Господин Мелемов, приключва вторият Ви кметски мандат. Как оценявате управлението

...
Господин Мелемов, приключва вторият Ви кметски мандат. Как оценявате управлението
Коментари Харесай

Кметът на община Смолян Николай Мелемов: Смолян е...

Господин Мелемов, завършва вторият Ви кметски мандат. Как оценявате ръководството си, има ли неща, с които се гордеете, че са свършени, и в това време желаете ли да се извините, че не е свършено нещо пред смолянчани?

Няма по какъв начин да няма и от двете, само че има с какво да се гордеем. Факт са подготвени обекти в цялата община и ще ми би трябвало много време да ги изреждам, има и неща, които не са решени и това ще е програмата ми за идващия мандат. Няма по какъв начин за 8 години безусловно всичко да се свърши. Важното е, че общината е в устойчиво финансово положение, за разлика от това, което наследих. Много е по-лесно, когато общината е подредена и постоянна финансово, да се дават обещания и да се взимат съответни решения. Затова мисля за бъдещето на Смолян с оптимизъм и успокоение.

Основен проблем на Смолян и района е несъмнено обезлюдяването. Какво направихте за решаването на този тежък проблем?

Единственото, което могат да създадат кметът и администрацията, е да основат среда, в която на нито една възраст да не липсва нищо – от бебетата, до възрастните хора. И факт е, че по всички обществени стратегии сме основали планове за потребностите на всички възрасти. Неотдавна при визитата си министърът на труда и обществената политика Бисер Петков съобщи, че „ Смолян е образец в цялата страна с развити обществени стратегии с максимален обсег на популацията. “

Санирани са доста публични, просветителни и жилищни здания, спортни обекти. Поддържаме Родопския трагичен спектакъл, отбор „ Родопа “, оказваме помощ на културни институции и читалища. Подпомагаме по всевъзможен метод гениите на децата и младежите в общината. Основната задача на кмета е да сътвори добра среда за живот. Не можем да вдигнем заплатите, това е работа на бизнеса. Причината за миграцията не е неприятната среда за живот в града и селата, а само ниските приходи. Много хора, които идват за първи път в града в последните години, споделят, че имаме прелестен град. И към този момент, въпреки и да не се усеща толкоз мощно, млади фамилии стартират да се връщат, с цел да живеят в родния си град. Безспорно Смолян е регионалният център с най-ниска престъпност, измежду най-хубавите градове за обучение и спорт.

Перманентен политически скандал бе договорът с компания „ Титан “ за сметосъбирането, който заварихте подписан от предходния кмет. Смолянчани са недоволни от почистващата компания. Защо не го развалихте и при един идващ мандат какво бихте създали, с цел да се реши този главен проблем?

Известно е, че този контракт е подписан от предходното управление и е с 15-годишен период. Изтича през 2021 година Подхождам отговорно към всеки контракт и проблем и съм уверен, че е прекомерно огромен рискът за общината и жителите да пристъпваме към развалянето му. Развалихме неизгодния за общината контракт с консорциум „ Светлина “, който също наследихме, и по този начин взехме решение проблемите с осветлението, обслужвайки го сами. Последваха осем години каузи и макар сериозните ни причини, че този контракт е нездравословен и не се е изпълнявал, имаме запорирани сметки по него от неоправдателна присъда. Имаме много доводи и сме подали сигнал за този проблем в Специализираната прокуратура.

А договорът с почистващата компания е доста по-тежък от този със „ Светлина “, защото опира до доста техника и пари. Не по този начин елементарно се скапва сходен контракт. Не мога да пожертвам Смолян да има рецесия с боклука. Но в случай че смолянските жители ми гласоподават доверие да продължа ръководството на общината, след приключването на контракта планираме да поемем сами почистването на община Смолян. Имам уверението и от държавното управление, че ще ни помогне за това.

Друг главен проблем на Смолян е неналичието на подслон, в който да се прибират безстопанствените кучета. Няма ден, в който хората да не недоволстват в обществените мрежи от разхождащите се из града десетки улични четириноги. Защо до момента той не се реши и по кое време би имал решение?

Наследихме този проблем. Когато поех града, той беше цялостен с бездомни кучета. По закон общините трябваше да изградят приюти до 2014 година По разпореждане на Министерския съвет имаме отпуснати средства и този месец започваме да построяваме приюта. Смятам, че до октомври т.г. ще е подготвен. По-спокоен за трайно решение на казуса щях да бъда, в случай че всички общини имаха приюти, както ги задължава и законът.

Какво направихте за възстановяване на уличната мрежа в града и селата? Направиха се улици, само че хората недоволстват постоянно от качеството на осъществяване?

Смятам, че тъкмо за улиците сме положили ужасно доста старания. Минали са 8 години, не всеки помни какъв брой е направено, само че дръзвам да настоявам, че уличната мрежа е в доста положително положение, в каквото в никакъв случай не е била. Направихме доста улици, които не са били асфалтирани 40-50 години. Вярно, че в случай че нищо не се прави, е по-лесно, тъй като всички ще са в едно положение, а като направиш 10 улици, всички желаят да се направи и идната. И е обикновено да бъде по този начин. Но мога да заявя, че на 90% са решени проблемите с асфалтирането на градската пътна мрежа. Община Смолян е доста характерна, с 86 обитаеми места с 486 км пътна мрежа. Парите няма по какъв начин да стигат за всичко. По селата има проблеми, за което спомага и фактът, че общината не беше включена в Програмата за развиване на селските региони. Има какво да се желае за пътната мрежа. Но е и факт, че 152 км е общинската улична и пътна мрежа, която е рехабилитирана и ремонтирана за двата мандата. Най-добрият вид е да се прави на всички места повсеместен ремонт, само че всичко опира до средства. Там, където отчасти се възвръща, естествено и качеството да не е на същото равнище като изцяло ремонтиран път. Предстои ремонт на основната улица до „ Лидъл “ по план, който печелим като спомагателен по Оперативна програма „ Региони в напредък “.

До броени дни започва ремонтът на ларгото с над 300 000 лева и на остарелия стадион – с над 1 млн. лева Много се веселя, че остарелият стадион и многофункционалната спортна площадка до него се трансфораха в натурален център за младежите и майките с децата.

Особено съм горделив, че може би от 40 години не е строена нова спортна зала в града. Готова е новата спортна зала за Природоматематическата гимназия и жителите на Райково. Изградена е с 2 млн. лева по план на общината, тя е изпълнена по всички европейски условия. Няма учебно заведение в България да има такава съвременна спортна зала. По плана обновихме и санирахме самото учебно заведение.

В селата са недоволни, че се обръща повече внимание на града. Какво направихте за възстановяване на инфраструктурата им?

Реално нямаше никакво внимание към обитаемоте места, когато поех общината. При 86 обитаеми места, неизбежно бе да обърнем внимание на селата с най-вече поданици и младежи. Направихме нови спортни площадки в Смилян, Търън, Момчиловци и Река. Във всяко обитаемо място сме свършили нещо, което е приоритет за него. За страдание доста от обитаемоте места са с доста малко поданици.

Хората могат да бъдат спокойни в селата, че постоянно ще имат обслужване и превоз.

За двата мандата имаме над 10 бедствени положения и общината се оправи с помощта на положителната организация и поддръжката на страната, компании, доброволци и институции, за което им благодаря.

С какво смятате, че сте подобрили живота на социалнослабите и хората с увреждания?

Обгрижваме безусловно всички групи, които имат потребност от помощ, с топъл обяд, персонален помощник и по всички вероятни обществени стратегии. Това е една от главните функционалности на общината – да оказва помощ на хората, които са в потребност. Изпълнява се план за дневен център за хора с деменция, сега се строят 36 обществени жилища, поддържаме ресурсен център. На територията на общината има три дома за възрастни и хора с психологични проблеми и всички са в прелестно положение. Нямаме един гражданин на общината, който да е скитник. Официално безработицата в общината е 5.5%, което не дава опция да аплайваме за разкриване на работни места по стратегии за краткотрайна претовареност.

Какво заварихте като политика към децата и младежите и какво променихте?

Още при започване на моето ръководство, с целия ми екип декларирахме, че главният ни приоритет са децата и младежите. За родопчани най-милото са децата и внуците. Затова санирахме и модернизирахме базите на всички детски градини и учебни заведения и те в този момент са в доста положително положение по европейските стандарти. Направихме спортни площадки на две огромни учебни заведения в града. Ремонтирахме базите на детските градини и учебните заведения в селата, безусловно всички детски градини в общината са в положително положение. Призът „ Смолян – град на знанието “, който получих тази година, ми носи особена наслада. Наистина децата са ни приоритет и подкрепяме всички техни изяви. Стараем се те да спортуват, да порастват здрави. Четвърта зима се организира образование по ски за децата на Смолян в Пампорово, употребяват безвъзмезден въжен превоз. Всички спортни клубове употребяват базата без да заплащат, поети са всички разноски по поддръжката на спортната зала, басейна и стадионите. Общината в този момент е в действителност по-добро място за децата ни.

Всички знаем, че наследихте много задължения в общинската хазна. В края на мандата може ли да очертаете какво е финансовото здраве на общината и има ли тежки отговорности, които остават да се заплащат в идващ мандат?

Когато поех общината, тя имаше отговорности към безусловно всички компании снабдители. От 2009 година до 2011 година не беше плащана храната на детските градини. Сега сме в приемливо, умерено положение. Взехме облигационен заем, с който покрихме старите отговорности. Нямаме неизплатени отговорности от минали години. Всички компании знаят, че общината към този момент е правилен сътрудник. С икономии и строга финансова политика се оправяме, въпреки че още първата година намалихме налозите и оттогава не сме ги увеличавали.

Всеки кмет се запомня с най-значимите си резултати. Кои са съгласно вас тези, с които ще Ви помнят смолянчани?

Уютни учебни заведения, детски градини, спортна база, околовръстния път, който 40 години се чакаше. Имаме упоритостта да довършим още 3 км от него, има направен абстрактен план. Имаме увещание, че той ще бъде финансиран от държавното управление, защото е значим за трафика от Граничен контролно-пропусквателен пункт - Рудозем, който следващата година ще бъде отворен и това ще даде стопански подтик на района. За достъпа до него е значимо и третото платно от Асеновград - Смолян, което ще се построи на три места по 5 км. За 8 години няма държавен път в региона на Смолян, който да не е реновиран, в този момент се ремонтира пътя към Девин и Кричим, следва цялостната реставрация на пътя Бункера - връх Средногорец - Рудозем.

Кандидат сте за трети мандат. Ако смолянчани още веднъж Ви изберат, какво желаете да свършите през него?

Да реша останалите съществени проблеми, измежду които преди всичко е чистотата на въздуха. Имаме прелестна природа, само че през зимата влизаме в шестицата на най-замърсените градове, поради отоплението на дърва. Подписах контракт с министъра на околната среда и водите на стойност 9 млн. и 600 лева за безплатната промяна на отоплението с котли на газ, пелети или с климатици на 3000 семейства. Дотук сме санирали над 60 жилищни блока. Имаме планове за още над 50 блока, това също трансформира образа на града, защото и около всеки саниран блок облагородяваме пространството. Друг проблем е паркирането и редът на придвижване в града. Ще създадем нова разпоредба със сини и зелени зони, еднопосочни улици, паркинг на остарелия център на няколко равнища. Друг постоянно настоящ проблем са гробищните паркове, които непрекъснато разширяваме. И изрично решението на казуса с боклука. Общината би трябвало да си вземе поуките и сама да чисти, както е било до 2006 година Самият климат и природа ни задължават да развиваме туризма, само че хубаво е да предизвикаме ИТ-сектора да влага в региона. Имаме оптични връзки, които стигат до Смолян и прелестен интернет. Водим диалози с компании в тази посока. Но в ръководството на града би трябвало да вземат участие всички жители и да се подхожда с отговорност. Където има основана по-добра среда, хората имат интерес да я поддържат.

Няма човек, който да не желае да живее добре в една разрастваща се и сигурна община. Дали това ще стане, зависи от всички нас, когато вършим поредни крачки и бъдем единни.

Повече може да прочететена 26 септември в профилираното издание отдадено на община Смолян „ Смолян – преди и в този момент “
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР