Горски пожар затвори летището в Сицилия, а бури убиха двама души в Северна Италия

...
Горски пожар затвори летището в Палермо в Сицилия, а бури
Коментари Харесай

Горски пожар затвори летището в Палермо в Сицилия, а бури убиха най-малко двама души в Северна Италия в резултат на екстремните метеорологични условия в страната.

Летището в сицилианската столица беше затворено за няколко часа до 11 ч. (09:00 ч. по Гринуич) във вторник, тъй като пожарникарите гасеха пожар наблизо, който също така наруши пътния и железопътния трафик.

Инцидентът допринесе за допълнително затруднение на пътуванията в Сицилия в разгара на туристическия сезон.

Главното летище на острова в Катания, петото по големина в Италия, беше затворено миналата седмица поради пожар в сградата на терминала и беше отворено отново само за няколко полета.

Гореща вълна засегна Южна Европа, като горещите температури доведоха до повишен риск от пожари и смъртни случаи.

В някои части на Източна Сицилия температурите се повишиха до 47,6 градуса по Целзий (117,7 градуса по Фаренхайт) в понеделник, което е близо до рекордните за Европа 48,8 градуса по Целзий (119,8F), регистрирани на острова преди две години.

Във вторник Италия обяви червена тревога в 16 града заради високите температури.

Те включват Палермо и Катания, където през последните дни често се случваха прекъсвания на електрозахранването и водоснабдяването, за които местните власти отчасти обвиняват горещините.

На север, през нощта буря в Милано откъсна покриви и изкорени дървета, блокира пътища и наруши транспорта във финансовата столица на Италия.

Транспортните власти съобщиха за сериозни щети в електрическата мрежа на града, а информационната агенция "Франс прес" съобщи, че водата в историческия център е била временно спряна.

В понеделник в северната провинция Монца загина жена, която бе премазана от падащо дърво.

Във вторник 16-годишно момиче от скаутски лагер е загинало близо до град Бреша, когато дърво е паднало върху палатката й, съобщават италианските информационни агенции.

Пожарникарите са евакуирали останалите членове на лагера, като са ги отвели в спортна зала наблизо, съобщи информационна агенция АНСА.

В понеделник полет на "Делта", който излетял от летище "Малпенса" в Милано и се насочил към Ню Йорк, бил сериозно повреден от градушка и бил принуден да кацне в Рим.

Италия е една от европейските страни, които са най-засегнати от климатичните промени, и през май пострада от смъртоносни наводнения.


Източник: "Делта": Информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР