Гордост за България и Македония: Русенец извади богоявленски кръст във

...
Гордост за България и Македония: Русенец извади богоявленски кръст във
Коментари Харесай

Гордост за България и Македония: Русенец извади богоявленски кръст във Вардар

Гордост за България и Македония: Русенец извади богоявленски кръст във Вардар. Теодор Цветков от Русе e извадил кръста от река Вардар в град Гевгели по време на отбелязване на празника Богоявление в Северна Македония, оповестиха македонски медии.

Българинът е бил измежду 20-те мъже, скочили във водата в южния град Гевгели.

Оказва се, че той вади кръста там за повторно. През 2018 година желанието на 28-годишния  младеж е било да остави богоявленския кръст на църквата, а средствата, събрани по време на визитата му в домовете в общината, са били дарени на братя близнаци, които са се нуждаели от помощ.

Свещениците от Гевгелия са благословили Цветков и са му поръчали и тази година да обиколи колкото може повече християнски домове в общината.

Над 150 индивида скочиха на Богоявление за кръст и в Скопие, където участваха и министър председателят Димитър Ковачевски и министърът на вътрешните работи Оливер Спасовски. Кръстът беше хвърлен от главата на православната черква на страната архиепископ Стефан.

Придошлите и бурни води на Вардар затрудниха излизането на няколко от мъжете, които бяха изтеглени благодарение на лодки и въжета от екипи на Червения кръст.

Богоявление се отбелязва в Северна Македония по Юлианския календар, а не, както в България по Григорианския. Денят е неработен в страната.

Източник: Българска телеграфна агенция

Още вести четете в графа „ Живот “

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР