Горещ обществен спор предизвика Истанбулската конвенция, насочена срещу насилието срещу

...
Горещ обществен спор предизвика Истанбулската конвенция, насочена срещу насилието срещу
Коментари Харесай

Истанбулската конвенция разчупва половия стереотип, каза Велина Тодорова

Горещ публичен спор провокира Истанбулската спогодба, ориентирана против насилието против дами и девойки, домашното принуждение. " Обединените патриоти " и Българска социалистическа партия се оповестиха против ратификацията на документа, а вицепрезидента Илиана Йотова поддържа ратификацията и дефинира документа, като " един доста значим документ ".

Между насилието, обществения пол и спекулациите

Има разлика сред джендър и пол във връзка с превода на понятията в правния текст. Тази разлика е направено в обяснителния отчет към конвенцията. Той дава формалното пояснение на конвенцията или смисъла, който са вложили създателите на документа. Това изясни в изявление за Българска национална телевизия доцент Велина Тодорова, член на Комитета по правата на детето на Организация на обединените нации и първият български представител в този интернационалния орган с четиригодишен мандат. Тя е някогашен зам.-министър на правораздаването, експерт по фамилно право, работи от години върху случаи на домашното принуждение.

Доцент Тодорова цитира параграф 43 от обяснителния отчет към конвенцията: " Терминът джендър, учреден на двата пола - мъжки и женски - изяснява, че има също по този начин обществено конструирани функции, държания, действия и атрибути ". Става въпрос за това мъже да заемат обществени функции, да упражняват специалности, присъщи традицонно за дами, и назад, изясни Тодорова. Тя е на мнение, че конвенцията би трябвало да бъде утвърдена, тъй като тя цели разчупване на половия стандарт от позиция на обществени функционалности, а не на биологичния пол.

Разчупване на половия стандарт

" Тази спогодба не се занимава с анатомичния пол, а с функциите, които всяко общество придава на дамите и мъжете. Българските мъже започнаха да се борят срещу половите стандарти. Например, те са недоволни от решенията на съда във връзка с родителските права и декларират и се борят за това бащите да бъдат приети наедно с майките като родители, които могат да отглеждат и дребните деца. Ето ви разчупване на един сексуален стандарт ", изясни Тодорова.

По думите й това значи, че и мъжете желаят да извършват функции, които в предишното са били приписвани единствено на дамите. Кодексът на труда също към този момент дава на бащите отпуски по бащинство.

" Истанбулската спогодба се отнася до обществената роля на мъжете и дамите, а не до анатомичния им пол, не визира въпроса за промяна на пола или половото самоопределяне. Конвенцията се отнася до разчупването на стандартите по отношение на обществената роля на мъжете и дамите ", акцентира Велина Тодорова.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР