Господин президент, искам да повдигна един въпрос, който според мен

...
Господин президент, искам да повдигна един въпрос, който според мен
Коментари Харесай

Как се променя личността с възрастта

Господин президент, желая да повдигна един въпрос, който съгласно мен съществува от две или три седмици и да го показва съответно във връзка с националната сигурност... “, споделя журналистът Хенри Треуит, взирайки се съществено в американския президент Роналд Рейгън.
Беше октомври 1984 година и Рейгън взе участие в дискусионната верига, борейки се да остане на поста за втори мандат. Няколко седмици по-рано той се показва едва против главния си противник.
Тогава се приказва, че на 73 години той просто е прекомерно остарял за тази работа. По това време Рейгън към този момент е най-старият президент в историята на Съединени американски щати, връх, който е надминат от Доналд Тръмп (74) и в този момент от президента Джо Байдън (78), оповестява Би Би Си.
Треуит желае да разбере дали Рейгън има някакви подозрения за това дали може да действа при стресови условия.
- Не, нямам, Треуит - отговоря Рейгън със сдържана усмивка.
" И желая да знаете, че и в тази акция няма да слагам проблем за възрастта. Няма да употребявам за политически цели младостта и неопитността на съперника си. "
Отговорът му е посрещнат с плевел смях и овации, които предшестват безапелационната му победа на изборите. Шегата на Рейгън обаче съдържа повече истина, в сравнение с той допуска тогава. Той освен има опита на своя страна, само че и „ зрялата персона “.
Всички сме осведомени с физическата промяна, която носи стареенето: кожата губи своята разтегливост, венците се отдръпват, носът ни пораства, космите поникват на избрани места в това време, когато изчезват изцяло от други елементи, а и тези скъпи сантиметри от растежа, които стартират да изчезват.
Сега, след десетилетия проучвания върху резултатите от стареенето, учените стартират да разкриват по-загадъчни промени.
„ Изводът е тъкмо следният: че през целия си живот не сме едно и също лице “, споделя Рене Мотус, психолог от Университета в Единбург.
Повечето от нас биха желали да мислят за своята персона като релативно постоянна през целия си живот. Но разнообразни проучвания демонстрират, че това не е по този начин. Нашите черти непрестанно се трансформират и когато навлезем в нашите 70-те и 80-те години, ние сме претърпели забележителна промяна. Постепенната трансформация на нашата персона има някои изненадващи преимущества. Ставаме по-осъзнати, приятни и по-малко невротични.
Нивата на личностните черти на така наречен „ Тъмната триада “ - макиавелизъм, егоизъм и психопатия също са склонни да понижават и дружно с тях рискът ни да изпаднем в асоциално държание като престъпност и корист с субстанции. Изследванията демонстрират, че ние ставаме по-безкористни и доверчиви хора. Силата ни на воля се усилва и ние развиваме по-добро възприятие за комизъм. И най-после, възрастните хора имат по-голям надзор върху страстите си. Със сигурност това е печеливша композиция, която демонстрира, че стандартът, че възрастните хора са мрънкащи и сбъркани, би трябвало да бъде преразгледан.
Далеч от това да се установим в детството или към 30-годишната си възраст, както научната общественост мисли години наред, нашите персони наподобяват плавни и податливи. „ Хората стават по-приятни и по-социално приспособени “, споделя Мотус.
" Те са все по-способни да балансират личната си дълготрайност на живота с условията на обществото. " Психолозите назовават процеса на смяна, който настава с напредването на възрастта, „ съзряване на личността “. Това е постепенна и незабележима смяна, която стартира в юношеството ни и продължава най-малко до нашето осмо десетилетие на планетата.
Интересното е, че наподобява универсално: наклонността се следи във всички човешки култури, от Гватемала до Индия.
„ По принцип е спорно да се вършат ценностни преценки за тези промени в личността “, споделя Родика Дамян, обществен психолог от университета в Хюстън, Съединени американски щати. " Но в това време имаме доказателства, че те са от изгода. "
Например неналичието на прочувствена непоклатимост е обвързвана с проблеми с психологичното здраве, по-висока смъртност и разводи. Междувременно Дамян изяснява, че сътрудникът на човек с висока степен на схващане евентуално ще бъде по-щастлив, защото тези хора са по-склонни да мият чинии в точния момент и по-рядко изневеряват на колегата си.
Оказва се, че до момента в който нашата персона се трансформира в избрана посока с напредването на възрастта, кои сме ние във връзка с други хора от същата възрастова група има наклонност да останем много постоянни.
Например, равнището на невроза на човек евентуално ще спадне като цяло, само че най-невротичните 11-годишни към момента са най-невротичните 81-годишни. „ Има основа за това кои сме в смисъл, че до известна степен държим ранга си по отношение на другите хора “, споделя Дамян. " Но във връзка с самите нас личността ни не е сложена в камък, ние можем да се променим. "
Тъй като съзряването на личността е универсално, някои учени считат, че надалеч не е инцидентен непряк резултат от това, че сме имали повече време да научим обществени правила, методите, по които се трансформира личността ни, могат да бъдат генетично програмирани, може би даже завършени от еволюционни сили. От друга страна, други специалисти считат, че личността ни е отчасти изкована от генетични фактори и по-късно изваяна от обществения напън през целия ни живот.
Например, проучване на Виебке Блейдорн, личностен психолог от Калифорнийския университет, открива, че в култури, където се чака хората да съзряват по-бързо (по отношение на сключването на брак, започване на работа, вдишване на отговорности за възрастни), техните персони са склонни да узреят в по-ранна възраст. " Хората просто са принудени да трансформират държанието си и с течение на времето стават по-отговорни. Нашите персони се трансформират, с цел да ни оказват помощ да се оправим с провокациите на живота ", споделя Дамян.
Но какво се случва, когато остареем доста?
 От какъв брой часа сън се нуждаете с напредването на възрастта От какъв брой часа сън се нуждаете с напредването на възрастта
С течение на годините приемането на прекрасен и здрав сън остава толкоз значимо, колкото постоянно е било. В последна сметка, сънят, храненето...
Има два вероятни метода да проучим по какъв начин се променяме през целия си живот.
Първият е да вземете огромна група хора от доста разнообразни възрасти и по-късно да наблюдавате по какъв начин личността им се разграничава.
Един проблем с тази тактика е, че е елементарно инцидентно да се объркат чертите на поколенията, изваяни от културата на даден интервал от време - като здравомислие или необяснимо поклонение пред крем и шери - с измененията, които се случват, когато остарява.
Дългосрочно изследване
Алтернативата е да вземете същата група хора и да ги изучавате, до момента в който порастват. Точно това се е случва с Лоян Бърд Кохорт, група хора в Шотландия, на които личността и интелигентността им са били изследвани през юни 1932 година или юни 1947 година, до момента в който са били още в учебното заведение. По това време те са били на към 11 години. Заедно с сътрудниците от Университета в Единбург, Мотус наблюдава същите хора, когато са на 70 или 80 години и взима още два идентични теста, с период от няколко години.
„ Тъй като имахме две разнообразни групи хора и двете бяха тествани два пъти, успяхме да използваме и двете тактики по едно и също време “, споделя Мотус.
 Откриха идеалната възраст за благополучен брак Откриха идеалната възраст за благополучен брак
Американски социолози дефинираха идеалната възраст за благополучен брак, оповестява порталът Marriage.com. Според специалистите, най-подходяща з...
Това е шанс, тъй като резултатите са видимо разнообразни за двете генерации.
Докато личността на по-младата група остава повече или по-малко същата като цяло, личностните черти на по-старата група стартират да се трансформират, тъй че приблизително те стават по-малко отворени и изходящи, както и по-малко прилични и съзнателни.
Благоприятните промени, настъпили през целия им живот, стартират да се обръщат.
„ Мисля, че това има смисъл, тъй като в преклонна възраст нещата стартират да се случват на хората с по-бързи темпове “, споделя Мотус, който показва, че здравето на тези хора е можело да е в крах и е евентуално те да са почнали да губят другари и семейство. „ Това оказва известно въздействие върху дейното им присъединяване в света “.
Все още никой не е изследвал дали тази наклонност ще продължи и след 100-годишна възраст.
Изследванията на японските столетни са открили, че те са склонни да реализират високи резултати във връзка с информираността, екстровертността и откритостта, само че може да са имали повече от тези характерности за начало и може би това даже е асъдействало за тяхното дългоденствие. Всъщност, личността ни е неразривно обвързвана с нашето богатство с придвижване на възрастта.
 Защо с възрастта се трансформира визията ни за време? Защо с възрастта се трансформира визията ни за време?
Японски учени са открили, че сензитивните към времето неврони в мозъка се износват с годините и нарушават усещането ни за време...
Например, тези с по-голям самоконтрол са по-склонни да бъдат здрави в зрелост, дамите с по-високи равнища на невроза са по-склонни да изпитват признаци по време на менопаузата, а известна степен на егоизъм е обвързвана с по-ниски равнища на самотност, което единствено по себе си е рисков фактор за по-ранна гибел.
В бъдеще разбирането по какъв начин някои черти са свързани с нашето здраве и по какъв начин можем да чакаме личността ни да се развива през целия живот може да помогне да се предскаже кой е изложен на по-висок риск от избрани здравословни проблеми и да може да се намеси.
Осъзнаването, че нашата персона се трансформира през целия ни живот, без значение дали ни харесва или не, е потребно доказателство за това какъв брой сме податливи.
" Важно е да знаем това ", счита Дамян. „ Дълго време хората мислеха, че не е по този начин. „ Сега виждаме, че личността ни може да се приспособява и това ни оказва помощ да се оправим с провокациите, които животът ни показва “, прибавя той.
Най-малкото, дава на всички нас нещо, което да чакаме с напредването на възрастта и късмет да открием какви ще станем.
Превод: БГНЕС
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР