Горски растителен килим ще покаже дали би помогнал за облекчаване

...
Горски растителен килим ще покаже дали би помогнал за облекчаване
Коментари Харесай

Зелен покрив в СПСОВ Кубратово е новият научен експеримент на Софийска вода“

Горски растителен килим ще покаже дали би оказал помощ за облекчение на канализационната система при дъжд.
 
В края на 2020 година стартира ново съдействие сред „ Софийска вода “, част от Веолия, и Центъра за подготвеност „ CLEAN and CIRCLE “. Компанията поддържа научния екип на „ CLEAN and CIRCLE “, в който вземат участие експерти от УАСГ и СУ „ Св.Климент Охридски “, в план за проучване на динамичната връзка сред дъжда и оттока в канализацията. За задачата „ Софийска вода “ откри най-подходящата постройка с плосък покрив, която да води дъждовните води, настрана от битовите. Идеална се оказа постройката на помпената станция за рециркулираща наслойка на територията на СПСОВ Кубратово. Проектът включва първо подготовка на самата постройка, монтиране на измервателни устройства и дъждомерна станция. Междувременно екип от УАСГ завоюва план към ЦЕНТЪР ЗА НАУЧНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ И ПРОЕКТИРАНЕ към УАСГ, с който да се озелени част от покрива и да се наблюдава резултата от озеленяването и качествата на дъждовната вода. През есента на 2021 година „ зеленият “ покрив беше приключен и се мина към стадий наблюдаване и разбор.
 

 
Каква е концепцията?
 
Да се проучва доколко, посредством озеленяването на покрив със особено определена планинска влаголюбива растителност, може да се понижи количеството и скоростта на оттичане при дъжд и надлежно по този метод да се облекчи натоварването в канализацията.
 
При подготовката покривът беше разграничен на две половини, като едната остана със общоприетоо битумно покритие, а другата беше готова за озеленяване. Между двете половини беше направено разделяне, тъй че попадналата дъждовна вода да не прелива от едната към другата част. Под двата дъждовни улука на постройката екип от УАСГ инсталира разходомери, които към този момент започнаха да регистрират оттока на вода от покрива. Паралелно екип на „ Софийска вода “ инсталира една от дъждомерните ни станции върху покрива, която да мери дъждовните водни количества. Така се чакат оптимално точни резултати при сравнение на измерванията на падналия дъжд горе и оттока вода през улука.
 
Зеленият миг
Монтажът на „ Зеления покрив “, се реализира през есента на 2021 година, с цел да съвпадне с дъждовен сезон и зеленината да се „ хване “. Още при първото посещаване на специалистите от УАСГ, във мокър и мъгляв ден, експертите виждат, че улукът от „ голия “ покрив е прокапал, а този от озеленената част е останал изсъхнал.
 
Какво следва?
Очаква се пролетта и новият деен дъждовен интервал тази година. Проектът продължава с разбор на получените данни, премерване на качествените индикатори на дъждовната вода, а всички ние чакаме и мъховете да се раззеленят.
 
*Работата се реализира взаимно с Факултет/Катедра на УАСГ посредством плана BG05M2OP001-1.002-0019: „ Чисти технологии за устойчива околна среда – води, боклуци, сила за кръгова стопанска система “, финансиран от Оперативна стратегия „ Наука и обучение за образован напредък “, съфинансирана от Европейския съюз посредством Европейските структурни и капиталови фондове, както и посредством ЦЕНТЪР ЗА НАУЧНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ И ПРОЕКТИРАНЕ към УАСГ.
 
 
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР