Google отдавна е затвърдила реномето си на компания-експериментатор, така че

...
Google отдавна е затвърдила реномето си на компания-експериментатор, така че
Коментари Харесай

Google Cloud стартира експерименти с блокчейн

Google от дълго време е затвърдила реномето си на компания-експериментатор, тъй че малко хора биха се изненадали, разбирайки, че интернет колосът се е заел да изследва по какъв начин блокчейн технологята би могла да бъде потребна за облачния бизнес.

От компанията оповестиха, че за задачата са отделени няколко екипа, които са заети само с проучвания в региона на нашумялата технология, която стои зад метода на действие на някои от най-известните криптовалути – биткойн, етериум и така нататък За момента обаче от компанията отхвърлят детайлности за плана.



" Както доста други новаторски технологии, блокчейн също е в полезрението на нашите проучвания, като сме отделили специалисти, които изследват по какъв начин тя може да ни бъде потребна, само че към момента е прекомерно рано, с цел да можем да спекулираме с вероятните способи на приложимост ", обявиха от компанията.

И макар че от компанията към този момент държат в загадка разработките си, ние въпреки всичко можем да си предствавим в каква посока върви тяхната работа благодарение на опита на други организации, които организират проучвания в тази посока. Една от тях е Hyperledger – блокчейн план, основан на отворен код.

Според Брайън Белендорф, изпълнителен шеф на Hyperledger, Гугъл най-вероятнио се кани да предлага блокчейн технологията като артикул, наличен през услугата си Гугъл Cloud. Както през днешния ден потребителите на Гугъл Cloud могат елементарно да основават и конфигурират бази данни посредством услугата или да я употребяват за достъп до технологията за машинно образование на интернет колоса, по този начин в бъдеще те може би ще имат опция за основаване на споделени счетоводни книги, което лежи в основата на блокчейн.

Белендорф, несъмнено, не може да е безапелационен за желанията на Гугъл, само че несъмнено е в добра позиция да прави догатки, като се има поради, че неговата организация работи с редица компании, в това число IBM и Oracle, които желаят да развият лична блокчейн услуга.

Разработката на Гугъл ще бъде ориентирана към бизнеса, тъй че компанията има потенцила да развие сходна система от нулата. Но това би лишило доста време и запаси, тъй че съгласно специалиста те най-вероятно ще предпочетат към този момент съществуваща платформа, която умерено би могла да бъде и на ръководения от него план Hyperledger. Той разчита на две обособени системи - Fabric и Sawtooth.

Така или другояче, съгласно Белендорф услуга на Гугъл най-вероятно ще разреши на клиентите на облачната конструкция на компанията да основат своя лична система за споделени счетоводни книги и да упълномощяват разнообразни консуматори или възли да вършат записи върху тях.

" Основната концепция е да вземете нещо като нашата Hyperledger Fabric или Sawtooth, да отидете в някоя компания или група компании и да кажете: " Ние ще създадем вашите възли в границите на позволителен указател против възнаграждение ", изяснява Белендорф.

Чисто стратегически сходен ход от страна на Гугъл несъмнено би имал смисъл. Различните артикули на компанията, свързани с облачния ѝ бизнес, които включват Гугъл Docs и необятен набор от други услуги, носят над Щатски долар 1 милиарда доходи всяко тримесечие. Самият Гугъл Cloud обаче е на трето място в облачния сегмент, след Amazon Web Services и Azure на Microsoft, и сходен план може да бъде употребен за смяна на това статукво.

Б локчейн и публичен ия облак – концентрация и децентрализация

Точните копия на счетоводните книги при блокчейн се съхраняват на няколко места, нормално на разнообразни компютри или възли. В случая с биткойн да вземем за пример, броят на тези възли е в хиляди. По този метод смяната в един възел няма да бъде призната от цялата система, в случай че тя не е маркирана и в останалите.

Обратно, публичните облаци по своето естество са услуги, които централизират данни от голям брой компании или консуматори.

Въпреки това явно несъгласие, Белендорф е безапелационен, че потребителите не би трябвало да се безпокоят от потреблението на блокчейн платформа, основана на облак.

“Само тъй като една блокчейн система стартира от обществен облак не значи безусловно, че тя не може да бъде децентрализирана. Ако Гугъл предложи сходен артикул посредством Гугъл Cloud, евентуално ще схване децентрализацията и ще разреши на клиентите си да основават възли от своята верига и на други места, в това число и в други обществени облачни услуги като AWS”, счита Белендорф. Идеята Гугъл да разреши достъп до своя блокчейн артикул през конкурентни облачни услуги може и да звучи апокрифно, само че, в случай, че доста компании оперират по целия свят, те биха желали да имат достъп на всички места. В същия миг Гугъл Cloud не е наличен в Китай да вземем за пример. Именно това подсигурява, че интернет колосът въпреки всичко ще отвори системата си и за други облачни снабдители, въпреки и съперници.

На второ място, главната причина за децентрализацията по принцип е да се подсигурява доверие сред страни, които не се познават – даже да не знаете кой ръководи съответен възел във веригата на биткойн, можете да се доверите, че индивидът има непроменено копие на регистъра, в случай че то съответствува с тези на всеки различен възел в системата.

В същия миг публичните облаци нямат тази система за определяне на доверие сред потребителите. Хората обаче към този момент познават Amazon, Microsoft, Гугъл и се доверяват на техните услуги. Все отново в случай че сте решили да употребявате облачна услуга, с цел да съхранявате информация за бизнеса си, би трябвало преди този момент да сте сигурен в изискванията, които предлага тя. Така че остава само да проследим ще съумеят ли огромните снабдители на облачни услуги да трансферират доверието, което са построили към себе си, на равнище потребител-потребител.
Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР