Господин Янев очевидно през цялото време се е говел за

...
Господин Янев очевидно през цялото време се е говел за
Коментари Харесай

Христо Иванов: Янев използва поста си, за да подготвя свой политически проект

" Господин Янев явно от самото начало се е говел за лична политическа кариера и е употребявал поста си на боен министър не просто, с цел да си прави работата като подобен, а да приготвя своя личен политически план ", разяснява съпредседателят на участващата във властта групировка " Демократична България " Христо Иванов във вторник вечерта пред бТВ. Той акцентира, че показва личното си мнение.

Думите му идват часове, откакто Стефан Янев беше освободен от поста министър на защитата в кабинета на Кирил Петков, в който взе участие и Демократична България. Премиерът го в профил поради " самодейните " му изявления и позиции, разминаващи се с политиката на държавното управление за войната против Украйна.

" Още по време на консултациите за сформиране на този кабинет, ние с военачалник Атанасов при президента дадохме сигнал, че методът, по който се структурира бранш сигурност, за нас е източник на терзания. Включително ролята, която господин Янев получи. И я използваше, с цел да прави лична политика и, както излиза наяве – най-вероятно личен политически план. Той от самото начало не мисля, че до дъно одобри обстоятелството, че към този момент не е министър председател ", сподели Иванов.

По думите му Янев се е опитвал да дефинира политиката на цялото държавно управление.

Според Иванов обаче Янев не е бил " конфигуриран " на поста министър на защитата от " Продължаваме промяната ", единствено тъй като президента Румен Радев държи на него. " Между това един екип, от който те (Кирил Петков и Асен Василев – бел.ред) са били част в границите на служебното държавно управление и който се ползваше с високо публично доверие, и те ( " Продължаваме промяната " - бел.ред) да възприемат част от този екип като собствен и това да кажем, че те нямат лична воля – това са две доста разнообразни неща. И явно имат лична воля ", уточни Иванов.

Според него методът, по който се взе решението Янев да бъде заменен, демонстрира " автономността " на премиера Кирил Петков и на " Продължаваме промяната " от президента.

Изказването на Иванов по адрес на към този момент някогашния министър Стефан Янев идва на фона на упованията за нова лява партия, за която се приказва от месеци. Очаква се новата групировка да е към Мая Манолова, само че не тя да бъде лицето ѝ. По информация на Mediapool точно това е казусът и повода за забавянето на формалното оповестяване на партията. Допреди седмица евентуални водачи на групировката нямаше. В медиите изтекоха разнообразни имена, само че всички визирани отхвърлиха. Засега не се удостоверяват и догатките, че новата групировка ще включи социалисти, които са в спор с водача на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова.

Янев, бе консултант по сигурността на президента Румен Радев, който предходната го назначи за министър председател на двете си служебни държавни управления. След изборите през ноември м.г. Янев влезе в постоянното държавно управление на Кирил Петков, който бе негов стопански министър в първия длъжностен кабинет. Пропагандата на ГЕРБ твърдеше, че Янев е " квота " на президента Радев, с който го свързва дългогодишната му кариера в МО.

Последният след отстраняването на Янев обаче демонстрира, че връзките им са се влошили и президентът е отчаян от него.

Освен това президентът отхвърли слуховете, че стои зад нов ляв политически план.

Поведението на Янев в интервала на ескалацията на напрежението сред Русия и НАТО поради Украйна, и изключително след съветската военна инвазия, го прави подобаващ лидер на групировка, споделяща възгледите на Българска социалистическа партия, " Възраждане " и други проруски партии.

За промяната на претендента за министър в последния миг

И Иванов, сходно на премиера Петков, отхвърли да отговори непосредствено дали кандидатурата на Тодор Тагарев за нов министър на защитата беше заменена е предизвикана от ултиматум на Българска социалистическа партия, че в случай че Тагарев заеме поста, социалистите ще изоставен ръководството. По информация на Mediapool точно това е повода за рокадата в 12 без 5, само че и Иванов повтори обясненията на премиера, че като началник на българската задача в НАТО Заков е изцяло осведомен с " всички процеси сега " и няма потребност занапред да се среща с тях.

" Със сигурност и гледната точка на всички съдружни сътрудници е била регистрирана. В каква степен и какво други причини са натежали– аз не мога да кажа ", сподели въпреки всичко Иванов.

Той призна, че е схванал за промяната на претендента за министър " рано сутринта ". " Но това е било часове, откакто това решение се е взело. Така че не считам, че е било прекомерно късно ", сподели съпредседателят на Демократична България.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР