Голямата вълна от мигранти от Афганистан трябва да се избегне,

...
Голямата вълна от мигранти от Афганистан трябва да се избегне,
Коментари Харесай

Митаракис: Гърция няма да бъде врата към Европа за бежанци от Афганистан

Голямата вълна от мигранти от Афганистан би трябвало да се избегне, Гърция няма да бъде врата към Европа за бежанци и мигранти, съобщи гръцкият министър на миграцията и убежището Нотис Митаракис в изявление за гръцката телевизия EРT.

Митаракис акцентира, че са нужни взаимна европейска реакция и европейско решение и „ не може да има милиони хора, които да изоставен Афганистан и да дойдат в Европейския съюз през Гърция “.

„ Ние от своя страна ясно декларирахме, че не желаеме и не можем да бъдем врата към Европа за мигранти и бежанци, които може да се опитат и желаят да дойдат в Европейския съюз и затова решението би трябвало да бъде общоевропейско. Не можем и не желаеме да преживеем това, което сме изживели през 2015 година “, сподели Митаракис.

По отношение на това, което Гърция прави в тази посока, министърът изясни, че те са фокусирани върху три точки.

Първата е строга защита на границите, заради което съгласно Митаракис страната към този момент не е входна врата на Европейски Съюз за бежанци и мигранти.

Вторият миг е решението на Атина преди два месеца да дефинира Турция като безвредна страна за тези, които идват от Афганистан, а последната точка е предложение за общ европейски отговор.

„ Бяхме готови за възможна рецесия в Афганистан, която в последна сметка пристигна доста по-бързо от предстоящото от интернационалните специалисти, само че ние сме подготвени, надяваме се, че няма да изживеем това, което към този момент сме изживели през последните години “, сподели Митаракис.

Във връзка с последните събития в Афганистан, гръцкият външен министър Никос Дендиас ще взе участие през днешния ден в изключителна среща на външните министри на Европейски Съюз.

Лидерът на СИРИЗА Алексис Ципрас съобщи в формалния си профил във Facebook, че единственото решение за обстановката в Афганистан е динамична районна самодейност на Организация на обединените нации.

Още от БАЛКАНИ:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР