Голямата базилика в Пловдив на крачка от влизане в списъка

...
Голямата базилика в Пловдив на крачка от влизане в списъка
Коментари Харесай

Голямата базилика в Пловдив на път да влезе в списъка на ЮНЕСКО

Голямата базилика в Пловдив на крачка от влизане в листата на ЮНЕСКО. Храмът е считан за един от най-големите на територията на Византийска империя и впечатлява със своите близо 2000 квадратни метра добре непокътнати мозайки и до през днешния ден.

Базиликата се намира в центъра на града и е съвсем напълно разкрита от археолозите. Базиликата няма аналог в света. Тя е била една от най-мащабните здания на територията на тогавашната Византийска империя. Тя е разкрита през 80-те години по време на реорганизация на централната градска част. Датира от 4 век Сл. Хр. Боила е проучвана отчасти, а преди две години археолозите стартират работа още веднъж.

„ Половината от централния и северния транспортен съд са разкрити. Те са напълно покрити с двуслоен мозаечен под. Двата пласта датират от двата строителни интервала на базиликата – 4-6 в. Сл. Хр. Имаме над 2000 квадратни метра мозайка на терен и още 800 метра, която беше отделена от терена и следва да се върне в новопостроената защитна постройка върху обекта. Върху горния пласт под има изобразени доста птици ”, съобщи за „ Здравей, България ” Елена Канкарева, началник на реставрационните действия.

„ Серийния обект епископска базилика и римското мозаечно наслество е формален претендент за листата за предпазените обекти на ЮНЕСКО. Очакваме да бъдем вписани към края на 2019 и началото на 2020 година ”, коментира Александър Държиков, зам.-кмета по просвета и туризъм в Община Пловдив.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР