Горда съм, защото именно от София, в рамките на председателството

...
Горда съм, защото именно от София, в рамките на председателството
Коментари Харесай

Мая Манолова се закани да сложи край на двойния стандарт при храните в ЕС

" Горда съм, тъй като точно от София, в границите на председателството на България ще прозвучи толкоз значимото обръщение към всички жители на Европа – идва краят на двойния стандарт и храните ". Това сподели омбудсманът Мая Манолова по време на брифинг, на който бяха показани най-важните акценти на форума „ Двойният стандарт при храните в ЕС- да сложим казуса на масата”, съобщи „ Фокус”.
„ Защото и в този миг даже, Иван от София купува от магазина шоколад на детето си – само че шоколад с 5% по-малко мляко и 5% по-малко какао и на по-висока цена, от същата марка шоколад, която купува на свето дете Клаус от Берлин”, уточни омбудсманът Мая Манолова.
Тя акцентира, че националният усет би трябвало да бъде изключен като аршин за оценка, когато става дума за артикули от една и съща марка, само че с друго качество.
Мая Манолова акцентира, че този проблем би могъл да бъде решен само със законодателни промени. „ Но е значимо какви ще бъдат тези законодателни промени и кой ще преценя дали отклоненията са съществени”, аргументира се тя.
„ И второ – по какъв начин националните органи ще вършат тази преценка. Дали ще имат задоволително храброст да застанат против могъщите транснационални компании. Затова аз не преставам да упорствам за централизиран надзор на европейско равнище. Нужен е ОЛАФ за двойните стандарти при храните”, добави още омбудсманът.
Тя увери, че напъните ѝ в тази посока няма да спрат, с цел да не се допусне казусът да бъде приглушен с палеативни ограничения.
„ Всички сме наясно, че тази борба не е просто борба за следващи промени в европейското законодателство. Това е борба за правдивост, борба за доверието на жителите в ЕС”, приключи изявлението Мая Манолова.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР