Голямото жури в Ню Йорк гласува да повдигне обвинение срещу

...
Голямото жури в Ню Йорк гласува да повдигне обвинение срещу
Коментари Харесай

Повдигат обвинение на Доналд Тръмп

Голямото жури в Ню Йорк гласоподава да повдигне обвиняване против някогашния президент на Съединени американски щати Доналд Тръмп за заплащанията на пари за безмълвие, направени на порнозвезда преди изборите през 2016 година, оповестиха голям брой американски медии, представени от Агенция Франс Прес.

Обвинителният акт, подаден под щемпел от районната прокуратура в Манхатън, евентуално ще бъде разгласен в околните дни, оповестява вестник " Ню Йорк таймс ", който се базира на четирима души, осведомени с въпроса.

Не е ясно какъв брой тъкмо са повдигнатите против Тръмп обвинявания, само че се счита, че са към 30. 

Престъпленията са свързани с подправяне на бизнес документи. Става дума за заплащането, което Тръмп прави през юриста си Майкъл Коен на порнозвездата Сторми Дениълс, с цел да обезпечи мълчанието й по отношение на това, което тя твърди, че е полова връзка сред двамата.  

Заради времето, в което е направено заплащането - едвам няколко седмици преди изборите през ноември, то се смята за подаяние за акцията на Тръмп. Това обаче е щатско закононарушение. За да стане федерално закононарушение, прокурор би трябвало да го свърже с някакъв различен тип закононарушение. 

Алвин Браг, прокурор от Манхатън, наподобява е намерил вид, който обаче съгласно доста адвокати е “по въпрос ”, тъй като не е тестван.

Какво се знае до този миг?
 
- Повдигнаха обвинение против някогашния президент на Съединени американски щати Доналд Тръмп след следствие на погашение на $130 000 на някогашната порнозвезда Сторми Даниелс.

- Обвинение против някогашен президент е първо в историята в американската политика.

- 76-годишният Тръмп е първият сегашен или някогашен президент, изправен пред наказателни обвинявания.

- Все още не са оповестени детайлности за обвиняванията, които са му повдигнати.

- Правният му екип сподели, че се чака той да се съобщи идната седмица.

- Бившият президент живее във Флорида и се чака да пътува до Ню Йорк за формалния си арест и първото чуване в съда.

- Обвинението беше посрещнато с гневна реакция от републиканците и политическите съдружници на Тръмп.

- В интервюта в своята обществена платформа Truth Social Тръмп подлага на критика обвинителния акт като политически стимулиран и опит за „ въоръжаване “ на правосъдното министерство.

- Неговият юрист сподели в изказване: „ Той не е направил никакво закононарушение. Ще се борим твърдо с това политическо гонене в съда “.

Тръмп разгласи обвиняването за " политическо гонене "

Доналд Тръмп разкритикува решението да му бъде повдигнато обвиняване по отношение на заплащанията на порнозвезда, съобщи Агенция Франс Прес.

" Това е политическо гонене и интервенция в изборите на най-високо равнище в историята ", съобщи той в изказване. " Вярвам, че този лов на вещици ще се обърне против Джо Байдън. "

Синът на Доналд Тръмп – Ерик също подлага на критика прокурорите и дефинира случая като политически стимулиран.

" Това е прокурорска неточност от третия свят. Това е опортюнистично ориентиране към политически конкурент в годината на предизборната акция ", съобщи Ерик, вторият наследник на Тръмп, в Twitter.

Адвокатът на порнозвездата Сторми Даниълс съобщи, че обвиняването против някогашния президент Доналд Тръмп демонстрира, че " никой не е над закона ".

" Обвинителният акт против Доналд Тръмп не е мотив за наслада ", написа Кларк Брустър в Туитър. " Сега дано истината и справедливостта да спечелват ".

Съобщава се, че огромното жури в Ню Йорк е гласувало за покачване на обвиняване против някогашния президент по отношение на заплащанията на тихи пари, прикриващи аферата му с Даниълс.

Прокурор удостовери обвиняването против Тръмп

Прокурор от Ню Йорк удостовери повдигането на обвиняване против някогашния президент Доналд Тръмп и заяви, че юристите на републиканеца са се свързали с него, с цел да " координират предаването му... за покачване на обвиняване ", съобщи Агенция Франс Прес.

" Указания ще бъдат дадени, когато бъде определена дата за покачване на обвиняването ", се споделя в изказване на представителя на окръжния прокурор на Манхатън Алвин Браг, като се прибавя, че обвинителният акт към момента е запечатан.

Критиците на Тръмп

Някои от съперниците на Тръмп се притесняват, че първото в историята правосъдно обвиняване на някогашен президент на Съединени американски щати може да се окаже губещо и да подкопае по-важни каузи, съобщи Агенция Франс Прес.

Голямото жури в Ню Йорк гласоподава да повдигне обвиняване на два пъти подложения на импийчмънт водач на републиканците, който още веднъж се кандидатира за президент. Обвинението е за скица за " безмълвни пари " на стойност 130 000 $, с цел да накара порнозвезда да замълчи за описа си за опит с него през 2006 година

Както поддръжниците, по този начин и критиците на Тръмп показаха подозрения по отношение на правната същина на делото, което се върти към това дали заплащането на Сторми Даниълс тъкмо преди изборите през 2016 година се брои за противозаконен принос към акцията му.

Наблюдателите във Вашингтон са съсредоточени върху резултата, който обвиняванията могат да имат върху третата кандидатура на Тръмп за Белия дом.

Недоброжелателите се тормозят, че в случай че Тръмп бъде оневинен по дело за финансиране на акцията, сходно на обвиняването, с което демократът Джон Едуардс претърпя проваляне през 2012 година, това може да улесни представянето на всяко бъдещо обвиняване като " лов на вещици ".

Обвиненията евентуално ще провокират и изборна интензивност измежду базата на Тръмп, споделят анализатори. Това ще го катапултира към победа в конкуренцията за номинация, известна като първоначални избори за президент. 

76-годишният републиканец ще стане първият някогашен или настоящ президент, който ще бъде упрекнат в закононарушение - това ще обърне наобратно конкуренцията за Белия дом през 2024 година, в която Тръмп се бори да си върне поста.

На 18 март Тръмп беше декларирал, че чака до дни да бъде задържан поради заплащането на Сторми Даниълс. Тя е получила 130 000 $ седмици преди изборите през 2016 година, с цел да я спре да оповести обществено за полова среща, която съгласно нея е имала с Тръмп 10 години по-рано

Но след дни на напрежение съставът на огромното жури, призован от прокурор от Манхатън, продължи да изслушва очевидци и вероятността за неотложно покачване на обвиняване наподобява се отдалечи.

Бившият юрист на Тръмп Майкъл Коен, който е дал показания пред огромното жури, съобщи пред Конгреса през 2019 година, че е направил заплащането на Даниълс от името на Тръмп и по-късно е бил обезщетен.

Разследването в Ню Йорк е първото, което доближава до решение за покачване на обвиняване от трите огромни следствия на някогашния президент.

Тръмп е изправен и пред следствия за закононарушения в Джорджия, свързани с изборите през 2020 година, и във Вашингтон по отношение на нападението против Капитолия на 6 януари 2021 година

 
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР