Горите са дом на всеки 8 от 10 сухоземни вида.

...
Горите са дом на всеки 8 от 10 сухоземни вида.
Коментари Харесай

WWF със стъпка напред в опазването на горите

Горите са дом на всеки 8 от 10 сухоземни типа. В същото време те са и едни от най-уязвимите екосистеми в международен мащаб. Двадесет % от Амазонските джунгли, да вземем за пример, са изчезнали единствено за последния половин век, сочат данните от отчета на WWF „ Жива планета 2018 “, оповестен във вторник.
 
За благополучие, в България са оживели скъпи вековни гори, съхраняващи неповторими растителни и скотски типове. Голяма част от тях обаче не попадат в предпазени територии, което значи, че не се употребяват с висока степен на протекция. Затова природозащитната организация WWF работи за изследването и узаконяването на българските гори, които покриват една трета от територията на страната ни.
 
От 2002 година насам WWF разпространява в България най-строгия интернационален стандарт за стабилно ръководство на горите FSC (Forest Stewardship Council). Причината е, че той предизвиква стопански преференциално стопанисване на горите, при съблюдаване на обществените стандарти и ползите на локалното население, като в същото време се опазва и околната среда и биоразнообразието.
 
В тази връзка сред 30 октомври и 1 ноември 2018 година в София се организира световна среща на интернационалната организация за стабилно стопанисване на горите FSC. Домакин на форума, в който се включиха 33 представители на FSC от 25 страни, беше точно WWF България.
 
„ Срещата е голямо самопризнание за достиженията на страната ни за използването на международната система за горска сертификация FSC. Днес близо 1 500 000 ха или съвсем 40 % от горите у нас са сертифицирани по FSC. Над 400 компании в дървопреработвателния отрасъл извършват условията на документа. А от август 2017 година във всички гори в България навсякъде се ползва народен стандарт за горска сертификация по  FSC . Това подреди страната ни измежду първите в Европа и света “ , разяснява Нели Дончева, началник на отдел „ Гори “ във WWF България. 
 
Форумът беше отдаден на полемики върху напредъка в създаването на националните стандарти и тяхното използване в обособените страни.  „ В страните с по-висок витален стандарт търсенето на артикули с логото на  FSC  е по-голямо. Стандартът обаче има голямо значение и за разрастващите се страни, защото подсигурява на техните компании билет за европейските пазари, “ споделя Илия Осепашвили, отговорник по одобряването на  FSC  стандарта. 
 
Добиващото все по-голяма известност в международен мащаб лого отваря нови благоприятни условия за фирмите, измежду които добър имидж, достъп до разнообразни пазари и по-високи изкупни цени. За тази цел на срещата се дискутира и опцията за облекчение процеса по сертификация на дребните притежатели и бизнеси, за които е доста мъчно да отговорят на условията на стандарта.
 
Освен това от август започва нова процедура за узаконяване на екосистемни услуги от горите.  „ Обикновено свързваме гората с дървесината, която добиваме от нея. Но тя в действителност е доста повече от това. Тя ни обезпечава достъп до чист въздух, защищава ни от наводнения и е дом на разнородни скотски и растителни типове. Да не забравяме и че за мнозина гората е обичано място за рекреация. А доста хора, да вземем за пример в тропиците, зависят от нея даже за прехраната си, “  обяснява Петра Вестерлаан, специалист по екосистемните услуги.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР