Google смята, че е на ръба на квантово превъзходство с

...
Google смята, че е на ръба на квантово превъзходство с
Коментари Харесай

Google наближава квантовото превъзходство с нов чип

Google счита, че е на ръба на " квантово предимство " с нов 72-кюбитов квантов процесор, който създава, оповестява онлайн изданието The Register. Терминът " квантово предимство " значи момента, в който квантов компютър ще има по-добра продуктивност от обичаен компютър без да натрупа неточности при обработката на данни.

Именно грешките при изчисленията са един от главните проблеми при квантовите компютри. Гугъл счита, че е на път да реши този проблем в по-голямата му част. През 2014 година компанията създаде 9-кюбитов чип, който генерираше доста малко неточности - под 1%.

Сега Гугъл споделя, че е мащабира това достижение до цели 72-кюбита с новия процесор с кодово име Bristlecone. Този процесор цели да резервира свойствата и качествата на своя предходник. Дори и той обаче няма да реализира квантовото предимство.

Според Гугъл този чип може да се окаже платформата за основаването на квантовия компютър, който да реализира това. " Умерено оптимистични сме, че Bristlecone може да реализира квантово предимство ", написа Джулиан Кели от екипа на Гугъл в блога на компанията.

Основната цел на новия квантов процесор ще бъде да се тестват досегашните способи и достижения, както и нови технологии и подходи. Bristlecone ще даде на учените нужната информация, с цел да могат да тестват и развият технологията по този начин, че тя да се трансформира в автентичен съперник на обичайните компютри. Въпреки това, въпреки и инженерите на Гугъл да създават квантови логаритми на действителен хардуер, квантовите компютри към момента са много надалеч от подготвени./ vesti.bg
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР