Голямо мнозинство от датчаните (66,9 процента) е подкрепило интегрирането на

...
Голямо мнозинство от датчаните (66,9 процента) е подкрепило интегрирането на
Коментари Харесай

Безпрецедентен референдум в Дания променя ЕС

Голямо болшинство от датчаните (66,9 процента) е подкрепило консолидираното на Дания към политиката за защита на Европейски Съюз. Това демонстрират резултатите от всички преброени бюлетини от референдума, създаден по въпроса през вчерашния ден, съобщи Българска телеграфна агенция.

"Тази вечер Дания изпрати значим сигнал. На нашите съдружници в Европа и НАТО и на президента Владимир Путин. Ние показахме, че когато Путин нахлува в една свободна страна и заплашва стабилността на Европа, ние, другите, се сплотяваме ", съобщи премиерката на Дания Мете Фредериксен пред свои симпатизанти.

"Има една Европа преди 24 февруари, преди съветската инвазия, и една Европа по-късно ", добави тя.



Две седмици след съветската инвазия премиерката на Дания разгласи реализирано съглашение с множеството от партиите в Народното събрание да се създаде референдум по въпроса дали Дания да се причисли към европейската отбранителна политика. Досега страната се ползваше с право на изключение от нея. Повечето от партиите в Народното събрание реализираха и единодушие да се усилят вложенията в защитата, с цел да се преодолее прагът от 2 % от Брутният вътрешен продукт, за който упорства алиансът.

Дания, която е обичайно евроскептична страна, получи през 1993 година правото на серия от изключения от някои европейски политики. Така да вземем за пример страната не е взела участие в нито една военна задача на Европейски Съюз до момента поради това, че не беше част от общата европейска политика в региона на защитата.



Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел приветстваха историческия избор в Дания.

"Приветствам мощното обръщение за ангажираност към нашата обща сигурност, изпратено от датския народ ", написа в Туитър Фон дер Лайен. Тя изрази убеденост, че Дания и Европейски Съюз ще извлекат изгода от това решение.

"Народът на Дания направи исторически избор ", добави пък Шарл Мишел.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР