Горещото лято и скандалите по Черноморието повишиха градуса на напрежението

...
Горещото лято и скандалите по Черноморието повишиха градуса на напрежението
Коментари Харесай

Министър Ангелкова в ексклузивно интервю пред БЛИЦ TV за развръзката на скандала с такса "Стол", соловите акции на Симеонов и... Кристиано Роналдо!

Горещото лято и свадите по Черноморието покачиха градуса на напрежението в курортите. Избухнаха кавги към въвеждането на такса " Стол " и соловите акции на вицепремиера Симеонов по нощните заведения в Слънчев бряг. По горещите тематики на туризма потърсихме министър Николина Ангелкова. Ето по какъв начин министърката на туризма отговори на въпросите на Ивайло Крачунов. - Министър Ангелкова, по кое време нашите курорти по Черноморието ще станат по атрактивни за българските туристи от Турция и Гърция и други непознати страни?
- За да може това да се случи с устойчива наклонност, което за нас е преди всичко, е належащо с изключение на рекламата която ние вършим за всичките ни целеви пазари, е да контролираме и статута на националните курорти. Това ще се случи с измененията в Закона за туризма, които ще внесем през м. октомври в Народното събрание.

След серия от полемики с представителите на туристическия бизнес и локалните управляващи можем да намерим това уравновесено решение, с което да определим статута на националните курорти, тъй че да е ясно в тях какви действия могат да бъдат осъществявани, както във връзка с инфраструктурата, по този начин и във връзка с градоустройствените действия и архитектурната визия.

През предходната седмица имах среща с представители на изпълнителния ръб на компания TUI груп - най-голямата туристическа компания, която оперира и в България на доста значими за нас целеви пазари. От компанията ме увериха, че методът ни е верен, тъй като съвсем 90% от техните клиенти отсядат в хотелите, които се намират на територията на нашите национални курорти. За тях приоритет е вложението в инфраструктура, която да подкрепи и развиването на курортите.


В тази връзка знаете, че главен приоритет на държавното управление, е построяването на пътя Бургас - Слънчев бряг. Дай Боже още през идващото лято да имаме опция да се движим по това трасе, което се планува да е с 4 ленти.Колегите работят това да се случи.

- Част от хотелиерите се оплакват, че през тази година на морските ни курорти идват по-бедни туристи от чужбина. Кога ще стартират да ни посещават по-платежоспособни туристи, които да оставят парите си в българската стопанска система?
- Много е значимо е по какъв начин представяме имиджа на българските курорти и дейностите на всеки един от нас, както като представител на държавното управление, по този начин и на локалните управляващи, бизнеса и най-много на медиите, с които би трябвало да си партнираме, с цел да можем да представим България като привлекателна туристическа дестинация.

Тенденцията, която виждаме в последно време е по посока на превръщане на тренда. Това бе очебийно от най-големите туроператори. България стартира да бъде представяна като дестинация, в която се натъртва на качеството.

Все повече се запълват петзвездните хотели, които се намират на територията на нашите курорти и по-късно четиризведните.

Тук полуотварям напълно малко завесата за това, че се възнамеряват доста съществени вложения в посока създаване на нови петзвездни хотели по нашето Черноморие и то от водещи вериги. Но към този момент няма да издавам повече, до момента в който не се материализират финално желанията на вложителите, с които беседваме.

Това демонстрира, че ползата към България като страна, която предлага туристически артикул с по-високо качество нараства.

Убедена съм, че с напъните, които поставяме в посока на идното групиране на морските плажове, също способстваме за по-високото равнище в качеството на обслужване.

- Кога ще настигнем Гърция и Турция и по равнището и количеството на храните, които оферират?
- Знаете, че с измененията в Закона за туризма и това, което ние разясняваме - с изключение на да понижим административната тежест, което е основен приоритет на кабинета, предложихме да отпадне и прекатегоризацията, с цел да улесним бизнеса. Това не значи, че ще оставим нещата на самотек. Напротив - инспекциите на място ще продължат, по този начин както и в този момент, когато би трябвало да бъде възобновена прекатегоризацията. Новото е, че няма да караме бизнесът да събира един куп документи, а инспекцията ще се прави през 3 или 5 години на място.


Като цяло мъчно бихме могли да се съпоставяме с Турция или Гърция, тъй като те имат в пъти по-големи плажни линии от нашите. По отношение на ол-инклузива, ние приказваме също да има нова регулация, с цел да се изпълнят нужните условия.

Няма по какъв начин и не е належащо страната да контролира всичко, бизнесът би трябвало да се саморегулира и от позиция на конкуренцията. Но сигурно ще има условия по връзки на качеството на хранене, по този начин както е в Гърция и Турция.

Правителството и в частност министъра на земеделието Порожанов започнаха борба с двойния стандарт на храните, който ползват веригите от позиция на продуктите, които те оферират за България от една страна, и от друга за Западна Европа. Целта е да се реализира по-високо качество на храните.

- Виждаме, обаче че един различен представител на кабинета - Валери Симеонов предприе независима акция по Черноморието против шума в нощните заведения. Трябва ли този вицепремиер да опакова страната в соловите си акции?
- Първо, няма по какъв начин ние да не вършим инспекции. Такива сигурно би трябвало да бъдат осъществявани във връзка с това дали се съблюдават законите. Но моето мнение е, че тези инспекции би трябвало да бъдат правени по избрани способи и с избрани способи, тъй че да не вредят на българския туризъм. Имиджът на туризма ни се гради главно на националните ни курорти и в случай че инспекциите се вършат по метод, по който би го уронил, то това ще има отрицателен и дълготраен резултат във връзка с него.

Включително и сега се водят договаряния за Лято 2018 година Всички спорадични прояви ще дадат своето отражение върху тези договаряния и върху крайния резултат, който е доста значим за нас.

Бих желала да подчертая, че инспекциите, които прави Министерство на туризма не са обвързани с тези, които прави вицепремиера Валери Симеонов.

Ние ревизираме плажовете - какво се случва на тях и дали се извършват договорите за концесия и наем.

Проверяваме и жалбите, които постъпват при нас от потребителите на нашите горещи телефони. Нашите инспекции са фокусирани единствено и само върху това по какъв начин се стопанисват морските плажове, съгласно компетенциите, които има Министерство на туризма.


- По разпореждане на министър-председателя Борисов бе направена инспекция и на ресторанта, който ужили клиентите си с такса " Стол ". Каква развръзка ще има по този въпрос?
- Вижте, извънредно е противен този случай за мен като министър и за имиджа на туризма. Такава такса е неприемлива!

Да, на всички места по света има резервация в заведенията за хранене, само че тя би трябвало да бъде направена както би трябвало. Потребителите би трябвало авансово да са осведомени с това какво ще им коства, в случай че създадат резервация и в случай че се случи някакво събитие и те не могат да изпълнят параметрите по нея.

Недопустимо е самосиндикално избран ресторантьор да реши, че би трябвало да наложи такса " Стол " или някаква друга такса.

Със сигурност този ресторант, който е направил такса " Стол " ще бъде санкциониран от Комисията за отбрана на потребителите. Ние сме създали инспекции и изчакваме дали ще бъде изменена категоризацията върху новия притежател, защото удостоверението за категоризация е на името на остарелия притежател.

Следим какво се случва, само че освен там, а и за всевъзможни други сигнали, които са ни подавани от потребителите и са свързани с имиджа на българския туризъм.

На мен като министър ми е пъклен неприятно България да става известна с това, че тук се взима такса " Стол "! Вместо да сме известни с естествените благосъстояния, които имаме и с културно-историческите забележителности, които страната има, ние в този момент се обясняваме по обществените мрежи за такса " Стол ".

Всичко това зависи от хората, които работят в бранша.

- Вие сте една от дребното български, които се видяха персонално със звездата на " Реал Мадрид " Кристиано Роналдо при мача на тима му с " Лудогорец " в групите от Шампионската лига през 2015 година Бихте ли го поканила да пристигна на български курорт, той сега има време, тъй като е осъден да не играе в 5 мача?
- Защо не! Принципно каним всевъзможни звезди да посетят България. Страната ни се радва на подобен голям интерес, както от страна на световноизвестни холивудски артисти, които избират страната ни освен, с цел да снимат филми, само че и за отмора.

С огромна част от актьорите, с които се познавам са удължавали престоя си най-малко с една седмица в България, отвън плануваното време за фотоси. Това демонстрира, че те харесват нашата страна. Някои от тях са посетили тайно много забележителности, има и други, които са предпочели да бъдат показани техните визити и сме го създали.

Със сигурност ще поканим и други известни персони, които са били в България, а и такива, които на са били, с цел да могат да я опознаят.

- За какво разговаряхте с Роналдо?
- Познавам се с " Реал Мадрид " и фондацията на тима от много години и им благодаря за доверието и поддръжката, която са ми оказвали през годините.

Преди да стана министър, имах фондация " Приятели за спорта ", която се занимава с деца в неравностойно състояние. Тя е сътрудник на фондацията на " Реал Мадрид " и започва пилотен план във Видин.

Лице на фондация " Реал Мадрид " е Кристиано Родалдо. Голяма част от диалозите с него бяха свързани с щедрост и с предоставяне на късмет на деца, които нямат опция да се допрян до персони като него и до футбола.

Роналдо е извънредно предан в тази си част и разговарях както с него, по този начин и с легендата на клуба Емилио Бутрагеньо и с различен прочут състезател Гарет Бейл.

Хубавото в този момент е, че част от децата, които сега се образоват в школата във Видин, ще имат опция да се срещнат персонално със своите идоли от " Реал Мадрид " на стадион " Сантяго Бернабеу ".

- Какъв човек е Кристиано Роналдо?
- Той е извънредно земен човек. С него обсъдихме въпроси свързани с фондацията и главно касаещи децата в неравностойно състояние.

- Това значи, че разполагате с нужните контакти, с цел да поканите тима на " Реал Мадрид " на предварителен лагер в България?
- Принципно да. Въпросът е до каква степен би могло да се реализира (усмихва се).

- В едно от интервютата си заявихте, че сте горда от обстоятелството, че са ни посетили туристи от Франция. От каква друга народност мечтаете да ни посетят туристи в нашите курорти?
- Изключително се веселя, че затвърждаваме напъните си в това от ден на ден французи да ни гостуват. Защото с изключение на французите, бяхме изгубили чехите и поляците.

Само за първите 6 месеца на 2017 година имаме 3 300 000 задгранични туристи, които са посетили България. Това е 8% растеж спрямо м.г.

През юни имаме 6% растеж на туристите, които са посетили страната ни за почивка и отмора. Над 30% е растежът на посещаване от страна на французи, холандци, англичани и чехи. Ръстът при поляците е 15%.

Трендът ще е нагоре и през идващото лято.

Това демонстрира по безапелационен метод, че България се затвърждава като желана дестинация от доста европейски страни.

Хубавото е, че имаме 20% растеж на туристи и от Италия, която е позната като страна за морска отмора.

Много бих желала да успеем да се нареждаме добре и с водеща позиция на перспективни пазари каквито са Съединени американски щати, Индия, Китай и Южна Корея. Това са така наречен далечни пазари.

В тази връзка ние работим интензивно както с Гърция, по този начин и с Румъния и Сърбия за основаването на общи туристически пакети, с цел да можем да бъдем привлекателни за далечните пазари.

Опитваме да създадем взаимни артикули и с Франция и Чехия. Знаете, че Франция е преди всичко в света по посещаване на задгранични туристи. Разчитаме на водещата роля на тази страна и на поддръжка, с цел да можем да реализираме по-добри резултати, само че това сигурно ще отнеме време.

Интервю на Ивайло КРАЧУНОВ




Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР