Горещините настъпиха и се чудим какво да консумираме. Специалистите препоръчват

Горещините настъпиха и се чудим какво да консумираме. Специалистите препоръчват ...

Как да съхраним свежестта и енергията си в горещите дни


Горещините настъпиха и се чудим какво да консумираме. Специалистите препоръчват да се фокусираме върху лесно смилаемата храна и приемането на достатъчно течности.

През летния период е добре да сме хидратирани и да осигурим необходимите на организма елементи. А леката лятна диета, освен богата на витамини и минерали, е отлична възможност и за корекция на телесното тегло и повишаване на енергията.

Препоръчително е да наблегнем на сезонните плодове и зеленчуци с висок процент вода каквито са краставиците, дините и доматите. Вкусните мешаните салати, ферментиралите млечни продукти, рибата и пилешкото, супите и прясно изцедените сокове също са подходящи за консумация.

Във все още прохладната сутрин може да се започне с плодове и пълнозърнести закуски, като се добавят ядки и кисело мляко. За обяд може да разнообразим със зеленчукова супа, зеленчукови салати, пилешко и пълнозърнест хляб, а на вечеря с бяла риба и варени зеленчуци.

Любопитна подробност и необходимост са плодовете с червен и оранжев цвят, като праскови, моркови и домати. Те подготвят естествено кожата за слънцето, защото са богати на бета каротин, и е добре присъстват по-често в менюто ни.

Някои от нас са свикнали да се освежават с леден сладолед, но трябва да знаем, че топлите билкови чайове са много по-освежаващи в жегата. По тази причина супите и варивата не трябва да се консумират прекалено горещи, а водата и напитките прекалено студени, защото температурата на стомаха е 37˚C, независимо от сезона.

Според китайците, храните, които разхлаждат, растат и узряват през пролетта и лятото, а „най-хладни” са марулите, спанакът и цвеклото. На същото мнение са и специалистите по хранене. Когато е горещо, ние инстинктивно търсим лека храна, освежаващи плодове и зеленчуци.

През горещите дни трябва да се вслушваме и в себе си, защото инстинктивно търсим лека и освежаваща храна. В същото време да не забравяме да приемаме достатъчно течности и най-вече вода.


Източник: marica.bg