Гордън Мур, един от съоснователите на Intel, почина на 94-годишна

...
Гордън Мур, един от съоснователите на Intel, почина на 94-годишна
Коментари Харесай

Почина Гордън Мур, съосновател на Intel и създател на Закона на Мур

Гордън Мур, един от съоснователите на Intel, умря на 94-годишна възраст. Той е един от осемте съоснователи на Fairchild Semiconductor, развъдник за доста други компании от Силициевата котловина, в това число и AMD.

Мур и Робърт Нойс, също част от осемте, през 1968 година основават и Intel, с името Integrated Electronics. След това той става Председател и Главен изпълнителен шеф на компанията през 1979 година като резервира втората позиция в продължение на осем години.

Той изиграва значима роля в създаването на технологиите зад актуалните изчислителни устройства. За множеството хора обаче той ще остане прочут със Закона на Мур, откакто през 1965 споделя прогнозата си, че процесорите ще удвояват включения брой транзистори всяка година. Десетилетие по-късно той ревизира това за удвояване един път на две години.

Това несъмнено към този момент не може да бъде реализирано, само че пък беше правилно в дълъг интервал от време. В последните си години Мур се занимава с благотворителна активност. Миналата година Intel наименува новото си оборудване в Орегон на неговото име - Gordon Moore Park.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР