Госпожо Захариева, кой е световният лидер, в чийто екип бихте

...
Госпожо Захариева, кой е световният лидер, в чийто екип бихте
Коментари Харесай

Жанет Захариева

Госпожо Захариева, кой е международният водач, в чийто екип бихте желали да работите?

- Вярвам в поговорката, че Земята не сме я наследили от родителите си, а сме я взели назаем от децата си. Затова на драго сърце работя по разнообразни планове, свързани с децата - оказвам помощ с персонално присъединяване и персонални дарения на УНИЦЕФ - България. Направеното от екипа им за основаването на предпазени фамилни центрове и стимулиране на приемното родителство е удивително. Надявам се отношението към дарителството у нас да се промени - от кампанийно по огромните празници към ежемесечна съпричастност.

Щастлива съм, че и компанията, в която работя, следва целенасочена и дълготрайна политика  за подкрепяне на социалнозначими дела. От години поддръжката за образованието е фокус на " Виваком ". През 2018 година стартирахме плана " Образование 4.0 ", чиято цел е да сложим основата на дигитализацията на просветителната система у нас, тъй че тя да приготвя новото потомство по съответен метод за пазара на труда. 

- Какво би трябвало да се промени, с цел да имаме повече млади дами, които порастват като сполучливи мениджъри и бизнесмени?

- Основополагаща е смяната в образованието. Най-важната задача на учебното заведение е да научи децата да мислят, към момента прекалено много се залага на зазубрянето. Спортуването би трябвало да бъде ежедневно, значимо е за здравето и физическото подсилване на младите. Дейност в интерес на обществото, съобразена с възрастта, възпитава в съпричастност и приемливост. Това са обособените късчета от един пъзел, изграждащ личността на зрелия човек. А каква по-добра основа за бъдещия сполучлив управител - без значение дали мъж, или жена -  от това да е мислещ, удобен, здрав и с идея за развиване на обществото.

- Според Евростат България е на водещи позиции в Европейски Съюз по дял на дамите в науката, технологиите, както и на мениджърски позиции. На какво съгласно вас се дължи това?

- Исторически видяно, българката постоянно е била работеща жена. Наскоро бях в Копривщица и разглеждайки къщите музеи, си дадох сметка какъв брой интензивно е взела участие дамата в фамилните предприятия. В някои случаи тя е държала и кесията, т.е. била е финансов управител. Силни дами като Султана от " Железният светилник " на Димитър Талев не са били изключение. След Освобождението българите са изпращали на равна нога и момчетата, и девойките да се изучат, в това число и в чужбина. Този блян към начетеност е дал обичаи и в идващите години. Българските дами имат и нужната доза здравословна упоритост, дебелоглав и кураж.

- На фона на триумфа на дамите в разнообразни кариери смятате ли, че мъжете са на път да се трансфорат в проблематичен " слаб " пол?

- Успехът на дамите не може да трансформира мъжете в слаб пол; неуспехът ни като майки да възпитаме виновни мъже може да стори тази пакост. Един учтив и убеден мъж не се усеща комплексиран в наличието на умна и съумяла жена. За него тя може да е единствено ентусиазъм, забавен събеседник и сътрудник, с който да споделя персоналния или професионалния си път.
zhanet.png
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР