Голямата българска актриса Гинка Станчева е починала. Това съобщиха от

...
Голямата българска актриса Гинка Станчева е починала. Това съобщиха от
Коментари Харесай

Отиде си голямата Гинка Станчева

Голямата българска актриса Гинка Станчева е умряла. Това оповестиха от Съюза на артистите в България.

" Една от най-обаятелните актриси от българската сцена и кино ни напусна на 90-годишна възраст. Сърцата ни са разрушени! ", написаха оттова.



Родена е на 15 юни 1932 година в София. През 1955 година приключва ВИТИЗ „ Кр. Сарафов ” в класа на проф. Стефан Сърчаджиев и стартира кариерата си в Драматичен спектакъл в Благоевград.

Тя е в ролята на Цвета във кино лентата „ Земя ” на режисьора Захари Жандов - първият български филм, спечелил участие в конкурсната стратегия на фестивала в Кан.

Станчева се снима в 19 кино лентата, по-значимите измежду които са „ Любимец 13 “, „ Специалист по всичко “ и „ Нощем с белите коне “, както и първата българска сапунена опера „ Семейство Калинкови “.

Играла е в Драматичния спектакъл " Никола Й. Вапцаров " в Благоевград (1955-1958 ), Народния спектакъл за младежта (1958-1991), Театър " Възраждане ", Театър 199 " Валентин Стойчев " и други Играла е и в спектакъл " Искри и сезони ". 

През 2002 година е наградена с медал „ Стара планина “ за изключителни приноси към българската просвета и във връзка 70 години от рождението ѝ. През 2017 година получава почетен „ Икар ” за чест и достолепие.

" За нас е повече от чест, че Гинка Станчева беше, е, и постоянно ще бъде специфична част от историята на нашия спектакъл, на който отдаде над 30 години от живота си, изигравайки повече от 60 значими функции, за които се споделя и до през днешния ден. Роли, които ще се помнят постоянно.

Безкрайни овации за Гинка Станчева, която със своя гений, великолепие, добрина, човещина и успокояваща усмивка ще бъде ярка и безконечна звезда в историята на театъра, а за Младежки спектакъл тя постоянно ще бъде една от най-незабравимите персони, които са играли на нашата сцена. Велика актриса и популярен човек ", написаха от Младежкия спектакъл " Николай Бинев ".



Паметта на Гинка Станчева уважи във фейсбук и журналистът Георги Тошев.

Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР