Google обяви полагането на първия в историята подводен кабел, който

...
Google обяви полагането на първия в историята подводен кабел, който
Коментари Харесай

От Чили до Австралия: трансокеанският кабел Humboldt ще бъде мост между два свята

Гугъл разгласи полагането на първия в историята подводен кабел, който ще свързва Южна Америка и Азиатско-тихоокеанския район. Проектът е взаимен план сред чилийския държавен инфраструктурен фонд Desarrollo Pais и Службата за пощи и телекомуникации на Френска Полинезия (OPT).

Дължината на кабела ще бъде 9 200 благи (около 14 800 км). Той ще се простира от Чили до Австралия през южната част на Тихия океан. Въпреки че към този момент има подводни връзки сред Азия и Северна Америка, като да вземем за пример Southern Cross Next, и се възнамеряват още, като Hawaiki Nui, за първи път ще бъде основана директна връзка сред Южна Америка и Азиатско-тихоокеанския район.

Гугъл съобщи, че кабелът Humboldt ще бъде част от самодейността South Pacific Connect, оповестена през октомври, и ще добави съществуващите линии, създавайки по-пряка връзка сред континентите.

Desarrollo Pais и основаното в Сингапур дъщерно сдружение на BW Digital, H2 Cable, са организирали търг за полагане на кабела през август 2022 година Планираното трасе ще свързва град Валпараисо в Чили и Сидни, с вероятни разклонения до чилийския архипелаг Хуан Фернандес, Великденския остров, Нова Зеландия и Антарктида.

Според изказване на Desarollo Pais планът на стойност 400 млн. $ ще помогне на Чили да се трансформира в център за транспорт на данни сред Латинска Америка и АТР. Планира се строителството да завърши през 2026 година

Представители на Държавния департамент на Съединени американски щати настояват, че подводният кабел Humboldt е добра опция за разширение на икономическите връзки в Северна и Южна Америка. Службата за киберпространство и цифрова политика отпуска 15 млн. $ за обезпечаване на високоскоростен и благонадежден достъп до интернет в редица страни от Тихоокеанския район. Това е част от напъните на държавното управление да работи с американските ИТ компании за развиването на устойчива интернет инфраструктура в района.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР