Голямата българска актриса Стоянка Мутафова навършва 96 години. Стояна Мутафова

...
Голямата българска актриса Стоянка Мутафова навършва 96 години. Стояна Мутафова
Коментари Харесай

Голямата актриса Стоянка Мутафова става на 96 г.

Голямата българска актриса Стоянка Мутафова навършва 96 години.

Стояна Мутафова е родена на 2 февруари 1922 година в София. Истинското й име е комплицирано в един плакат и в този момент е позната на всички като Стоянка.

Играе допълнително от 90 театрални постановки. Популярна с функциите си във кино и телевизионни продукции като „ Големанов “, „ Вражалец “, „ Милионерът “, „ Новогодишна смешка “, „ Топло “, „ Любимец 13 “, „ Кит “ и други. Известни нейни театрални сътрудници са Георги Калоянчев, Георги Парцалев, Апостол Карамитев, Невена Коканова.

През 2016 година Стоянка Мутафова реализира огромно турне в театрални зали в Съединени американски щати, Канада, Германия, Нидерландия, Швейцария и Англия. Тя е претендент за Световен връх на Гинес в категорията „ Най-възрастна интензивно играеща на сцената актриса “.

Стоянка Мутафова има три брака. През 1946 година се дами за първия си брачен партньор - чешкия режисьор Роберт Роснер, когато е на 23 години, а той – на 51. След брака отиват да живеят във Виена, а след това поради неговата работа се преселват в Прага. Там Стоянка Мутафова приключва второ висше обучение към театралния отдел на Пражката консерватория.

Вторият ѝ брачен партньор е Леонид Грубешлиев, по специалност публицист и преводач. От него е единствената щерка на актрисата – Мария Грубешлиева-Муки. Третият брачен партньор на Мутафова е артистът Нейчо Попов. За него тя споделя, че е любовта на живота ѝ. За първи път двамата се виждат в Народния спектакъл, където тя стартира да работи като актриса, а той е студент във ВИТИЗ.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР