Господине, докога ще си играйкаме. Този транспарант в сектора с

...
Господине, докога ще си играйкаме. Този транспарант в сектора с
Коментари Харесай

"Докога ще си играйкаме": тежките въпроси към Гриша Ганчев и ЦСКА

Господине, докога ще си играйкаме ". Този транспарант в бранша с най-крайните последователи на ЦСКА по време на мача с " Ботев " (Враца) (2:1) сложи тежки въпроси към притежателя на клуба Гриша Ганчев.

Те изискват почтени и точни отговори в миг, в който управлението губи голямото доверие, с който разполагаше. Ганчев пристигна на " Българска войска " с високи упования и ореол на избавител в очите на немалка част от последователите, само че те към този момент демонстрират гласно, че упорстват за взимане на ограничения.

Недоволството на ентусиастите е обвързвано с неналичието на спортни триумфи. Но освен. Истински значимият проблем за ЦСКА е обвързван с отсъствието на ясна тактика за развиване на клуба.

Отстрани наподобява, че обгърнато в мистериозност, управлението е изпаднало в безтегловност. В сянка остават въпроси и подозрения за това дали подмолни политико-икономически процеси въздействат на Ганчев за проектите му за ЦСКА, дали той е пленник на бизнес ползите си или пък се възползва от сходна теза като опрощение за неналичието на триумфи във футбола.

 Посланието на ентусиастите в Сектор Г към Ганчев
© LAP.BG

Посланието на ентусиастите в Сектор Г към Ганчев

Прагът на напрежението измежду ентусиастите доближава доста висока точка и посланието от тяхна страна е ясно. Ганчев и хората под него в йерархията на футболния клуб би трябвало да отговорят с вдишване в нова посока.

За шлифовалката и играйкането

Ганчев пристигна на " Българска войска " в разгара на рецесията в ЦСКА през 2015 година, когато тимът беше изпратен във В група. Тогава беше реализирано привидно немислимото - тим, формиран единствено от български футболисти, играещ в аматьорския футбол, завоюва Купата на България. Направи го с голяма поддръжка на ентусиастите, което укрепи доверието и упованията към Ганчев.

След това предприемачът разви своя проект и със комплицирани юридически стъпки и присъединяване на " Литекс " и " Етрополе " беше основано сдружението " ЦСКА-София ", което беше позволени в новата Първа лига. Макар да имаше отдръпнали се ентусиасти, по-голямата част поддържаха тима. На първия мач за сезон 2016-17 против " Славия " имаше близо 7000 фенове, а алените завършиха годината с най-висока междинна посещаемост (4367 души по данни на bulgarian-football.com).

В идващите два сезона алените се хвърлиха да смъкват първенеца " Лудогорец " от трона му, като предходната година останаха на точка. В това време Ганчев и хората към него постоянно (и в някои случаи справедливо) се оплакваха от въздействието на странични фактори като съдийството.

Преди съвсем две години Ганчев предварително поздрави " Лудогорец " за следващата му купа и съобщи, че ще изпрати като подарък шлифовалка. Тогава очевидно заприказва за това, че клубът от Разград печели непочтено, че купата и за идната година (2019) е " капарирана " и че ЦСКА и " Левски " ще си " играйкат " за купата.



Но да се смъкна " Лудогорец " от върха е доста сложна задача и това има разумно пояснение. Първото влизане в групите на Шампионската лига и последвалото надграждане изстреляха тима от Разград доста над равнището на всички останали в българския футбол - като качество на футболистите, ширина на състава, бюджет, пари за заплати и така нататък Подплатено със странична поддръжка в някои моменти, властването на " Лудогорец " към този момент остава тематика без коментар.

Време за нова посока

Задачата на ЦСКА в тази конюнктура е да продължава да се бори и да пробва, само че стъпил на здрава основа със тактика за развиване за създаване на тим, връзка с последователите, друг и съвременен бизнес модел и следване на традициите и полезностите на марката " ЦСКА ".

В последните години се виждат големи пропуски, неотговарящи на професионален клуб с упоритости. Допускането да бъдат привлечени двама футболисти (Диего Фабрини и Тони Уот), които скоро по-късно да си тръгнат с " проявено към тях схващане " от страна на клуба, е просто малък щрих.

По-големият проблем за ръководството на Ганчев е визията за това по какъв начин е построен клубът и какво е мястото на последователите. Поне досега той не дава знак, че желае да работи с тях или да разчита на тях. Класическият модел " Бащица " в деяние.

В своя жанр и със своите способи Ганчев реализира значително - тимът играе на " Българска войска ", подписан беше дълготраен контракт за прилагане на базите, а тази в Панчарево беше ремонтирана. Клубът заплати 8 млн. лв. за активите на банкрутиралото " ПФК ЦСКА " АД, от които близо 5 млн. лв. постъпиха в страната посредством Национална агенция за приходите, а ФИФА разгласи клуба за състезателен правоприемник на ЦСКА.

Въпреки огромния брой на чужденците в състава се утвърдиха български играчи като Валентин Антов, Кристиян Малинов, Иван Турицов, а в полезрението има още няколко. Клубът сподели, че гледа дълготрайно на школата си с назначението на португалец за шеф, а сега юношите старша възраст на ЦСКА са отпред в класирането (това би имало значение единствено в случай че някои от тези футболисти заиграят в първия отбор).

Ганчев и клубът не използваха нищо от това, с цел да изградят и заздравят връзката с последователите. Бяха изпуснати доста основни благоприятни условия това да се направи и ентусиастите да са опора на клуба в цялостния смисъл - прочувствена и финансова.

 На първия мач на ЦСКА в Първа лига имаше близо 7000 души, а тимът беше с най-висока посещаемост през сезон 2016-17, само че клубът не употребява тази сила
© LAP.BG

На първия мач на ЦСКА в Първа лига имаше близо 7000 души, а тимът беше с най-висока посещаемост през сезон 2016-17, само че клубът не употребява тази сила

Защото разликата сред ЦСКА и рецесията в " Левски " е колкото огромна, толкоз и несъществена. Ако по някаква причина Ганчев и сътрудникът му и съсобственик Юлиан Инджов се отдръпват, клубът няма подготвеност да продължи на същото равнище. Футболът към този момент е бизнес и без последователите уравнението най-после не излиза.

В момента към ЦСКА има двубой сред Ганчев и клуба, от една страна, които не вършат нищо, с цел да въвлекат пълноценно ентусиастите в играта, и от друга - почитателите, които са привикнали само да са в ролята да изискват и да подлагат на критика. Тъкмо Ганчев и клубът би трябвало да трансформират това посредством работещи маркетингов и търговски отдели с ясната концепция ЦСКА да се върне към ролята си да построява и въодушевява модели за подражателство. Тогава пъзелът би бил подреден и последователите биха получили своето място, а чакането на идващ трофей няма да се отразява толкоз трагично. На ЦСКА пък няма да се постанова да продава най-хубавите си футболисти в разгара на сезона, единствено с цел да обезпечи жизненоважни доходи.

Уравнение по български

Темата за Ганчев и развиването на ЦСКА няма по какъв начин да бъде обсъждана отвън подтекста на българския футбол, мощно повлиян от политико-икономически процеси в страната. От години притежатели се спускат и назначават в клубовете, което трансформира играта и непосредствено или индиректно води до отбиване на последователи. Или пък предприемачи се насочват към клубове в опит да завоюват социална поддръжка (такива догатки има за влизането на Васил Божков в " Левски " и огромното му финансиране на клуба в миг, в който сините бяха на ръба на банкрута с над 32 млн. лв. задължения).

Самият Ганчев преди дни беше оневинен на първа инстанция по така наречен " захарна спекулация ". Една от версиите е, че влизането му в ЦСКА е било като предпазен механизъм, с цел да защищити себе си и главния си бизнес - бензиностанциите " Петрол ".

През 2015 година повторното вкарване на делото в съда съответства с медийните офанзиви, които издания от орбитата на Делян Пеевски започнаха против Ганчев около борбата за " Петрол ". В това време Ганчев показваше намерено недоволството си към депутата от Движение за права и свободи.

Направи го даже и в изявление, оповестено в третото издание на книгата " Това е ЦСКА ". В него на въпроса " Кой или кои сложиха стоманен кол в мощната машина с марка ЦСКА ", Ганчев дава отговор: " Един самозабравил се и доста " сръчен " млад предприемач, ловко затрупан зад политическата фасада - името му е господин Делян Пеевски, и доста, доста корумпираният президент на БФС господин Борислав Михайлов. "

В момента наподобява неразбираемо в каква позиция е Ганчев и дали и по какъв начин ходът на делото ще се отрази на футболните му действия. Ключов за бъдещето на ЦСКА е и въпросът със стадион " Българска войска ". През есента единствено за към месец клубът прелетя през няколко институционални стъпки, с цел да получи зелена светлина за рационализация на оборудването. Скоростното развиване пристигна дни преди изборите за кмет, а Ганчев даде обещание ЦСКА да има нов стадион до 15 март 2021 година Пет месеца по-късно и година преди посочения период остава въпросът ще има ли осъвременен стадион.

На масата са сложени и други значими въпроси, които търсят отговори.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР