Гордън Крокет не иска да последва съдбата на прапрадядо си,

...
Гордън Крокет не иска да последва съдбата на прапрадядо си,
Коментари Харесай

Между севера и юга: Как Брекзит ще усложни живота по ирландската граница

Гордън Крокет не желае да последва ориста на прапрадядо си, който почнал да обработва земя покрай най-северния завършек на Ирландия, преди да бъде издигната границата на острова, споделя " Ройтерс ".

Фермата на семейство Крокет била разграничена на две, когато Ирландия получила самостоятелност от Англия през 1921 година и островът бил разграничен. Преди това прапрадядото доял крави, само че един път митничарите му споделили: " Това е последният път, когато прекарваш крави през границата ", споделя Гордън, който е пето потомство фермер.

Подобно на доста други около дългата 500 км граница, която е един от най-трудните въпроси в договарянията на Англия за овакантяване на Европейския съюз, фермата на семейство Крокет се намира в Република Ирландия и в Северна Ирландия по едно и също време.

 Между севера и юга: Как Брекзит ще усложни живота по ирландската граница
© Reuters

" В момента няма действителен проблем, можете свободно да преминавате през границата. Можем да я пресичаме шест или осем пъти дневно, споделя фермерът. Ако има някаква спънка, тя би забавила ежедневната ни работа. "

Лондон и Дъблин дават обещание да запазят свободното придвижване на артикули. Но договарянето на практическо решение за след Брекзит досега се оказва мъчно.

На стотина километра по-далеч, в град Клоунис, Браян Адамсън има единствено неприятни мемоари за границата. Тя беше трансформирана от мирното съглашение от 1998 година и от основаването на единния пазар на Европейски Съюз, който отстрани бариерите пред търговията сред страните членки.

" Мразех да прекосявам границата, тъй като беше огромна препирня, можехте да стоите там 10 минути или два часа. Ако не са ви харесали, са два часа ", споделя Адамсън, който се преместил от Дъблин преди 36 години и държал заведение в града по време на трите десетилетия принуждение по границата.

Нормален живот

Краят на митническите инспекции беше от основно значение за основаването на стопанска система за целия остров. Скорошно изследване на Института за стопански и обществени проучвания сподели доста равнище на взаимна съгласуваност на веригата за доставки. Макар Северна Ирландия да търгува главно с останалата част на Англия, съгласно проучването точно сложността на тази съгласуваност може да направи спирането на връзките толкоз проблематично.

По-малко от една на всеки пет ирландски компании, взели участие в анкетата, реализира двупосочна презгранична търговия, само че те са отговаряли за над 60% от износа към английската провинция и над 70% от вноса през 2015 година

За Сиймъс Маккуейд, който продава на едро автомобилни елементи в гаража си тъкмо до северната граница, възможното налагане на мита след Брекзит ще значи, че ще би трябвало да сътвори компания на 200 метра по-надолу по улицата, с цел да обслужва същите клиени.

 Между севера и юга: Как Брекзит ще усложни живота по ирландската граница
© Reuters

Премахването на граничните инспекции оказа помощ за съживяването на някои места по границата. Сред тях е Мълън, населено място в южния окръг Монахан, чиято единствена улица приключва навръх границата със Северна Ирландия. Мостът, който го свързва със севера, бил взривен от службите за сигурност по време на размириците, с цел да спрат контрабандата и противозаконните пресичания. Повечето хора напуснали.

" Когато се върнах, това място навяваше горест. Селището беше запуснато ", споделя Бренда Макгин, чието дружество Busy Bee Ceramics е едно от дребното, които възвръщат живота в общността. По думите й в този момент мястото се е съживило.

Подобно на многото хора, които просто желаят естественият живот да продължи, жителите на Мълън и на други градове се опасяват, че част от постигнатия през годините прогрес може да бъде изгубен, когато договарянията за Брекзит, засягащи всекидневието им, доближат сериозна точка през идващите месеци.

Всичко, което би трябвало да знаете за: След Брекзит (322)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР