Госпожо Паунова, има ли мъжки и женски стил на управление?-

...
Госпожо Паунова, има ли мъжки и женски стил на управление?-
Коментари Харесай

Илиана Паунова

Госпожо Паунова, има ли мъжки и женски жанр на ръководство?

- Особеностите в стила на другите мениджъри са по-често свързани с културата, възпитанието, личността на мениджъра и условията на съответната активност, в сравнение с с пола. Все отново мога да загатна една специфичност, която съм забелязала у множеството дами мениджъри - по-голяма податливост да потискат личното си его и вместо по-мъжката състезателност да търсят повече единодушие и естетика в връзките в интерес на екипната работа.

- На кои дами водачи се възхищавате?

- Рядко се възнамерявам за ролеви модели, само че в случай че погледнем обратно в европейската история, има един чудноват феномен - дамите кралици са относително по-малко, само че доста от тях имат извънредно сполучливо от позиция на своите нации и много дълготрайно ръководство (Елизабет I, Виктория, Мария Тереза Австрийска, Екатерина Велика, актуалните кралици Елизабет II, Маргрeте II Датска). Това нормално са интервали на подем в региона на стопанската система и изкуствата или са свързани с превъзмогването на дълбоки обществени рецесии. Може би един от най-ярките образци е Елизабет I. Неслучайно тя е един от ярките водачи, разказан в бизнес литературата ( " Елизабет I, Главен изпълнителен шеф ", Алън Акселрод, София, 2001).

- България положително място ли e една жена да развие мениджърска кариера?

- Да, в България и в множеството страни от Източна Европа дамите мениджъри се одобряват релативно добре от своите организации и от обществото. Може би поради това, че дамите в Източна Европа навлизат в пазара на труда, а оттова в публичните и управническите структури най-малко едно потомство по-рано, в сравнение с в Западна Европа. За страдание, в международен мащаб българските дами мениджъри може да не са толкоз облагодетелствани. Моята щерка, Мина Паунова, изследва водачеството в интернационалните екипи. Според изследванията є доста по-голяма компликация се среща при превъзмогването на разликите в националността, езика и културата, в сравнение с при разликите в пола.
ipaunova.png
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР