Голямо разминаване между търсенето на пазара на квалифицирани кадри и

...
Голямо разминаване между търсенето на пазара на квалифицирани кадри и
Коментари Харесай

Специалностите в професоналните гимназии в Благоевград не са съобразени с пазара на труда

Голямо разминаване сред търсенето на пазара на квалифицирани фрагменти и предлаганите от страна на професионалните гимназии специалности. Това установяваха работодатели и просветителни експерти, след серията от срещи, извършени в Благоевградска област, като част от подготовката за държавния проект банкет през идната образователна година.

Поглеждайки към пазара на труда виждаме, че има фрагменти в обилие в някои сфери, до момента в който в други от ден на ден не доближават. Има математици и знаещи немски, само че няма шлосери и хлебари. Работодателите в Благоевградска област изпитват остра потребност от шивачи, сервитьори, бармани и стругари.

" Ние всяка година към този момент имаме хора които излизат в пенсия ", споделя Сашо Въжаров, шеф.

Въжаров е единственият шеф, който подава поръчка към съответното учебно заведение или към Регионалното ръководство на образованието, за потребността от работна ръка.

" От 15 години се пробвам да кажа на виновните фактори, че това нещо би трябвало да се планува - оператори трябват на всички места ".

Проблем имат и учебните заведения, поради демографската рецесия от една страна, и неналичието на преподаватели - от друга.

" Те желаят готови фрагменти, само че съответно на мен се постанова за трети път да разгласявам свободно работно място за преподавател ", споделя Димитрина Иванова – шеф на Професионалната гимназия по туризъм и лека индустрия " Гоце Делчев " в Благоевград.

Друг проблем пък е обвързван с неналичието и незадоволителното кариерно насочване измежду кандидат-гимназистите. Повече начинания от страна на общините с концепцията, децата сами да схванат какво им харесва, какво ги влече, а не да не престават междинното си обучение под натиска на родителите си.

" Смятам, че популяризирането на специалности като електротехник, машинен механик би трябвало по някакъв метод да залегне в тактиката на МОН ", разяснява Антон Драголов - шеф на Благоевградска професионална гимназия " Ичко Бойчев ", Благоевград.

Въпросът какви експерти ще работят в бъдещата индустриална зона на Благоевград остана да виси без отговор и след тази серия от срещи сред просветителни експерти и работодатели.

Репортер: Слави Илиев


Последвайте ни във и
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР