Google ще внесе корекции в политиката си за използване на

...
Google ще внесе корекции в политиката си за използване на
Коментари Харесай

Google разкри следващата си стъпка във войната срещу адблокерите – ето каква е тя

Гугъл ще внесе корекции в политиката си за потребление на разширения за уеб браузъра си Chrome. Тези промени могат да затруднят работата на блокерите на реклами, изключително в YouTube. Стратегията на Гугъл включва прекосяване от платформата за разширения Manifest V2 към Manifest V3, което ще затвори нормалните пътища за актуализация на адблокерите и вследствие на това ще усили контрола на Гугъл върху рекламната политика на YouTube.

Като част от битката си с адблокерите Гугъл към този момент предприе разнообразни ограничения, в това число блокиране на възпроизвеждането на видеоклипове с предложение за деактивиране на блокиращото рекламите уголемение. Освен това компанията вкара закъснение на зареждането на видеоклипове, в случай че бъде открит адблокер. Тези ограничения доведоха до увеличение на броя на премахванията на такива разширения. Сега обаче Гугъл се стреми към по-пряко влияние върху разработчиците на разширения за Chrome.

В Manifest V3 има и други функционалности, които ще затруднят работата на адблокерите. От Гугъл споделиха също, че новата платформа би трябвало да увеличи отбраната на данните на потребителите. Разработчиците ще би трябвало всекидневно да актуализират описите си за блокиране заради честите промени в системата за блокиране на реклами на YouTube. Въвеждането на нова политика за инспекция в Manifest V3 значи, че актуализирането на филтрите може да отнеме доста повече време. Гугъл е в положение да забави процеса на инспекция на разширенията, което разрешава на YouTube да резервира преимущество в тази конкуренция.

Потребителите, които са привикнали да употребяват адблокери в YouTube несъмнено ще бъдат в усложнение след въвеждането на Manifest V3. Те могат да потърсят други възможности в други браузъри, като да вземем за пример Firefox на Mozilla, който не изисква Manifest V3. Гугъл наподобява мисли, че някои консуматори ще изберат да се примирят с рекламите или ще заплащат по 11 лв. на месец за абонамент за YouTube Premium.

Като опция можете да помислите за адблокери на равнище операционна система, като да вземем за пример AdGuard. Неговата премиум версия коства малко над 60 лв. годишно и предлага блокиране на рекламите в YouTube, което е удобно за съпоставяне с месечен абонамент от 11 лв..

Гугъл ускорява позицията си против адблокерите като стяга контрола си върху актуализациите на разширенията и евентуално лимитира свободата на избор на потребителите в интерес на своите търговски ползи. Тази тактика би могла да промени пейзажа на потребление на адблокери на реклами, принуждавайки потребителите да намерят нови способи да се отърват от рекламите.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР