Голямо увеличение в износа на природен газ регистрира Турция, която

...
Голямо увеличение в износа на природен газ регистрира Турция, която
Коментари Харесай

Турция регистрира голямо увеличение при износа на газ

Голямо нарастване в износа на природен газ записва Турция, която за една година е изнесла със 78 млн. куб.м повече синьо гориво, а България е измежду главните посоки на този експорт, оповестява новинарският уебсайт Хабер 7, представен от Българска телеграфна агенция.

По данни на Асоциацията на дистрибуторите на природен газ в Турция (GAZBİR) през септември е сбъднат експорт на газ от 104,62 милиона куб. м за Швейцария, 70,29 млн. куб. м за България, 21,22 млн. куб. м за Гърция и 0,15 млн. куб. м за Северна Македония. По този метод износът на природен газ, който през септември предходната година е бил 118 млн. куб. м, се е нараснал до 196 млн. куб. м през същия месец на тази година. 

Количеството на изнесения газ се е нараснало със 151 млн. куб. м през септември спрямо август. 

Успоредно с записаното повишение на износа се следи понижаване на вноса с стартирането в употреба на турското газово находище Сакария в Черно море, отбелязва уеб сайтът.
 
Количеството на вноса на природен газ е спаднало с 3 % през септември в съпоставяне със същия месец на миналата година, достигайки 3,3 милиарда куб. метра. 85 % от вноса е реализиран по газопроводи, а 15 % е LNG (втечнен естествен газ). 

През септември тази година Турция е внесла газ от четири страни, като максимален измежду страните, внасящи газ по тръбопроводна мрежа, е делът на Русия - 57,78 на 100. Следват Азербайджан с дял от 26,99 % в турския импорт на синьо гориво, Алжир - 12,14 % и Съединени американски щати - 3,09 %.

Турция, която се приготвя да се трансформира в основна страна в региона на енергетиката с газовия център, който възнамерява да сътвори в региона Тракия през идната година, към този момент укрепва позициите си в износа на газ, откакто стартира да добива синьо гориво в Черно море, разяснява Хабер 7.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР