- Господин Новаков, необходима ли е нова формула за изчисляване

...
- Господин Новаков, необходима ли е нова формула за изчисляване
Коментари Харесай

Николай Новаков, община Сопот: Идеята замърсителят плаща ...

- Господин Новаков, нужна ли е нова формула за пресмятане на такса боклук за жителите и компаниите?

- Министерството на околната среда и водите от години създава нова методика, само че едно е несъмнено, че и на тях нищо не е ясно. И от десетина години се разисква концепцията, че колкото отпадък изхвърляш, за толкоз би трябвало да плащаш. Обаче, аха да се направи нещо по въпроса, и всичко си остава постарому. Защото съгласно мен спецификата за пресмятане на размера на таксата е доста комплицирана. Събраната такса за битовите боклуци би трябвало да покрива изцяло разноските, които общините правят за ръководство на боклука, който жителите и компаниите изхвърлят. Днес никой не е наясно с новата методика, която има единствено научен вид. Министерството на околната среда би трябвало да каже по какъв начин тя ще се ползва, с цел да не банкрутират общините.

- Сега такса боклук се образува въз основата на данъчната оценка на постройките. Приходите, които в този момент се образуват от такса боклук, задоволителни ли са за услугата, която общините правят във връзка с боклука? 

- В закона ясно е записано, че такса боклук се образува въз основата на данъчната оценка на постройките или на друга методика, която самите общински препоръки могат да одобрят. Но каква ще е тази друга методика, никой на процедура не може да каже. Така че 99 или 100% от общините събират такса боклук въз основата на данъчната оценка на постройките. Защото по този начин най-лесно е калкулирането на разноските за услугата. Въпросът тук е, че доста от общините популистки подхождат освен за таксата, само че и за другите локални налози. Има български синдром, че би трябвало да е на ниска цена, без да се мисли, че тези разноски трябват за издръжката на една община, в тази ситуация за активност „ непорочност “. И по тази причина идната бомба със закъснител, която рано или късно ще гръмне и която е социална загадка, е, че 80 на 100 от общините в България, като се изключи морските и Столична, които генерират големи доходи и имат по-големи дотации от централния бюджет, на процедура са банкрутирали и не могат да разпределят ресурса за инфраструктура и даже в самите действия по оползотворяване на отпадъците хората да имат една по-качествена услуга.

- Ако се вкара методика размерът на такса боклук да е по отношение на генерирания боклук на семейството или предприятието, допустимо ли е разноските за чистотата да се покриват напълно? И по какъв начин ще се дефинира какъв брой отпадък изхвърля едно домакинство?

- По-добре ще е, само че към момента няма положително предложение по какъв начин да стане. Аз съм слушал най-различни и странни оферти. Например жителите да си купуват торбички и в тях да изхвърлят боклука. И примерно, една торбичка да коства пет лв.. Това съгласно мен няма практическа реализация. Да обсъждаме този въпрос - колкото изхвърлям, толкоз заплащам, значи отново да сложим каруцата пред коня. Все още никой не дава ясно и тъкмо предложение по какъв начин ще се пресметна самостоятелното количество боклук на едно домакинство. Вече 12 години тази тематика се върти, само че няма решение. 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР