- Господин Бакалов, когато изпълнителните директори предприемат значими корпоративни маневри,

...
- Господин Бакалов, когато изпълнителните директори предприемат значими корпоративни маневри,
Коментари Харесай

Мислете аналитично, действайте решително

- Господин Бакалов, когато изпълнителните шефове подхващат значими корпоративни маневри, какво могат да взаимстват от опитните водачи?

- Всяка,,маневра‘‘ в бизнеса и в авиацията изисква солидна подготовка. Това включва в детайли образование, тренировки в симулатора, блян към рационализиране, трупане на познания, както и старателна подготовка преди полет. И най-хубавият водач не може без подготвен, независим и стимулиран екип. Модерната, сложна авиация е само допустима поради виновни и ефикасни екипи, които си оказват помощ, споделят добре и се допълват, изключително в спешни обстановки. След редица авиокатастрофи в предишното се потвърди, че човешкият фактор е основен за триумфа.

 

- По какво си наподобяват и се разграничават положителните водачи от бизнес водачите?

- Първите водачи са били пионери и механически иноватори, само че несъвършени водачи, тъй като не са разбирали значимостта на най-важния запас - екипажа. Ефективните модерни водачи имат визия и ясна посока на деяние, слагат постижими цели, способстват за ниски йерархии и добра екипна просвета. Най-важното е, че дават оптималната отговорност на членовете на екипа и по този начин ги увластяват. Това се отразява позитивно на мотивацията и дава на водачите повече пространство за стратегически разсъждения вместо „ микро-мениджмънт “. За разлика от нас, изпълнителните шефове разполагат с повече време за взимане на решения. Решенията би трябвало да бъдат комуникирани ясно и разбрани от всички, с цел да не доведат до неверно осъществяване или до неодобрение. Важна е и готовността за смяна. От един обикновен полет може когато и да е да се развие обстановка поради неприятно време или механически проблем. Бизнесът също се трансформира динамично, а водачите би трябвало да са подготвени за промени и даже да ги предизвикват.

 

- Какви качества са нужни на всеки управител, който си слага високи и виновни цели – също както асовете в авиацията?

- Мениджърите би трябвало да резервират хладнокръвие в тежки обстановки, да приоритизират, да взимат решения след бърз разбор на обстоятелствата, да въодушевяват, да споделят дейно, да окуражават и поддържат, да са положително настроени и отворени към рецензия, да съумяват да делегират и да не губят общия взор върху дадена обстановка.

 

- Какво от подготовката за справяне с спешни обстановки при ръководството на огромната машина е използвано и за сложните обстановки във вътрешно-фирмения мениджмънт?

- Ние водачите имаме структурирана скица за взимане на решения. Този модел ни оказва помощ най-много в спешни обстановки да се концентрираме върху обстоятелствата и вариантите и да вземем аналитично, а не непринудено или интуитивно решение. Накратко обяснено: в първата стъпка се събират факти; във втората се преглеждат вероятните опции; по-късно се проучват преимуществата и рисковете на всяка алтернатива преди да се вземе решение, което е оптимално по отношение на обстановката. Следва деликатно и точно осъществяване. Най-важната крачка остава най-после, а точно след взетото решение непрекъснато да се следи дали са настъпили промени във обстоятелствата и вариантите, което би довело до ново начало на процеса.
Интервюто взе Венцислав Савов

 

 
Автор: Марио Бакалов, български пилот
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР