в нощните заведения? Така ли възпитаваме нашите бъдещи деца? Ако съблюдават ограниченията, в случай че ограничим контактите си, дано всеки мисли за себе си, дано всеки да мисли за своите близки, за своите познати.

Не е време сега за празнуване, не е време сега за вървене по събирания, за вървене по молове, за вървене по заведения за хранене, за вървене на почивки. Нека всички да ограничим оптимално своите обществени и физически контакти.

Нека да мислим за българските лекари, за българските сестри. Натискът върху системата е голям. Аз ще си свърша работата в чисто организационно отношение в българската здравна система и лечебните заведения ще бъдат подготвени да одобряват и тази вълна. Но, в случай че тя продължава да се усилва, както се усилва снежната топка по нанадолнището на планината, в един миг, знаете какво се получава. Нека хората да бъдат рационални. Това желая да кажа. Разумът е този, който ще ни избави сега.

- На самия край на диалога, кажете какво е здравното положение на министър-председателя Борисов?

Костадин Ангелов: Здравословното положение на министър-председателя Борисов, доколкото мога да го преценява по телефона, е положително. Аз не съм негов лекуващ доктор. Чуваме се постоянно, обсъждаме всички ограничения. Благодаря му, по тази причина че нощес направи всичко належащо дружно с министър Терзийски да осигурим в допълнение коли от системата на Министерство на вътрешните работи, с цел да подсилим центровете за незабавна здравна помощ. Д-р Гелев има опция във всеки един миг да каже трябват ми коли и ние имаме подготвеност да ги изпратим. Така че работим, в денонощен контакт сме с него.

Източник: БТВ „ Тази неделя "

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР