Голямото покачване на морското равнище - поне с 27 см

...
Голямото покачване на морското равнище - поне с 27 см
Коментари Харесай

"Каквото и да сторите..." – водата от топящата се Гренландия вече заплашва 600 млн. души

Голямото повишаване на морското ниво - най-малко с 27 см - поради топенето на ледената завивка на Гренландия към този момент е неизбежно, настояват учени в ново проучване. Изводът им е годен, даже в случай че изгарянето на изкопаеми горива, което провокира климатичната рецесия, завърши още тази нощ. Това заплашва близо 600 млн. суши, които сега живеят в крайбрежните зони по света, само че броят на засегнатите може да е доста по-голям.

демонстрира, че световното стопляне досега ще аргументи безусловно повишаване на морското ниво с минималните 27 см. Но в случай че рекордното движение на размразяване на Гренландия през 2012 година се трансформира в всекидневно събитие по-късно през този век - както не е изключено - тогава ледената шапка от 110 трилиона тона ще презизвика " зашеметяващите " 78 см повишаване на морското ниво, счита екипът.

С продължаващото увеличение на въглеродни излъчвания топенето на други ледени шапки и термичното разширение на загрятата вода на океана вършат по-вероятно повишаване на морското ниво с метри.

Това би направило огромните наводнения в крайбрежните региони, където сега живеят милиарди хора едно от най-големите дълготрайни въздействия на климатичната рецесия върху човечеството.

Предишни изследвания са употребявали компютърни модели на държанието на ледената шапка за оценка на бъдещите загуби, само че физическите процеси са комплицирани и това води до забележителна неустановеност в резултатите.

Изследването, оповестено в списанието Nature Climate Change, не се базира на компютърни модели на това какво ще се случва с Гренландия, а употребява сателитни измервания на действителните загубите на лед и на формата на ледената шапка в интервала 2000-2019 година На базата на тези данни учените изчислят доколко световното стопляне досега е извадило ледената завивка от равновесие - положението, при което снеговалеж компенсира изгубения лед.

Според проф. Джейсън Бокс от Националния геоложки институт на Дания и Гренландия, който управлява проучването, прогнозата на екипа е " доста закостенял най-малко ". Реално е през този век да забележим два пъти по-голямо дестабилизиране на гренландския лед, тъй като в потребления способ не са включени някои способи, по които той се губи по границите на покривката.

Използваният способ не дава времева канара, през която ледът ще бъде загубен. Независимо от това, въз основа на сложно схващане на процеса откривателите позволяват, че по-голямата част от покачването на морското ниво ще се случи относително скоро.

Д-р Уилям Колган от същия институт споделя, че минимумът от 27 см повишаване на морското ниво ще се случи " без значение какво вършим отсега нататък ". " Независимо дали ще пристигна след 100 или 150 години, това идва. И покачването на морското ниво нараства сега заради климатичната траектория, по която се движим. " Според него това, което може към момента да се направи, е посредством използване на Парижкото съглашение за климата да се избегне сюжетът за 78 см повишаване на равнището на международния океан единствено поради Гренландия.

" В научната литература има възходяща поддръжка за многометрови равнища на повишаване през идващите 100 до 200 години ", сподели Колган за лондонския " Гардиън ". Колапсът на колосалната източна антарктическа ледена завивка, което би довело до 52-метрово повишаване на морското ниво (ако всичко се стопи), може да бъде предотвратено, в случай че се подхващат бързи дейности за климата.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР