Горските пожари на Мауи в Хавай убиха най-малко 93, което

...
Горските пожари на Мауи в Хавай убиха най-малко 93, което
Коментари Харесай

Горски пожари в Мауи: Кои са най-смъртоносните горски пожари в историята на САЩ?

Горските пожари на Мауи в Хавай убиха минимум 93, което го прави най-смъртоносният горски пожар в Съединени американски щати от повече от век, като общият им брой евентуално ще нарасне, защото трупни кучета пресяват руините на историческия курортен град Лахайна, заяви.  Все още не са открити аргументите за горските пожари на Хаваите, които започнаха във вторник вечерта. Губернаторът на Хаваите Джош Грийн в неделя назова част от остров Мауи, унищожен от горски пожари, " военна зона ". Най-смъртоносните пожари до момента в Съединени американски щати? Пожарът в Пещиго в Уисконсин стартира на 8 октомври 1871 година и умъртви 1152, съгласно Националната асоциация за противопожарна отбрана (NFPA). По това време Пещиго е бил непрекъснат дом на към 2000 души, макар че популацията му е набъбнало от имигранти, търсещи работа в дърводобивната, индустриалната и железопътната индустрия. Градът е заобиколен от борова гора, всичките му структури бяха направени от дърво, в това число тротоарите. Стърготини от градската дървообработваща фабрика – най-голямата в света – покриха всичко. На 8 октомври 1871 година, след суха зима, пролет и лято, градът е изключително уязвим, когато система с ниско налягане провокира мощен вятър и трансформира близкия горски пожар в пожар, който оживелите описаха като огнена стена, погълнала селището за минути, споделя Историческото сдружение Пещиго. Горският пожар в Мауи е най-смъртоносният преди пожара в Клокет през октомври 1918 година, когато железопътни искри възпламениха горски пожар, който бушува повече от четири дни, унищожавайки северна Минесота, демонстрира информация в Библиотеката на Конгреса, написа още Ройтерс.
National Fire Protection Association (NFPA) дефинира броя на починалите на 453 вследствие на това, което през днешния ден е известно като Пожарите в езерото Клокет/Мус. През 1894 година, измежду условия, поразително сходни на пожара в Пещиго 23 години по-рано, бриз издигна и трансформира няколко дребни, разпръснати пожара наоколо до скупчване на дърводобивни общности в огнена стена, която унищожи Хинкли, Мишън Крийк, Сандстоун, Милър, Партридж и Pokegama, съгласно уеб страницата на държавното управление на Хинкли. Огънят погълна 400 квадратни благи и умъртви 418 души.
Федералната асоциация за ръководство на изключителни обстановки (FEMA) дефинира горските пожари като „ безпланов, нежелателен пожар, който гори в естествена зона, като гора, пасбище или прерия “. Почти половината земна повърхност в Съединените щати е формирана от гори, шубраци и пасища, съгласно Агенцията за запазване на околната среда (EPA). В момента има съвсем 45 милиона домове в Съединени американски щати, ситуирани наоколо или в съседство с такива региони. Националният междуведомствен противопожарен център пресмята, че има 71,8 милиона парцела в Съединените щати, които са „ на някакво равнище на риск от горски пожари “. От 2018 година горските пожари в Съединените щати са унищожили близо 63 000 здания, множеството от които са домове. Причините за някои пожари, в това число последния в Хавай не са известни. Въпреки това сухи и ветровити условия са налице както за пожара в Мауи тази година, по този начин и за пожара в Калифорния през 2018 година, както и за пожара Пещиго в Уисконсин и пожарите Хинкли в Минесота. Каква е ролята на изменението на климата в горските пожари? Изменението на климата усилва горещите и сухи условия, които оказват помощ на пожарите да се популяризират по-бързо, да горят по-дълго и да бушуват по-интензивно. По-горещото време също лишава влагата от растителността, трансформирайки я в изсъхнало гориво, което оказва помощ за разпространяването на пожарите. Изменението на климата не е единственият фактор за горските пожари. Управлението на горите и източниците на запалване също играят значима роля. Някои дейности могат да оказват помощ за ограничение на тежките пожари, като да вземем за пример паленето на следени пожари, които имитират пожарите с невисок интензитет в циклите на естествените екосистеми, или въвеждането на празнини в горите, с цел да се спре бързото разпространяване на пожари върху огромни площи. Според EPA, от 1980 година насам, от 10-те години с най-големи площи, изгубени от горски пожари, всичките са се случили след 2004 година и съответстват с най-топлите години в историята в цялата страна. Пиковият сезон на горските пожари стартира по-рано през годината. През 2022 година в Съединените щати е имало 66 255 горски пожара спрямо 18 229 през 1983 година, когато е почнало воденето на записи, съгласно Националната администрация за океаните и атмосферата (NOAA). „ Промяната на климата, в това число нарасналата топлота, продължителната суша и жадната атмосфера, е основен мотор за увеличение на риска и мащаба на горските пожари в западните Съединени щати през последните две десетилетия “, съгласно NOAA, представена от Ройтерс.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР