Голямо, рандомизирано проучване в Китай установи, че хората, които са

...
Голямо, рандомизирано проучване в Китай установи, че хората, които са
Коментари Харесай

Приемането на сол с намалено съдържание на натрий може да намали риска от инсулт

  • Голямо, рандомизирано изследване в Китай откри, че хората, които са употребявали сол с понижено наличие на натрий, са по-малко склонни да получат инсулт или да умрат.

В международен мащаб повече от 1,28 милиарда възрастните имат хипертония, а две трети от тези възрастни живеят в страни с ниски и междинни приходи, пресмята Световната здравна организация (СЗО). ( 1 )

Сред предотвратимите аргументи за високо кръвно налягане са пушенето, потреблението на алкохол, неналичието на придвижване и наднорменото тегло.

Високите равнища на натрий и ниските равнища на калий в диетата също са свързани с хипертония и нараснал риск от сърдечно-съдови болести и преждевременна гибел.

Има доказателства за това, че ограничението на натрия в диетата и приемане на калиеви добавки може да намали кръвното налягане. ( 2 ) ( 3 )

Липсват обаче твърди доказателства, че хората, които употребяват сол с понижено наличие на натрий, с цел да консервират и подправят храната си, са по-малко склонни да получат инсулт и да умрат прибързано.

В допълнение, някои специалисти са загрижени, че потреблението на редуцирана натриева сол може да увеличи количеството калий в кръвта до рискови равнища, здравословен проблем, прочут като хиперкалиемия.

Сега, огромно изследване в Китай, което изследва дълготрайните последствия за здравето на редуцираната натриева сол, демонстрира, че този тип сол освен понижава риска от инсулт и гибел, само че също по този начин, че тя е безвредна за приложимост.

Изследването се концентрира върху хора, претърпели инсулт, и по-възрастни хора с анамнеза за хипертония.

Документът, описващ резултатите от изследването, който се назовава Salt Substitut and Stroke Study, или SSaSS, в този момент е оповестен в.

Проучването

Учените са наблюдавали 20 995 души в 600 села в Китай. Средната възраст на участниците при започване на изследването е 65,4 години, а към половината са дами.

Като цяло 72,6% от участниците са претърпели инсулт, а 88,4% са имали анамнеза за хипертония.

Учените на инцидентен принцип са предписали на половината да продължат да употребяват елементарна сол, а другата половина да употребява редуцирана натриева сол, която съдържа 75% натриев хлорид и 25% калиев хлорид.

На всеки 12 месеца учените посещавали някои от селата, с цел да ревизират дали участниците употребяват верния тип сол. За да потвърдят това, те също мерят количеството натрий и калий, отделяни в урината на участниците, и мерят кръвното налягане.

След междинен интервал на следене от 4,7 години, процентът на инсулти в селата, където участниците са употребявали редуцирана натриева сол, е с 13% по-нисък, в сравнение с в селата, употребяващи елементарна сол.

Смъртността е била 39,28 смъртни случая на 1000 човекогодини за групата с редуцирана натриева сол и 44,61 събития за група сол с елементарна сол, което се равнява на понижаване на риска от 12%.

Проучването е извършено в селски район на Китай, където доста хора подготвят лична храна, вместо да купуват авансово приготвена, модифицирана храна.

Резултатът от изследването дава мощен, заобиколен мотив за понижаване на натрия и максимизиране на калия в модифицираните храни.

Източник: spiritell.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР