Google обяви, че центърът ѝ за данни в Невада е

...
Google обяви, че центърът ѝ за данни в Невада е
Коментари Харесай

Първата в света геотермална електроцентрала заработи – тя захранва център за данни на Google

Гугъл разгласи, че центърът ѝ за данни в Невада е почнал да получава електрическа енергия от първата по рода си електроцентрала. Електричеството се създава от вода, загрята до съвсем 200°C, която се черпи от дълбочина над 2 километра. За да се обезпечи непрекъсната работа на електроцентралата с номинален потенциал от 3,5 MW (мегавата) е трябвало да бъдат прокарани хоризонтални кладенци. Уникалният план ще разреши основаването на сходни централи в доста краища на Земята.

Проектът е сбъднат с помощта на двугодишно съдействие сред Гугъл и стартъпът Fervo Energy. Създаването на електроцентралата е заимствано от нефтодобивниците, за които хоризонталното сондиране не е оригиналност.. Хоризонтален сондаж с дължина 990 метра и сложена в него обсадна тръба с диаметър 17,78 см разреши да се обезпечи непрекъснат и постоянен поток от вода, загрята до 191°C със скорост 63 литра в секунда. Обикновен отвесен канал би бил задоволителен за обезпечаване на топлота за оборудванията, с което на процедура се занимава геотермалната промишленост през днешния ден. Преди плана на Гугъл и Fervo никой не е разглеждал съществено опцията за генериране на електрическа енергия от геотермални източници.

Гугъл показва, че планът работи и може да бъде още един. По-рано от Fervo обявиха, че при положение на триумф компанията има намерение да построи геотермална електроцентрала и в щата Юта със същите размери или даже по-голяма. Проектът ще обезпечи чиста сила за 1/4 от жителите на щата или към 300 000 семейства.

По продължение на хоризонталния канал с тръбата са положени оптични кабели, които служат като датчици за поток, измерващи температурата и динамичността на водния поток. Параметрите на кладенеца се следят непрестанно и непрекъснато. Енергията от производството също се доставя в постоянен режим 24/7 когато и да е на годината, без значение от метеорологичните условия. Тя може да бъде мощно допълнение към слънчевата и вятърната сила, като изглажда пиковете в потреблението и непостоянния темперамент на тези възобновими източници.

Засега Гугъл резервира безмълвие по отношение на това къде другаде може да се опита да употребява геотермална сила за своите центрове за данни. Центровете за данни са известни с това, че гълтам тонове електрическа енергия, употребявайки към 1% от международната електрическа енергия.

За разлика от вятърните и слънчевите електроцентрали, които са чувствителни към времето през деня/нощта, геотермалните планове могат да генерират електрическа енергия на по-постоянна основа. Това е една от аргументите, заради които Гугъл работи интензивно за стартирането в употреба на повече сходни планове.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР