- Господин Цочев, Стратегията за управление на отработено ядрено гориво

...
- Господин Цочев, Стратегията за управление на отработено ядрено гориво
Коментари Харесай

Сергей Цочев: За проучване за хранилище на отработено ядрено гориво трябва решение на МС

- Господин Цочев, Стратегията за ръководство на отработено нуклеарно гориво (ОЯГ) и радиоактивни боклуци (РАО) мина през публично разискване и към този момент е на масата. Каква е разликата сред съществуващия до момента документ и новият? Доколко значима е тактиката за отработеното гориво от АЕЦ " Козлодуй "?

Най-напред, обновената тактика не се лимитира единствено до 2030 г, а обгръща ОЯГ и РАО - от момента на тяхното генериране, стъпките по тяхното ръководство и окончателното погребение. Новият документ е по по-подробен и съдържа прогнози за генерирането на всички типове ОЯГ и РАО. Предложен е план-график за създаване на надълбоко геоложко вместилище за погребение на ВАО и РАО категория 2б. Направена е финансова оценка на разноските по неговото създаване. Подобрени са основните индикатори за осъществяване, с които може да се управляват признатите стъпки и графици за тяхното осъществяване.

Приемането на Стратегия за ръководство на отработено нуклеарно гориво и радиоактивни боклуци в България е обвързване на страната по Директива 2011/70/Евратом, надлежно на Наредбата за сигурност при ръководство на радиоактивните боклуци. Предложеният за разискване документ съставлява Национална стратегия по смисъла на Директивата, приема се от Министерски съвет и би трябвало да съдържа общите цели на националната политика във връзка с ръководството на ОЯГ и РАО, главните стадии за реализация, способи на финансиране, отговорности и така нататък

Една от бележките по съществуващата тактика се отнасяше до забавяне в проектите за въвеждане в употреба на НХРАО (национално вместилище за погребение на ниско и средноактивни отпадъци). В показания на конференцията (конференцията на Булатом през месец юни т.г., б.р.) отчет беше докладвано, че главните строителни действия са приключени. Паралелно с някои довършителни действия (маркировка, осветяване, обзавеждане и монтаж на инсталация в някои от сградите) се прави усилена работа по подготовка на документи, приемателни изпитвания, осъществяване на държавна приемателна комисия и въвеждане в употреба.

- По време на панела за радиоактивните боклуци, Крис Паркър от Deep Isolation показа така наречен геологично погребение, само че загатна и много сериозната сума от 3,5 милиарда евро единствено за създаване на сходно оборудване. Това нова технология ли е?

Сондажното погребение не е нова концепция. Новото е развиването на технологиите за сондиране, с които към този момент има опция освен за отвесно, само че и за тъй наречените ориентирано сондиране. Предимствата на подобен метод са опцията за по-дълбоко погребение (в съпоставяне със оборудванията изкопани по типичен, минен способ) и по-ниската последна цена. В обновената тактика за ръководство на РАО и ОЯГ е посочена сума от 5 милиарда лв. за създаване на ДГХ. Всъщност в международен мащаб няма въведено в употреба вместилище за погребение на ВАО (или непосредствено ОЯГ). Нашата оценка е на основата на разноските за ДГХ във Финландия (предстои въвеждане в експлоатация) и прогнози за разноските в страни, които са напреднали доста в посока създаване на такова вместилище. На този стадий на сондажното погребение на ВАО (ОЯГ) би трябвало да се гледа като на още една допустима алтернатива, която обаче към момента на никое място не е приложена.

- Какво прави Директива за птиците РАО за създаване на надълбоко геоложко вместилище у нас?

Не сме създали доста в тази посока, само че и сме доста лимитирани, тъй като първата стъпка в тази посока би трябвало да бъде решение на държавното управление. Такова решение за настоящето Национално вместилище за радиоактивни боклуци беше взето през 2005 година, което с две фрази споделяше: Министерски съвет реши, че би трябвало да се строи такова вместилище и го разпорежда на Директива за птиците РАО. Това ни " отвързва ръцете ", тъй като всяка такава активност има потребност от финансиране.

- Има ли в двата фонда задоволително средства?

Не. За надълбоко геоложко вместилище въобще няма средства. Говорим за 5 милиарда лв.. Това е втората стъпка, която следва, само че тя може би би трябвало да предхожда в известна степен решението на Министерски съвет. Първо би трябвало да се изготви пътна карта, само че доста по-подробна от тази, която е в самата тактика - там е единствено една страничка. Става въпрос за доста по-голям документ, който в елементи от позиция на геолози, сеизмолози, хидролози, химици, физици, строители да може да планува във времето, какво би трябвало да се прави, кои са най-важните неща, както и каква би трябвало да е тяхната поредност. Освен това би трябвало да се подхващат и някои законодателни промени.

- В Закона за безвредно потребление на нуклеарната сила?

Например, Франция, с цел да стигне до днешното искане за позволение за строителство на оборудване за геоложко погребение е приела три обособени закона. Самостоятелни. Те третират материята за надълбоко геоложко погребение. Ние може да вървим по този път, само че като начало би трябвало да има изменение в Закона за безвредно потребление на нуклеарната сила, а след това и в други нормативни документи. В момента финансирането не е уредено като правна материя и отговорности. Хубавата вест е, че тези пари, които наподобяват доста, не би трябвало да се похарчат в границите на един ден или една година. Това е развой, който трае десетилетия, тези пари ще трябват във времето, само че все едно би трябвало да бъдат обезпечени. Трябва да се има поради, че приходите на АЕЦ " Козлодуй " през 2022 година бяха 6 милиарда лева Годината беше с неестествено високи цени, надхвърлящи няколко пъти естествените и оттова скочиха и приходите, само че би трябвало да се тръгне по някакъв път и да се търсят финансиране, специалисти, строители, геолози.

- Това е извънредно експертна територия, от която схващат доста малко хора?

Самият факт, че по време на конференцията на Булатом, в панела за радиоактивни боклуци имаше трима студенти, които предложиха план за създаване на такова вместилище значи, че хора могат да се намерят. Вярно, че техният план значително копира това, което се прави и във Финландия, и във Франция, само че те бяха избрали една българска геоложка среда, бяха създали серия от модели, изследвания, оценки, които са част от процеса, да вземем за пример държание на горивото. Ставаше въпрос за непосредствено погребение на гориво, което е с енергоотделяне, което понижава през годините, само че е доста все още на погребение. То би трябвало да се регистрира, да се моделира, каква би трябвало да е минималната температура на повърхността на контакта с глината и така нататък Тези студенти бяха създали това. Бяха създали финансова оценка и споделиха, че ще коства 1,5 милиарда лева Това е по един студентски план, тъй че в България могат да се намерят хора с течение на времето, в случай че има благосклонност.

Естествено, че тези милиарди би трябвало да се обезпечат. Трябва да се има поради, че цялата активност по погребването, когато това се случи, ще е дистанционно-. Това не е нещо, което да се вземе с ръце и да се постави на едно място. Става въпрос за машини, проектирани особено за тази цел и с дистанционно управление, за роботи. Например, във Финландия, контейнера с горивото с готовия резервоар за погребение се придвижва с мотокар, който се ръководи отдалечено. Всичко това са неповторими машини, чието планиране и произвеждане е скъпо. Дори и да бъдат купени те би трябвало да са приспособени към съответния план. Това коства пари и би трябвало да сме наясно, че откакто развиваме нуклеарна енергетика към този момент 50 години този миг за реализиране на геоложко погребение ще настъпи.

- Правилен ли е изразът, че още преди да стартират да се строят нови реактори би трябвало да се мисли за съхранението на отработеното нуклеарно гориво?

Трябва да се мисли във всички аспекти, тъй като първо става въпрос за ниско- и приблизително дейни боклуци от употребата, за които би трябвало да има визия, идея по какъв начин ще се ръководят. Същото е и с отработеното гориво - да има концепция дали ще се преработва, дали ще се погребва непосредствено. И да се върви по начертания път. Няма съмнение в това отношение. Има интернационален консенсус, че дълбокото геоложко вместилище сега е единственото допустимо решение на този проблем. Финландия и Франция са доста напреднали. В Швеция следва начало на строителството.

Финландия строи по една технология, която се споделя " Кей Ес Би ", която е създадена от шведската компания за ръководство на отпадъците и след това приспособена към изискванията на Финландия.. Швейцария също е доста напред, макар че още не са почнали строителство. Белгия също е доста напред. Много са страните с прогрес в тази активност. Компанията, която построява хранилището във Финландия, записва едно сдружение,, чиято цел е да споделя и несъмнено, да продава опита и технологиите, които те са създали за тяхното вместилище. Вече има страни, които интензивно контактуват и работят, тъй като няма потребност всяка страна да открива топлата вода всякога и, колкото повече страни работят, толкоз по-лесно ще става обмяната на опит за машини, за технологии, които са нужни. Същото сигурно ще бъде и с Франция, тъй че при един отворен свят не можем да кажем, че нямаме концепция, нямаме хора, не знаем по какъв начин. Не е подобен казусът. Има от кое място да се вземе опит, от кое място да се види, по какъв начин се случват нещата и в един миг би трябвало да се направи първата крачка.

- Какво ще се случва с хранилището в Нови хан?

Хранилището в Нови хан предстои на извеждане от употреба. То е част от сегашната лицензия и приготвяме тази активност с концепцията, огромна част от отпадъците, които са депонирани там да бъдат извадени, разказани, инвентаризирани, да бъде измерена тяхната радиоактивност и разграничени по потоци според от това, по какъв начин ще бъдат ръководени по нататък. Голяма част от тях подлежат на погребение в Националното вместилище (НХРАО). От 1% до 2 % от Националното вместилище са планувани за тези боклуци. Те би трябвало да отидат в поделението на Директива за птиците РАО в Козлодуй, където ще се слагат в железобетонни контейнери, ще се кондиционират и ще бъдат заровени. Идеята е да свалим до най-малко отпадъците, които се съхраняват в Нови хан и да се прави поетапно извеждане от употреба на тези уреди, които към този момент са освободени с ангажимента, че за един кръг боклуци към момента нямаме решение за това, по какъв начин да бъдат заровени.

Въпреки това твърдото желание е да ги инвентаризираме, да правим първичното им капсулиране, пакетиране, тъй че да търпят дълготрайно предпазване до тогава, до момента в който се откри извънредно решение. Дали това ще бъде посредством сондажно погребение, дали ще бъде дълбокото геоложко вместилище ще се реши. Става въпрос за дребни размери, само че боклуци, които по формулировка не могат да бъдат сложени в Националното вместилище. Това е ориста на Нови хан. То ще продължи да действа с концепцията, че новите боклуци, които постъпват са все по-малко, само че би трябвало да бъдат ръководени. Идеята е, че там горещата камера и подготвителната лаборатория ще продължат да работят в един по-далечен небосвод. Предстои обаче едно последователно извеждане от употреба и рехабилитация на тези уреди и терени. Това ще се случи в идващите години.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР