- Госпожо Чемишанска, трябва ли да делим мениджърите на жени

...
- Госпожо Чемишанска, трябва ли да делим мениджърите на жени
Коментари Харесай

Красимира Чемишанска

- Госпожо Чемишанска, би трябвало ли да разделяме мениджърите на дами и мъже? Има ли мъжки и женски жанр на ръководство и кой е по-ефективен?

- Според бизнес психолозите и двата пола имат своите преимущества и дефекти. За мен постоянно водещи са били личностните качества и професионалните пълномощия и по тази причина не мисля, че би трябвало да има сходно опълчване.

Изследване на консултантска компания за световно развиване на водачи - Development Dimensions International (DDI), направено измежду 10 хиляди световни водачи, сочи, че на процедура няма основни разлики по този въпрос. Въпреки това цифрите от международните статистики демонстрират, че към момента едвам 20% от високите управнически позиции и единствено 5% от тези на генерални мениджъри на огромни компании се заемат от дами.

Що се отнася до успеваемостта на ръководството, Айнщайн го е споделил още преди да развие Теорията на относителността. Според него не може да правиш нещата по един и същи метод и да очакваш разнообразни резултати. За мен триумфът в ръководството е в това да предизвикаш статуквото, да променяш и вървиш напред. Това стои в основата и на два от другите видове на ръководство - трансформационен и трансакционен. Първият е по-често привързан с дамите, защото те са по-склонни да търсят смяната, нововъведенията и да развиват екипа си. Вторият е по-присъщ на мъжете, които са потвърдили, че имат податливост да ръководят по-традиционно. Доказано е също, че в топ 20 на фирмите с най-хубав бизнес резултат има висок % на дами на управнически позиции. Това демонстрира, че и в този аспект положителният баланс в ръководството е решителен, което е значителното за мен.

- Според Евростат България е на водещи позиции в Европейски Съюз по дял на дамите в науката, технологиите, както и на мениджърски позиции. На какво съгласно вас се дължи това?

- Това има исторически предпоставки, тъй като у нас, както и в другите източноевропейски страни, дамите имат обичайно по-широк достъп до положително обучение и опция за израстване в кариерата. В годините на прехода бяхме стимулирани за смяна, което укрепи устрема на дамите и към професионално развиване и реализация в допълнение към грижата за фамилията. Това неизбежно комбиниране ни е направило по-гъвкави и сполучливи. Учудващо е, че даже развити страни като Германия и Швейцария са по-консервативни по отношение на назначението на дами на управнически позиции. Големите компании в тези страни даже имат специфични стратегии за превъзмогване на този консерватизъм. Докато у нас няма такава сериозна диференциация и бъдещите бизнес водачи се избират съгласно качествата им. Данните на Евростат го потвърждават. Това е еквивалентно и за " Амджен ", където повече от 50% от генералните мениджъри от Централна и Източна Европа са дами, а и най-високата позиция за Европа до неотдавна се заемаше също от жена.

- Какво персонално вие като управител вършиме за своите подчинени дами, с цел да не им се постанова да избират сред кариера и персонален живот?

- Нашата промишленост е много феминизирана. Майчинството е нещо прелестно за всяка жена. В същото време то не трябва да бъде или да се приема като спънка и закъснение на кариерното израстване. За нас в " Амджен " е значимо дамите да не се постанова да вършат подобен избор и по тази причина въведохме формалната стратегия Flexability. Чрез нея майките получават парично обезщетение в размер на 50% от компенсацията за бременност и раждане, в случай че са решили да се върнат по-рано на работа. По този метод те извършват служебните си отговорности в комфортно за тях място и време, грижат се за децата си и могат да останат с тях, до момента в който са дребни. Даваме им опция да продължат кариерата си и да употребяват опциите си за професионално израстване.
chemishanska.png
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР