Голямото тихоокеанско сметище представлява огромно натрупване от пластмаса, което се

...
Голямото тихоокеанско сметище представлява огромно натрупване от пластмаса, което се
Коментари Харесай

Продуктово решение от ABB Ability™ в помощ на нарастващия проблем с пластмасата в океаните по света


Голямото тихоокеанско бунище съставлява голямо струпване от пластмаса, което се носи в средата на Тихия океан, сред Хаваите и Калифорния. Площта му към този момент заема два пъти размера на щата Тексас и три пъти размера на Франция.

Този факт основава наложително екологично предизвикателство, за разрешаването на което към този момент се употребява и технология на АББ.

Яхтата за проучвания на околната среда „ Фантастико”, ръководена от холандската фондация By the Ocean we Unite (BTOWU), употребява високо усъвършенствани решения, предоставени от АББ за проучване, премерване и отчитане на тази възходяща централизация от пластмаса в океана. Мисията на благотворителната организация е да изтъкне вредите, нанесени от милионите тонове пластмаса, които попадат в океаните по света всяка година. Вижте видео с екипа на фондацията >>

Фондацията прави оценка количеството пластмаса, което попада в океаните годишно, на към осем милиарда кг. Това съставлява 23 000 кг нови пластмасови боклуци на минута. Щом попаднат във водата, те стартират незабавно да вредят на околната среда и да навлизат в хранителната верига. Над 200 морски типове са били регистрирани да гълтам пластмаса. „ Наистина тъжно е да забележим какъв брой доста пластмаса сме оставили в океаните”, споделя доктор Нанне ван Хойтема, координатор по научноизследователска активност в BTOWU.

За да помогне в битката с този проблем, плавателният съд употребява морската консултативна система ABB Ability™ Marine Advisory System – OCTOPUS, с цел да възнамерява оптимални направления, които максимизират неговата горивна успеваемост и оперативно влияние. Софтуерът е планиран да оказва помощ на екипажа да възнамерява направления, да вкарва данни от находки и да следи атмосферните условия по време на проучвателен експедиции във водите към Ротердам, Холандия; Франция, Белгия, Дания, южната част на Англия и Каналните острови. В същото време, порталът за морски флот ABB Ability™ Marine Fleet Portal оказва помощ на фондацията да събира и проучва данни в действително време от датчиците на борда на „ Фантастико”.

Тези данни включват освен степента и характерностите на откритите от плавателния пластмасови боклуци, само че и информация за пътуването и климатичните условия по маршрута на плавателния съд. Благодарение на портала ABB Ability™ Marine Fleet Portal, обществото има директен достъп до проучванията и основните находки на „ Фантастико” посредством уеб страницата на фондацията. Аудиторията на BTOWU има опция да наблюдава статуса на плавателните експедиции посредством уеб страницата, който показва информация, обвързвана с типовете пластмасови частици, които биват откривани.

Натрупването на океанска пластмаса с все по-бързи темпове бива прието за главно предизвикателство, на което би трябвало да се обърне внимание. Европейският парламент към този момент гласоподава цялостна възбрана върху по този начин наречените пластмасови произведения за еднократна приложимост, включително пластмасови принадлежности за хранене, чинии, памучни тампони и сламки. Но повече може и би трябвало да бъде направено, а активизирането на публичното мнение е от сериозно значение.

“Ключовият аспект на нашите проучвателен експедиции е да представим нашите находки на колкото може повече хора,” споделя доктор ван Хойтема. “ABB Ability ни дава опцията да споделим проучванията си с нашата публика в обществените медии. Давайки на хората вкъщи директна връзка с нас в морето, ние можем бързо и дейно да създадем нашите проучвания част от ежедневнието на хората.”

“АББ е отдадена на технологиите, които са съвместими с едно по-устойчиво бъдеще”, споделя Микко Леписто, старши вице президент „ Дигитални решения” в АББ Морски бранш и пристанища. “Също по този начин се радваме, че нашият морски програмен продукт се употребява директно в битката за запазване на морската среда.”

Подготвят се още екологични експедиции, употребяващи технологии на АББ.

АББ (ABBN: SIX Swiss Ex) е новаторски софтуерен водач в региона на продуктите за електроснабдяване и електрообзавеждане, роботика и задвижвания, индустриална автоматизация и енергийни мрежи, които обслужват битови, промишлени, транспортни и инфраструктурни клиенти по целия свят. Продължавайки своята над 130-годишна история в нововъведенията, АББ през днешния ден написа бъдещето на промишлената цифровизация с две оферти с ясна стойност: довеждане на електричество от която и да е електроцентрала до който и да е електрически контакт, и автоматизиране на всички промишлени браншове от естествени запаси до приключени артикули. В качеството си на главен сътрудник на Формула Е, напълно електрическият интернационален клас моторни спортове на FIA, АББ продължава да тласка границите на електическата подвижност оттатък вероятното, допринасяйки за едно по-устойчиво бъдеще. АББ развива активност в над 100 страни и разполага с към 147 000 чиновници.

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР