Google позиционира безплатната Chrome OS Flex като алтернатива на Windows(снимка:

...
Google позиционира безплатната Chrome OS Flex като алтернатива на Windows(снимка:
Коментари Харесай

За потребителите на стари РС: една алтернатива на Windows 11


Гугъл нарежда безплатната Chrome OS Flex като опция на Windows
(снимка: Google)

Ако работите на остарял компютър с Windows 10 евентуално към този момент обмисляте покупката на нов районен съд с оглед изтичащата скоро публична поддръжка на тази платформа и потребността от настоящ хардуер за работа с Windows 11. Известно е, че новата Оценка за съвместимост на Microsoft не може да се конфигурира на остарели, въпреки и изцяло функционални, компютри. Е, Googe има преференциално предложение към притежателите на Windows 10 районен съд, което може да им спести прехода към Windows 11.

Интернет колосът стартира интензивно да разпространява своята десктоп платформа Chrome OS Flex като пълноценна опция на Windows 11. Компанията предизвиква потребителите на Windows 10, работещи на по-стари компютри, да преминат към нея вместо към Windows 11. Това се случва на фона на новините, че идната огромна актуализация на Windows 11 ще срине даже някои от по-старите компютри, които към този момент работят с настоящата Оценка за съвместимост на Microsoft.

Как Гугъл може да се възползва за сметка на Microsoft

Гугъл предлага на потребителите на Windows 10 да се откажат от продуктите на Microsoft и даже да не поглеждат към Windows 11. Според обява на Tom’s Hardware, концепцията на интернет компанията е да убеди притежателите на по-стари компютри, които сега работят с Windows 10, да преминат към платформата Chrome OS Flex, вместо да надградят системите си до Windows 11, което значи покупка на нов компютър.

съществува от две години, само че не е изключително известна. Изглежда Гугъл ще се възползва от последните вести, идващи от Microsoft, с цел да възбуди интереса на потребителите към своят платформа.

През втората половина на годината Windows 11 ще получи огромна актуализация 24H2, чието инсталиране ще деактивира системата на остарели, почти 15-годишни компютри. Освен това след година и половина Microsoft ще спре да поддържа Windows 10, която към този момент получава единствено корекции за сигурност и единствено най-необходимите функционални актуализации.

Използвайки момента, Гугъл реши да увеличи известността на своята операционна система, която през цялото време беше позиционирана като платформа за остарели компютри със слаб хардуер. И това явно ще бъде за сметка на Microsoft.

Безплатно решение на предстоящ проблем

Преходът към Chrome OS Flex, съгласно Гугъл, ще реши казуса с актуализациите за потребителите на Windows 10, защото интернет компанията не възнамерява да се откаже от Chrome OS Flex. В резултат на това системата ще бъде обновена и проблемите със сигурността, открити в нея, ще бъдат отстранени.
още по темата
За притежатели на остарели компютри, които не желаят да харчат пари за ново съоръжение в името на Windows 11, Гугъл в действителност предлага да им спести доста пари, като се има поради какъв брой костват в този момент настолните компютри и преносими компютри с прилична продуктивност.

Според Tom’s Hardware, има още една причина за надстройка до Chrome OS Flex, която Гугъл не загатва, само че тя може да е значима за потребителите. Изборът на тази система от притежателите на по-стари компютри вместо Windows 11, чиито систематични условия непрестанно нарастват, ще предотврати превръщането на милиони компютри в електронен боклук, което ще бъде от изгода за планетата.

В допълнение, ChromeOS Flex предлага доста други преимущества, в това число постоянни актуализации на сигурността, криптиране на данни и евентуално усъвършенствана продуктивност за по-стари устройства. Системата дава обещание и по-ниски разноски за ИТ поддръжка, което я прави привлекателна алтернатива за бизнеса. Не на последно място, ChromeOS Flex е съвместима с разнообразни решения Chrome Enterprise.

Едно нещо не доближава

Но има нещо в тази система, което може да откаже милиони консуматори да преминат към нея. ChromeOS Flex е просто усъвършенствана, въпреки и ненапълно опростена версия на платформата Chrome OS, която е основана на браузъра Chrome. Тоест, главното нещо, с което системата може да работи, са уеб приложенията, плюс поддръжка за Android приложения, само че нищо повече.

Chrome OS Flex не работи с Windows стратегии и няма емулатор, който да ги извършва. Тоест софтуерът, с който потребителите са привикнали през годините на работа с Windows, ще остане в предишното – с съвсем 100% възможност той няма да има версия за Chrome OS Flex.

Гугъл последователно се оправя с този проблем, като дава на потребителите опцията за поточно предаване на тези наследени приложения. Това прави ChromeOS по-адаптивна в бизнес среда, само че въпреки всичко системата не може да предава поточно десетките хиляди приложения, употребявани през днешния ден. Освен това стриймингът изисква постоянна интернет връзка, което ненапълно понижава привлекателността на това решение.

Потребителите са наясно, че преходът към Chrome OS и Chrome OS Flex ще бъде доста мъчителен. Това е ясно очевидно в пазарния дял на тези системи – общо Chrome OS, пусната през 2009 година, и двегодишната Chrome OS Flex заемат единствено 1,78% от международния компютърен пазар против 73% за Windows и 16,11% за macOS, по данни на StatCounter за януари 2024 година

Има и други, може би по-достойни други възможности на Windows 11 за по-стари компютри – това са Linux дистрибуциите, в това число тези, приспособени за потребление на остарял хардуер. Една от тях, Damn Small Linux, ненадейно претърпя огромна актуализация в средата на февруари 2024 година след 12-годишен интервал на хибернация.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР