Госпожо Иванова, ВиК-дружествата и състоянието на водопроводната ни мрежа –

...
Госпожо Иванова, ВиК-дружествата и състоянието на водопроводната ни мрежа –
Коментари Харесай

Промяната саботира ИТН за компенсациите за ток за ВиК, без които щяхме да оставим България без вода и за тунела под Шипка, който стартирахме: Деляна Иванова

Госпожо Иванова, ВиК-дружествата и положението на водопроводната ни мрежа – съществуването на вода в домовете ни, са голям народен проблем от десетилетия, над който даже ръководещите не се замислят, какво беше отношението на последното постоянно държавно управление към тази тематика?
 
Като отраслов заместник-министър на районното развиване, дружно с сътрудника Пламен Данаилов като заместник-министър – също от Има Такъв Народ, в енергетиката, създадохме и успяхме да извоюваме с големи старания обезщетения за повишените цени на тока за бизнеса, което за ВиК бранша беше витално значимо. Хората надали подозират, само че в общия случай 50% от себестойността на водата им се образува точно от електричеството.

При закрепена цена на вода и голям растеж в разноските, сдруженията щяха да банкрутират. Оттам – щяха да пресъхнат чешмите на България. Колкото и необикновено да Ви прозвучи, имаше голяма опозиция от страна на финансовия министър и вицепремиер Асен Василев, само че ние успяхме, най-малко за интервала, до момента в който бяхме в ръководство.

През последните дни Промяната нападна дисциплината по усвояването на еврофондовете, което беше изрично оборено с цифри от финансовото министерство. Къде е истината?
 
Този метод на говорене е доста сериозен проблем. Безотговорните обвинявания, без доказателства, в злоупотреби или липса на надзор по усвояването на европейски средства, могат да доведат до прекъсване на стратегиите. Изобщо да не повдигаме въпроса за увреждането на името на България пред Европейска комисия и слагането ни в по-неизгодна позиция по отношение на останалите страни-бенефициенти.

Каква е истината, наред с числата, които Министерството на финансите изнесе и отстрани лъжите в изборната акция?

Истината е, че като директен очевидец на работата на ръководещия орган на Оперативна стратегия Региони в напредък и стратегии в трансгранично и транснационално съдействие, изрично мога да кажа: ние сме извънредно рестриктивни и съблюдаваме законодателството във връзка с всички получени сигнали за злоупотреби и тяхното санкциониране. Това се потвърждава и от ниското равнище на неточност в стратегиите, ръководени в Министерство на регионалното развитие.
 
От всичко, което казвате, разбираме, че ръководството на кабинета Петков – Нинова е представлявало огромна вътрешна битка. Какво успяхте да свършите?
 
Доста неща, в действителност с огромна борба за всяко от тях, като всичко съм систематизирала по области. Ще подчертая 2 от 28, тъй като за всички няма да ни стигне времето и мястото да ги опишем, а съм претендент в Габрово и Стара Загора. Започвам от връзката сред тях – тунела под Шипка , който е с национално значение. Въпреки съдружните сътрудници от Политическа партия и тяхната опозиция, след дълги години, стигнахме до сключване на контракт с реализатор и той е реалност. Факт е и стартът на проектирнето на обекта. Следващата година към този момент би трябвало да стартира построяването му и да бъде пуснат през 2026 година

По отношение на област Габрово, където съм и лидер на листа, се борих за решение на водния проблем на Севлиево – посредством ускорение на районното прединвестиционно изследване, с цел да се обезпечи на финансиране на ВиК Габрово по Програма Околна среда 2021 – 27 година. Ще реконструираме пречиствателната станция, водопроводите, цялата мрежа. За допълнение на инвестицията одобрихме и план за общинско финансиране. Парите ги има обезпечени от нас в Министерство на регионалното развитие, чака се само контракт от новия министър.

Ремонт на водопроводи ще има и за Габрово, като част от стратегия Околна среда. За Трявна най-съществен е язовир Нейковци, за който имаме планове, само че не и финансиране. Затова предложихме други възможности за възстановяване качеството на водата в Трявна. Осигурили сме опция за ремонт на 125 км пътища от републиканската мрежа в тази неголяма област като Дряново – Габрово, Трявна – Дряново, тунела при Дряновския манастир и други

``
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР