Голямото чакане е към своя край: американската космическа агенция NASA

...
Голямото чакане е към своя край: американската космическа агенция NASA
Коментари Харесай

NASA се готви да изстреля утре космически кораб към Луната

Голямото очакване е към своя край: американската галактическа организация NASA е на крачка от първия експериментален полет на, която би трябвало да изпрати пилотираната капсула Orion на. Изстрелването е планувано за на следващия ден, понеделник, в 15.33 ч. българско време, като шансът за допустими метеорологични условия по време на стартовия прозорец с дълготрайност два часа е 70%. Резервните дати за полет за 2 и 5 септември. Ако по някаква причина ракетата не успее да излети до 6 септември, тя ще би трябвало да бъде върната в хангара на галактическия център " Кенеди " във Флорида и да изчака няколко седмици до идващия удобен времеви прозорец.

По време на задачата, наречена Artemis I, на борда на галактическия транспортен съд няма да има хора. Вместо тях, на астронавтските кресла ще бъдат сложени специфични манекени със датчици, които ще събират данни за евентуалното влияние на пътешествието в по-дълбокия космос върху човешкото тяло. Ще бъдат следени параметри като динамично натоварване при политане и кацане, трептения и радиационно облъчване. Ако по време на тестовия полет всичко мине обикновено, NASA се готви да извърши, която ще изпрати за първи път от 1972 година В момента въпросната галактическа експедиция е условно планувана за 2024 година Ако и тя се увенчае с триумф,.

Предвидено е в средата на десетилетието на Луната да стъпят първата жена и първият цветнокож астронавт. Кацането би трябвало да бъде осъществено с, който обаче все.
Реклама
Изграждането на свръхтежката ракета притежател SLS е най-амбициозният и реусрсоемък план на NASA от десетилетия насам. На процедура тя е формалният правоприемник както на именитата " лунна " ракета Saturn V, употребена от Съединени американски щати по време на програмата Apollo преди към половин век, по този начин и на галактическите совалки, от чиито " осъвременени " съставни елементи значително е направена. Близо 100-метровата ракета притежател ще изпрати към Луната пилотираната капсула без екипаж по траектория, която минава на към 100 км над повърхността на земния сателит.

След това апаратът ще влезе в така наречен отдалечена ретроградна орбита, където един ден ще бъде ситуирана станцията Lunar Gateway. След престой там от порядъка на 1-2 седмици Orion ще се насочи назад към Земята, където ще би трябвало да показва, че безпроблемно може да понижи своята " транслунна " скорост (над 40 000 км/ч), навлизайки в атмосферата, без да заплаши живота и здравето на бъдещите астронавти.

Ако всичко към премиерната задача мине по проект, NASA ще стартира подготовката за Artemis II - 10-дневен полет на Orion до Луната и обратно (без кацане) с четирима астронавти на борда. Единият от тях ще бъде канадец, който ще стане първият неамериканец, летял в далечния Космос. Първоначално задачата трябваше да бъде осъществена в края на 2023 година, само че в подтекста на последните забавяния на програмата Artemis беше изместена за първата половина на 2024 година

Основно предопределение на SLS на NASA ще бъде да транспортира 6-местната пилотирана капсула Orion до точки оттатък околоземната орбита. За момента единствената сходна дестинация, за която е реалистично да се приказва, е орбитата на Луната - галактическият транспортен съд не може да каца независимо на други небесни тела и ще е кадърен да прави самостоятелен полет с дълготрайност единствено до 21 дни. За по-далечни експедиции или по-дълъг престой в междупланетното пространство от порядъка на 30 до 60 дни Orion ще би трябвало да извърши съединяване с галактическа станция, която ще му обезпечава в допълнение електрическо зарежда и по-мощни животоподдържащи системи за екипажа.
Реклама
Подобна апаратура оттатък околоземната орбита към този момент не съществува. В недалечно бъдеще обаче това може и да се промени. По проект построяването на първата станция в далечния Космос би трябвало стартира най-рано след три години и ще се споделя Lunar Gateway. Както се схваща от нейното име, тя ще е оборудване в орбита към Луната, ще може да подслонява до четирима астронавти и ще служи като междинна спирка при бъдещите кацания на лунната повърхнина. Първите й два сегмента ще бъдат изстреляни през ноември 2024 година на борда на тежката частна ракета Falcon Heavy.
Свързани публикации Залозите политат нагоре 23 декември 2021, 10:48 Вторият взлом към Луната 23 декември 2021, 06:10 NASA сглоби първата " лунна " ракета след половин век пауза 23 октомври 2021, 11:55 Следващите хора на Луната ще кацнат със Starship на SpaceX 17 април 2021, 19:23 Отказ на мотор провали сериозния тест на лунната ракета SLS 17 януари 2021, 12:24 2021: (още) една авантюра в Космоса 24 декември 2020, 13:30 Първият неамериканец, който ще полети в Дълбокия космос, ще е канадски астронавт 23 декември 2020, 10:53 Защо откриването на вода на " светлата " страна на Луната е значимо 27 октомври 2020, 17:51 NASA изиска още 3.2 милиарда $, с цел да прати хора на Луната през 2024 година 23 септември 2020, 09:50 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Момчил Милев
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР