Горски пожари в Канада: На най-малко 30 000 домакинства е наредено да се евакуират с наближаването на пожарите

...
На най-малко 30 000 домакинства е наредено да се евакуират
Коментари Харесай

На най-малко 30 000 домакинства е наредено да се евакуират в канадската провинция Британска Колумбия, където бушуват близо 400 горски пожара .

Властите ограничиха пътуванията до Келоуна, крайбрежен град с население от 132 000 души, където димът от близките пожари виси над езерото Оканаган.

Заповедта има за цел да осигури достатъчно настаняване за евакуирани лица и работници при спешни случаи.

Пожари унищожиха домове в близкия Уест Келоуна, а град от 36 000 души.

Ограниченията за пътуване важат и за градовете Камлупс, Оливър, Пентиктън и Върнън и Осойос.

Стотици мили на север, огромен пожар продължава да върви към град Йелоунайф.

Официален краен срок за евакуация на града - столицата на Северозападните територии на Канада - изтече в петък. Местен служител каза по-късно същия ден, че почти всички жители са го напуснали с кола или самолет.

Около 19 000 от 20 000 жители на града са се евакуирали. Властите съобщиха, че 39 пациенти са били преместени от болница в алтернативни заведения в петък вечерта, което ги прави последните хора, които ще бъдат евакуирани от града.

Министърът на околната среда и общностите Шейн Томпсън каза, че някои хора са избрали „да се приютят на място“, но призова местните да напуснат.

Числата са най-лошите в Канада сезона на горските пожари „Апокалиптични“ сцени, докато канадците бягат от горски пожари

В Британска Колумбия заповедите за евакуация нараснаха от 15 000 домове в петък до най-малко 30 000 до събота вечерта. Други 36 000 домове са под тревога за евакуация.

Министърът за управление на извънредните ситуации Боуин Ма каза, че служителите „не могат да подчертаят достатъчно силно колко важно е да се следват заповедите за евакуация“.

"Те са въпрос на живот и смърт не само за хората в тези имоти, но и за първите реагиращи, които често ще се връщат, за да се опитат да молят хората да напуснат", каза тя.

Премиерът на провинцията Дейвид Еби определи общия брой на хората, на които е наредено да напуснат, на 35 000, като на 30 000 е казано да бъдат готови за евакуация.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР