Горещата мълва в Пловдив носи, че митрополит Николай вече има

...
Горещата мълва в Пловдив носи, че митрополит Николай вече има
Коментари Харесай

Бивш МВР шеф зае удобна позиция в Медицинския университет в Пловдив

Горещата мълва в Пловдив носи, че митрополит Николай към този момент има собствен човек в управлението на Медицинския университет в града. Казват, че духовникът стартирал пред шефа на университета проф. Ангел Учиков някогашния полицейски началник от Пазарджик и Пловдив – Йордан Рогачев, който към този момент е назначен за помощник-ректор на образователното заведение. И защото поема „ административно-стопанския комплекс “ в университета, от тази позиция ще разпределя милиони по публични поръчки.

 

В Пловдив от дълго време е известно, че Рогачев и митрополитът са доста близки.

 

Митрополит Николай има директни ползи в опазването на здравето. Преди 2-3 години той става началник на настоятелство „ Вяра, Надежда, Любов ”, или с други думи – на директорския ръб на веригата лечебни заведения „ Булфарма ”. По този мотив тогава е направено публично известие, че митрополитът поел този ангажимент по решение Светия синод. Само че не е ясно по кое време тъкмо е било взето въпросното решение, тъй като синодалните старци не се били събирали на съвещание най-малко половин година по това време. Така или другояче Николай става значима съчка в Настоятелството на здравния холдинг, който е благосъстоятелност на пазарджишкия предприемач Михаил Тиков. Сега около назначението на някогашния служител на реда и владиката Николай, и предприемачът Таков, загатват осведомени, ще имат взор и информация от първа ръка за доставки и планове, свързани с  Медицинския университет в Пловдив и навързани с него държавни лечебни заведения.

„ Административно-стопанският комплекс ”, който към този момент се управлява от Рогачев, разпределя публични поръчки за десетки милиони левове и те не са единствено за строителство, поправки и поддържане въз основата, само че и за най-различни доставки.

 

Самият Йордан Рогачев преди изборите е оглеждан като евентуален претендент за кмет на Велинград, изясняват осведомени. За него интензивно лобирал притежател на огромен хотел в града, само че било преценено, че е по-подходящ за зам.-кмет. В последна сметка и това не станало и самият Рогачев избрал друго професионално направление.

 

Да напомним, че той още води дело против уволнението си от Министерство на вътрешните работи и се чака окончателната дума на Върховния административен съд. Какъвто и да е резултатът обаче, това няма да навреди на кариерата му в Медицинския университет. Висшите образователни заведения имат по-различни правила и няма спънка даже дисциплинарно уволнен държавен чиновник да стане помощник-ректор.

 

Рогачев е приключил Академията на Министерство на вътрешните работи и до момента е работил единствено във Вътрешното министерство. Той е дисциплинарно уволнен през август 2021 година от тогавашния министър Бойко Рашков. Конкретната причина е, че употребил непозволено три служебни автомобила за персонални цели, да вземем за пример с цел да си набира зеленчуци от селата. Махат го единствено няколко месеца, откакто е задържан шефът на Трето ръководство в Пловдив Самуил Хаджиев, с който са освен сътрудници, само че и другари.

 

Веднага по-късно Йордан Рогачев излиза в майчинство, с цел да се грижи за дребното си дете, а брачната половинка му се връща на работа. След това е в болнични, само че най-после въпреки всичко е заставен да напусне Министерство на вътрешните работи. Да напомним, че акцията против Самуил Хаджиев и още дузина служител на реда беше оповестена като битка с корупцията и търговията с опиати, говореше се и за длъжностни закононарушения.

 

Рогачев обаче печели делото за дисциплинарното си уволняване в Административния съд в  Пазарджик и то е оповестено за нелегално. Според съда той не е имал опция да даде пояснения и възражения и е било нарушено правото му на отбрана.

 

Разследването също не намерило доказателства, че е злоупотребявал със служебното си състояние. Кариерата на Рогачев е възходяща – стартира като катаджия в Пазарджик, а по време на Тройната коалиция става шеф на РПУ-то във Велинград. През 2013 година е към този момент началник на МВР-то в Пазарджик. В един миг обаче като министър председател Бойко Борисов го беше заплашил с уволняване, поради ширещата се контрабанда на цигари.

 

Тогава засегнат Йордан Рогачев прекъсва най-демонстративно отпуската си и незабавно организира интервенция против контрабандистите, напомнят осведомени. През 2019 година той към този момент е шеф на полицейската дирекция в Пловдив, откъдето е уволнен след две години поради „ потребление на служебното състояние за персонална полза “.

Инфо: Уикенд, crimesbg.com

 

Тагове: Йордан Рогачев митрополит Николай проф. Ангел Учиков Михаил Тиков Бойко Рашков бойко борисов Самуил Хаджиев „ Булфарма ” Медицински университет Пловдив
Източник: kliuki.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР