Горските пожари, опустошаващи Гърция, продължават да се разрастват, пише BBC.

...
Горските пожари, опустошаващи Гърция, продължават да се разрастват, пише BBC.
Коментари Харесай

Горски пожари в Гърция: 79 души са арестувани за палежи

Горските пожари , опустошаващи Гърция , не престават да се разрастват , написа „ BBC ”. Властите оповестиха, че са осъществени арести на 79 души по съмнение за умишлени палежи . Министърът на гражданската отбрана Василис Кикилиас съобщи, че е имало няколко опита на подпалвачи да провокират нови пожари в планината Парнита , която се намира северозападно от Атина .

По публични данни досега единствено в границите на тази седмица горските пожари в страната са лишили живота на минимум 20 души .

„ Извършвате закононарушение против страната Подпалвачите провокират пожари, които заплашват горите, имуществото и най-много човешкия живот. Няма да ви се размине, ще ви намерим и ще бъдете подведени под отговорност “, съобщи Кикилиас по време на ефирен ексклузивен брифинг, извършен през вчерашния ден.

Летните горски пожари са постоянно срещани в Гърция , изключително по това време на годината, а учените свързват възходящата им периодичност и активност на рисковите метеорологични феномени , в това число изключителните горещини, провокирани от климатичните промени.

Полицията и гръцката разследваща работа (EYP) проверяват случаите , съобщи  „ Agence France-Presse “. Правителственият представител Павлос Маринакис изясни пред гръцката социална телевизия ERT, че от 140 ареста, свързани с горски пожари, 79 са свързани с палежи.

В момента стотици пожарникари в цяла Гърция се борят със смъртоносните горски пожари . Големият огнен фронт, който се развихри в събота покрай пристанищния град Александруполис , се трансформира в най-големия , регистриран в Европейски Съюз , съгласно европейския комисар Янез Ленарчич . Междувременно на територията на планината Парнита край Атина пожари бушуват в гора, прилежаща към столицата, и заплашват народен парк.

По-рано тази седмица телата на 19 души , за които се допуска, че са мигранти , измежду които и деца, бяха открити покрай региона на Еврос в Североизточна Гърция. В понеделник един овчар също загуби живота си поради пламъците в област Беотия.

В сряда Кикилиас разгласи, че страната претърпява най-тежкото лято , откогато през 2009 година бяха въведени специфични карти, показващи риска от пожари в обособените елементи на страната. Само през миналия месец хиляди хора бяха принудени да се изтеглят незабавно , с цел да избягат от пожарите на гръцкия остров Родос , откакто там и в други елементи на страната избухнаха рискови горски пожари.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР